Σεισμός στην Αλβανία-Λέκκας: “Δεκάδες οι καταρρεύσεις, δεν απειλείται η Ελλάδα”

Σεισμός στην Αλβανία-Λέκκας: “Δεκάδες οι καταρρεύσεις, δεν απειλείται η Ελλάδα”
Σεισμός στην Αλβανία: Διασώστες προσπαθούν να εντοπίσουν τους εγκλωβισμένους στα ερείπια AP

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας μίλησε στο News 24/7 για την ακολουθία των σεισμικών δραστηριοτήτων μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε την Αλβανία.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας βρίσκεται μαζί με το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ στη κωμόπολη Θούμαν η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο του φονικού σεισμού 6,4 βαθμών που σάρωσε την Τρίτη την Αλβανία αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 21 νεκρούς και πάνω από 600 τραυματίες.

Το News 24/7 επικοινώνησε μαζί του σχετικά με την πορεία των ερευνών. Αξίζει να σημειωθεί πως την ώρα της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον κ. Λέκκα, ο ίδιος βρισκόταν επί τόπου σε επέμβαση απεγκλωβισμού ενός ηλικιωμένου άνδρα ο οποίος, όπως μας είπε ο καθηγητής, μάλλον απεγκλωβίστηκε έχοντας χάσει δυστυχώς τη ζωή του.

Η μαρτυρία του κ. Λέκκα στο News 24/7:

“Είμαι με την ΕΜΑΚ σε επιχείρηση διάσωσης που έγινε μόλις, ενός ηλικιωμένου. Είναι πολλά τα σημεία επέμβασης που πρέπει να πάμε, είναι πολλές οι καταρρεύσεις. Δεν ξέρουμε κάτω από αυτά τα κτίρια τι γίνεται”.

“Όπου κι αν βρεθούμε, είτε στην Τουρκία, είτε εδώ, τα παιδιά χρειάζονται υποστήριξη, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις”, πρόσθεσε.

Για την ακολουθία των σεισμικών δραστηριοτήτων, είπε: “Δεν έχω στοιχεία ακόμη για να πούμε πως μπαίνουμε σε μια περίοδο έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Δεν βλέπω κάτι που να αντιπροσωπεύει μια γενικότερη κατάσταση, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή δεν έχω τέτοια στοιχεία. Δεν έχει να κάνει πάντως αυτό που έγινε τώρα στην Αλβανία με τον ελληνικό τεκτονικό χώρο”.

Κλιμάκια της ΕΜΑΚ έστειλε η Ελλάδα
 

Άμεση ήταν η ανταπόκριση της χώρας μας, σε αίτημα της κυβέρνησης της Αλβανίας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την αποστολή βοήθειας.

Ειδικότερα, κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και σε άμεση συνεννόηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αναχώρησαν σήμερα δύο ομάδες έρευνας και διάσωσης του Πυροσβεστικού Σώματος.

Συγκεκριμένα τις αλβανικές Αρχές συνδράμει η 1η ΕΜΑΚ (με έδρα την Ελευσίνα) αποτελούμενη από 27 άτομα και η 5η ΕΜΑΚ (με έδρα τα Ιωάννινα) με 15 άτομα. Σημειώνεται ότι η ομάδα από την 1η ΕΜΑΚ μετέβη στην Αλβανία με δύο διασωστικούς σκύλους, ειδικό εξοπλισμό και αεροσκάφος της Πολεμική Αεροπορίας C-130, ενώ η ομάδα από τα Ιωάννινα μετέβη με ειδικά πυροσβεστικά οχήματα.

Ο Πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, επισκέφθηκε τα στελέχη της Ειδικής Μονάδας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, συνομίλησε μαζί τους πριν την αναχώρησή τους για την Αλβανία και τους ευχήθηκε καλή δύναμη στην αποστολή τους.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας απέστειλε επιστολή συμπαράστασης προς τον ομόλογό του και εξέφρασε την πρόθεση της χώρας μας να παρέχει επιπλέον βοήθεια με κάθε τρόπο σύμφωνα με τις ανάγκες των Αλβανικών Αρχών.

Από τη δική του μεριά ο ΙΣΑ απέστειλε Κλιμάκιο Ιατροφαρμακευτικής Συνδρομής.

Την αποστολή της Ομάδας Εκτάκτων Αναγκών και Ιατροφαρμακευτικής Συνδρομής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές της Αλβανίας ζήτησε με εντολή του ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ενώ εξέφρασε τη ειλικρινή συμπαράστασή του προς τους πολίτες της Αλβανίας που δοκιμάζονται από την καταστροφή.

Το κλιμάκιο του ΙΣΑ περιλαμβάνει δύο γενικούς ιατρούς, Ορθοπεδικό, Παθολόγο και νοσηλευτή και μεταφέρει με κινητή μονάδα φάρμακα και υγειονομικό υλικό που έχουν συγκεντρωθεί από την εθελοντική προσφορά των πολιτών της Αττικής στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του ΙΣΑ.

Στην Αλβανία βρέθηκε εκτάκτως και ο Νίκος Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρέθηκε χθες το βράδυ στο Δυρράχιο, το οποίο είναι κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, και μετέφερε το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι δίπλα στον αλβανικό λαό και στην κυβέρνησή του.

“Βρίσκομαι εδώ με την εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με δύο μονάδες ΕΜΑΚ για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τον φίλο αλβανικό λαό”, ανέφερε σε δήλωσή του, παρουσία του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο κ. Δένδιας.

Και σημείωσε: “Τα έχουμε περάσει, τα ξέρουμε, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Είμαστε δίπλα στον αλβανικό λαό, στην κυβέρνησή του, για να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε. Σας ευχαριστώ, κύριε πρωθυπουργέ”.

Ακολούθως οι κ.κ. Δένδιας και Ράμα επισκέφτηκαν μαζί τραυματίες στο στάδιο της πόλης, το οποίο έχει μετατραπεί σε προσωρινό νοσοκομείο. Ο Αλβανός πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του στην Ελλάδα για την άμεση ανταπόκριση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα