Σειρά σεμιναρίων από την Πρωτοβουλία "Επόμενη Μέρα". Πώς μπορείτε να λάβετε μέρος

Σειρά σεμιναρίων από την Πρωτοβουλία "Επόμενη Μέρα". Πώς μπορείτε να λάβετε μέρος

Σημαντικοί Ελληνες ακαδημαϊκοί συγκρότησαν την πρωτοβουλία "Επόμενη Μέρα" και από την προσεχή Παρασκευή αρχίζουν παραδόσεις σεμιναρίων. Οι λεπτομέρειες.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα σειρά σεμιναρίων με κεντρικό θέμα την επόμενη μέρα του κορονοϊό θα παραδίδουν από την προσεχή Παρασκευή ακαδημαϊκοί που συγκρότησαν την πρωτοβουλία "Επόμενη Μέρα".

Η σχετική ανακοίνωση

Πρωτοβουλία Η Επόμενη Μέρα

Την ίδια στιγμή που οι κοινωνίες χτίζουν τείχη προστασίας από το φονικό κορονοϊό, αρχίζουν και σκέφτονται ένα σχέδιο εξόδου. Μια προοπτική ανοίγματος που θα συνδυάζει τη στήριξη της δημόσιας υγείας με την τόνωση της οικονομίας και την προάσπιση των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας.

Η εργασία και η δημοκρατία δεν θα θωρακιστούν αυτόματα αλλά μόνο με θαρραλέες δημόσιες πολιτικές που θα συμβάλλουν στην ανάταξη και θα καταπολεμήσουν την ύφεση που μας απειλεί. Αν η ανθεκτικότητα της κοινότητας απέναντι στους υγειονομικούς κινδύνους είναι το μείζον ζητούμενο σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, η υπεράσπιση των δυνάμεων της εργασίας και των δημοκρατικών θεσμών είναι η διαρκής πρόκληση για την επόμενη μέρα.

Μια «μέρα» ακαθόριστης διάρκειας που θα απαιτήσει δύσκολες αποφάσεις στα κρίσιμα ηθικά διλήμματα που ήδη τίθενται ενώπιον της προοπτικής και των προϋποθέσεων ανοίγματος, αλλά και συνολικό ανασχεδιασμό των δημοσίων πολιτικών. Η επόμενη μέρα είναι τώρα Η κρίση είναι η στιγμή παρόξυνσης της πολιτικής. Η κατεξοχήν στιγμή της πολιτικής με την πιο ουσιώδη έννοια. Η στιγμή της αντιπαράθεσης, του στοχασμού, των διεκδικήσεων. Η στιγμή του σχεδίου για τη δημιουργική υπεράσπιση της κοινωνίας και της δημοκρατίας.

Αυτό το σχέδιο είναι υπόθεση όλων μας: των πολιτών, των εργαζομένων, των διανοούμενων, των κινημάτων. Η κρίση είναι η στιγμή της συλλογικότητας. Της συλλογικότητας που αμύνεται αλλά και συνάμα σχεδιάζει: παλεύει με τη δική της δημιουργία, τη φαντασία της να συγκροτήσει τους όρους ενός καλύτερου μέλλοντος. Η πολιτική συνδιαλέγεται με την επιστήμη, αλλά άλλο πολιτική και άλλο επιστήμη.

Οι κατευθύνσεις που λαμβάνει η εκάστοτε επιστήμη σε συνδυασμό με τις μέσο- και κυρίως τις μακροπρόθεσμες επιλογές της δεν είναι μόνο προϊόν τεχνικών αποφάσεων αλλά κατεξοχήν πολιτικών διλημμάτων. Τα διλήμματα αυτά είναι τα δικά μας διλήμματα: το να μιλήσουμε γι’αυτά στην υγειονομική, ιστορική και πολιτική τους διάσταση είναι η πρόκληση στην οποία επιχειρούμε να ανταποκριθούμε. Με αυτές τις σκέψεις στο νου αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε την πρωτοβουλία Επόμενη Μέρα και να οργανώσουμε διαδικτυακά -σε πρώτη φάση- σεμινάρια που θα θέτουν από διαφορετικές αφετηρίες το μεγάλο ερώτημα της επόμενης μέρας.

Η πρωτοβουλία μας είναι ανοιχτή σε όσους/ες συμμερίζονται τους προβληματισμούς μας και ενδιαφέρονται να βοηθήσουν με όποιον τρόπο.

Mail επικοινωνίας: [email protected]

Σωτήρης Βαλντέν, οικονομολόγος, διδάσκων στο ULB

Κωνσταντίνα Ζάνου, επίκ. καθηγήτρια μεσογειακής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Columbia

Νάσος Ηλιόπουλος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» στον Δήμο Αθηναίων

Γιάννης Καλομενίδης, καθηγητής ιατρικής ΕΚΠΑ, υπεύθυνος Ευαγγελισμού για τη μονάδα COVID19

Κωστής Καρπόζηλος, ιστορικός - δ/ντης ΑΣΚΙ

Ιωάννα Λαλιώτου, ιστορικός, αντιπρύτανης Παν. Θεσσαλίας

Αντώνης Λιάκος, ιστορικός, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ

Ίρις Λυκουριώτη, αρχιτέκτων, επικ. καθηγήτρια στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Π. Θεσσαλίας

Γιώργος Νικολαϊδης, ψυχίατρος, διευθυντής της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού & πρόεδρος στην Επιτροπή Lanzarote του Συμβουλίου της Ευρώπης

Πουλίκος Πουλικάκος, βιολόγος, αν. καθηγητής, νοσοκομείο Mount Sinai Νέας Υόρκης

Γιάννης Σταυρακάκης, πολιτικός επιστήμονας, καθηγητής ΑΠΘ

Ανδρέας Τάκης, επικ. καθηγητής Νομικής, ΑΠΘ

Δημήτρης Χριστόπουλος, πολιτειολόγος, καθηγητής Παντείου

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή. Προϋπόθεση για την παρακολούθηση είναι η (άνευ κόστους) εγκατάσταση της πλατφόρμας zoom.

Εξαιτίας των περιορισμών της πλατφόρμας κάθε παρουσίαση μπορούν να την παρακολουθήσουν έως 500 άτομα.

Το πρώτο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24/04/2020 στις 18:30, με θέμα "Διλήμματα της επόμενης μέρας" και ομιλητές τον ιστορικό Αντώνη Λιάκο, τον ψυχίατρο Γιώργο Νικολαϊδη και τον καθηγητή του ΑΠΘ Γιάννη Σταυρακάκη.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μαριλένα Κατσίμη.

Για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση, κλικ εδώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός
SHARE: