Στο στόχαστρο τα Jumbo για το 'Χτύπα σαν άντρας' της Άντζελας Δημητρίου

Στο στόχαστρο τα Jumbo για το 'Χτύπα σαν άντρας' της Άντζελας Δημητρίου

Για προτροπή σε σεξιστικό περιεχόμενο για τη βία κατά των γυναικών κάνει λόγο το Κ.Ε.Θ.Ι. Ζητά την απόσυρση της διαφήμισης της αλυσίδας καταστημάτων (Vids)

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η νέα διαφήμιση της εταιρείας Jumbo, με πρωταγωνίστρια τη δημοφιλή τραγουδίστρια Άντζελα Δημητρίου.

Το τηλεοπτικό κοινό αναμένει κάθε χρόνο, σχεδόν με ανυπομονησία την - κάθε φορά και πιο ευφάνταστη - διαφήμιση ενόψει Χριστουγέννων και Πάσχα. Ειδικά δε για το Πάσχα, η εταιρεία δίνει τα τελευταία χρόνια τα "ρέστα" της, επιστρατεύοντας δημοφιλείς καλλιτέχνες, με τάσεις αυτοσαρκασμού και "τσαλακώματος" της εικόνας τους.

Αυτό έγινε και φέτος, με Λαίδη Άντζελα Δημητρίου να πρωταγωνιστεί στη νέα διαφήμιση. Μόνο που φέτος, το σενάριό της προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς στο τέλος η δημοφιλής τραγουδίστρια προκαλεί έναν νεαρό άνδρα να τσουγκρίσει το αυγό της, λέγοντάς του "Χτύπα... σαν άντρας".

Η ατάκα αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, που ζητά την απόσυρση της διαφήμισης και κάνει λόγο για "προτροπή σε σεξιστικό και στερεοτυπικό περιεχόμενο για τη βία ενάντια στις γυναίκες".

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας:

"Πρόσφατα γίναμε μάρτυρες της νέας πασχαλινής διαφήμισης της αλυσίδας καταστημάτων Jumbo, για την οποία επισημαίνουμε τα παρακάτω:

Το περιεχόμενο της εν λόγω διαφήμισης και συγκεκριμένα η φράση «χτύπα σαν άνδρας», στο τέλος της, παροτρύνει στην άσκηση βίας κατά των γυναικών σε μια περίοδο μάλιστα που οι υποστηρικτικές δομές (Συμβουλευτικά Κέντρα, Ξενώνες, Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900) της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας συνεχίζουν να δέχονται καθημερινά δεκάδες αιτήματα από γυναίκες-θύματα βίας για παροχή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών.

Η βία κατά των γυναικών συνιστά έγκλημα βάσει της νομοθεσίας, επιφέρει πολλαπλές επιπτώσεις σε ατομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο διακωμώδησης ή εκμετάλλευσης για διαφημιστικούς ή/και εμπορικούς λόγους.

Η εν λόγω διαφήμιση ενισχύει και προκαλεί την αναπαραγωγή έμφυλων στερεοτύπων και προκαταλήψεων, καθώς και την εκδήλωση σεξιστικών συμπεριφορών. Με τον τρόπο αυτόν θίγεται η αξιοπρέπεια των γυναικών και διαιωνίζονται οι έμφυλες ανισότητες.

Το ΚΕΘΙ καταδικάζει κατηγορηματικά το περιεχόμενο της διαφήμισης αυτής και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, όπως άλλωστε δεσμεύεται και από το σύμφωνο συνεργασίας που έχει υπογράψει με τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για την εξάλειψη των σεξιστικών και έμφυλων στερεοτύπων, προκειμένου το συγκεκριμένο διαφημιστικό μήνυμα να αποσυρθεί".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η Άντζελα Δημητρίου σε σποτ του Jumbo στη διαφήμιση του αιώνα

SHARE:

24Media Network