Σκέψεις για ενισχύσεις της Αστυνομίας σε Λέσβο και Κω. Αρνείται η ΕΛ.ΑΣ. τις καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας

Μετανάστες στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών στην Μόρια Λέσβου.
(EUROKINISSI/ΙΑΣΩΝΑΣ ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ)
Μετανάστες στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών στην Μόρια Λέσβου. (EUROKINISSI/ΙΑΣΩΝΑΣ ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ) EUROKINISSI

Διαψεύδει η ΕΛ.ΑΣ. τους ισχυρισμούς της Διεθνούς Αμνηστίας για την Κω αφού σύμφωνα με επιτελείς της Αστυνομίας, κλήθηκε τα ξημερώματα για σχετικό περιστατικό η τοπική Αστυνομία από τον επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης «Αλληλεγγύης» για επίθεση αγνώστων σε βάρος σκηνιτών προσφύγων στο Πάρκο Μητροπόλεως, αλλά δεν διαπιστώθηκε τίποτα τέτοιο από τα πληρώματα των περιπολικών που μετέβησαν εκεί, ούτε καταγγέλθηκε κάτι ανάλογο στους αστυνομικούς από τους πρόσφυγες

Αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις των επιτελών στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για την όσο το δυνατόν ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στα νησιά και κυρίως σε Λέσβο και Κω για την ταχύτερη δυνατή διεκπεραίωση των εγγράφων των προσφύγων, αλλά και για την καλύτερη δυνατή φύλαξη των νησιών αυτών από εντάσεις και επεισόδια που προκαλούνται διαρκώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του News247, σήμερα κιόλας και με αφορμή την επίσκεψη των αρμόδιων Ευρωπαίων Επιτρόπων στην Κω κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου και Φρανς Τίμερμανς, από ελληνικής πλευράς τέθηκε το αίτημα να υπάρξει όχι μόνο ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στα νησιά με ενεργοποίηση της FRONTEX, αλλά και να δοθεί κοινοτικό κονδύλι για την χρηματοδότηση περαιτέρω ενισχύσεων των νησιών, κυρίως της Λέσβου και της Κω με νέες αστυνομικές δυνάμεις, αλλά και χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών σίτισης και στέγασης των προσφύγων στις περιοχές αυτές.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες τα αιτήματα αυτά έγιναν δεκτά σε μεγάλο βαθμό και ενδεχομένως το συντομότερο δυνατό να υπάρξει κάλυψη των αναγκών αυτών. Ο προβληματισμός των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. είναι ιδιαίτερα έντονος, αφού πλέον αυτά τα νησιά δέχονται καθημερινά 5.000 νέους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα και με τους υφιστάμενους ρυθμούς να μην προλαβαίνουν να ανακουφίζονται από την υπάρχουσα ροή μετακίνησής τους στην ενδοχώρα.

Τα επεισόδια έχουν κλιμακωθεί πλέον και είναι εξαιρετικά έντονα. Το πρωί σημειώθηκαν τα σοβαρότερα εξ αυτών, όταν όχλος χιλιάδων προσφύγων επιχείρησαν να εισβάλουν και να καταλάβουν πλοίο της γραμμής, ενώ αρκετοί μετανάστες επιτέθηκαν με πέτρες και καδρόνια εναντίον των λιμενικών και των αστυνομικών, που αναγκάστηκαν να απαντήσουν με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να διαλύσουν το μαινόμενο πλήθος.

Στη συνέχεια, σημειώθηκε νέα ένταση το μεσημέρι και αυτή την φορά στο Μανταμάδο, όταν ομάδα προσφύγων απέκλεισε τον δρόμο με αίτημα να υπάρξει λεωφορείο που θα τους μετακινεί εντός της Μυτιλήνης και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης των προσωρινά νομιμοποιητικών εγγράφων τους.

Και σε αυτή την περίπτωση σημειώθηκε ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις, όπου και πάλι μερίδα προσφύγων επιτέθηκε στους αστυνομικούς με πέτρες, με αποτέλεσμα και πάλι η διμοιρία των ΥΜΕΤ να προχωρήσει σε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να διαλυθεί το πλήθος. Στη συνέχεια κάποιοι εξ αυτών επέστρεψαν οικειοθελώς στον καταυλισμό του Καρά-Τεπέ, άλλοι μέσα στην πόλη της Λέσβου και κάποιοι εξ αυτών στο λιμάνι, όμως πλέον έχει αποκατασταθεί η ηρεμία, άγνωστο βέβαια για πόσο…

Στην Κω χθες το βράδυ σημειώθηκαν τα χειρότερα επεισόδια στο νησί, όταν επίσης όχλος μεταναστών και προσφύγων επιχείρησαν με πέτρες και καδρόνια να εισβάλουν μαζικά στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, με αίτημα την ταχύτερη έκδοση των εγγράφων τους, με αποτέλεσμα οι λιγοστοί αστυνομικοί του  τοπικού τμήματος και η διμοιρία των ΥΜΕΤ που έχει μεταβεί στην Κω προς ενίσχυσή τους να απαντήσουν με χρήση βίας, δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, ώστε να απωθηθούν και να αποκατασταθεί η τάξη…

Στις δύο τα ξημερώματα η τοπική αστυνομική διεύθυνση έλαβε κλήση από τον επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης κατοίκων «Αλληλεγγύη» για τους πρόσφυγες, οποίος κατήγγειλε ότι άγνωστοι δράστες επιτέθηκαν με ρόπαλα εναντίον σκηνιτών προσφύγων στο Πάρκο Μητροπόλεως.

Στο σημείο και στα γύρω σημεία που υπάρχουν σκηνές προσφύγων μετέβησαν περιπολικά. Τα πληρώματα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν εντόπισαν πουθενά ένταση, ενώ ούτε οι πρόσφυγες τους κατήγγειλαν κάτι ανάλογο. Σαν αποτέλεσμα οι τοπικές αστυνομικές Αρχές διαψεύδουν τις καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας για το περιστατικό που καταγγέλλεται.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μετανάστες
SHARE:

24Media Network