Σαν σήμερα: 63 χρόνια από το φονικό σεισμό που ισοπέδωσε τη Σαντορίνη – Οι επιζώντες θυμούνται

Σαν σήμερα: 63 χρόνια από το φονικό σεισμό που ισοπέδωσε τη Σαντορίνη – Οι επιζώντες θυμούνται
Άνθρωποι που έζησαν το φονικό σεισμό του 1956 στη Σαντορίνη, διηγούνται τις συγκλονιστικές ιστορίες τους

Ήταν ο ισχυρότερος σεισμός που καταγράφηκε στην Ευρώπη τον 20ο αιώνα. Το ημερολόγιο έδειχνε 9 Ιουλίου 1956, όταν 7,5 Ρίχτερ ισοπέδωσαν τη Σαντορίνη, αφήνοντας πίσω δεκάδες νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές. Σήμερα, 63 χρόνια μετά, δείτε ένα ντοκιμαντέρ με τις συγκλονιστικές μαρτυρίες των ανθρώπων που επέζησαν από την τεράστια καταστροφή.

Τα ρολόγια έδειχναν 5:11 το πρωί της 9ης Ιουλίου 1956. Είναι η στιγμή που μία πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει το Νότιο Αιγαίο, ισοπεδώνοντας σχεδόν τη Σαντορίνη. Είναι ο ισχυρότερος σεισμός που σημειώθηκε στην Ευρώπη τον 20ο αιώνα!Δώδεκα λεπτά αργότερα θα ακολουθήσει ένας εξίσου πολύ ισχυρός μετασεισμός, μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που θα ολοκληρώσει την καταστροφή, ενώ ο κύριος σεισμός προκάλεσε τσουνάμι ύψους 25 μέτρων.

Μόνο στη Σαντορίνη οι νεκροί ανέρχονται σε 53 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100, ενώ το τοπίο μοιάζει βομβαρδισμένο. Το 35% των σπιτιών κατέρρευσαν, ενώ το υπόλοιπο 45% παρουσίασε μεγάλες ζημιές, ανάμεσα τους και οι δημόσιες υποδομές του νησιού που υπέστησαν σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή. Το χτύπημα του Εγκέλαδου προκάλεσε ακόμη ζημιές σε Αμοργό, Ανάφη, Αστυπάλαια, Ίο, Πάρο, Νάξο, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο και Λειψούς.

Η ένταση του σεισμού στην κλίμακα Μερκάλι υπολογίστηκε στους 9 βαθμούς και σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής αντιστοιχούσε σε 10.000 ατομικές βόμβες! Τα απόνερα του τσουνάμι που προκλήθηκε έφτασαν μέχρι τα παράλια της Σμύρνης, αλλά και την Καλαμάτα, αφήνοντας πίσω μια νεκρή στην Κάλυμνο.

Στο ντοκιμαντέρ “5:12” των Νίκου Κορακάκη και Λευτέρη Ζώρζου, επιζώντες αυτής της ιστορικής καταστροφής, άνθρωποι που βίωσαν το σεισμό και τη φρίκη που τον συνόδευσε, καταθέτουν τις μαρτυρίες και εξιστορούν την εμπειρία τους από αυτή την τεράστια δοκιμασία.


Ο κ. Χριστόφορος Ασίμης, που συμμετείχε και στο ντοκιμαντέρ, μίλησε στο Ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6 για όσα θυμάται από την τραγική ημέρα. Περιέγραψε πως ξύπνησε τον ίδιο και τα αδέλφια του ο πατέρας του. “Από συγκυρίες τύχης γλιτώσαμε. Βγαίνοντας από το σπίτι είχε καταρρεύσει η οροφή της εισόδου. Κατρακυλύσαμε από την πόρτα και φτάσαμε σε ένα χωράφι όπου ακούγαμε πληροφορίες για νεκρούς. Τραγικές στιγμές”, θυμάται.

“Τραγική στιγμή για Σαντορίνη, άλλαζε όλη η ιστορία του νησιού, άλλαζε όλη η ζωή του. Ήταν σαν να πληγωνόταν το νησί και να έφευγε όλη η ιδιαιτερότητά του. Ήταν μεγάλο πλήγμα” υπογράμμισε ο κ. Ασίμης, τονίζοντας ότι μετά το σεισμό το πρόσωπο της Σαντορίνης άλλαξε για πάντα, όχι μόνο όσον αφορά στην αρχιτεκτονική, αλλά και στον προσανατολισμό που πήρε πλέον η οικονομία του νησιού, που σήμερα πλέον είναι ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο.

Ο σεισμός της Σαντορίνης δοκίμασε σοβαρά τον κρατικό μηχανισμό που δεν είχε ακόμη συνέλθει από τις καταστροφές που είχαν προηγηθεί λίγα χρόνια νωρίτερα σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά. Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής κήρυξε το νησί σε κατάσταση “τοπικής συμφοράς μεγάλης εκτάσεως”, ενώ τη βοήθειά τους έσπευσαν να προσφέρουν πολλές χώρες για την καλύτερη διαχείριση της κρίσης.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή του σεισμού στη Σαντορίνη AP

Η Σαντορίνη του 1956 ζούσε σε άλλους ρυθμούς από αυτούς που γνωρίζουμε όλοι σήμερα. Μία από τις παράπλευρες απώλειες του σεισμού ήταν και το μεγάλο κύμα εσωτερικής μετανάστευσης του πληθυσμού που είχε πλέον χάσει περιουσίες και δουλειές. Ειρωνικά, ο σεισμός του 1956 συνέβαλε έως ένα βαθμό στην μετεξέλιξη της Σαντορίνης στον κορυφαίο παγκοσμίως τουριστικό προορισμό που είναι σήμερα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα