Στα 9 λεπτά η πλαστική σακούλα από την Πρωτοχρονιά

Πλαστικές σακούλες
Πλαστικές σακούλες EUROKINISSI

Με στόχο την περαιτέρω μείωση της χρήσης τους, το περιβαλλοντικό κόστος που έχει επιβληθεί στις πλαστικές σακούλες διπλασιάζεται από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Στα 0,09 ευρώ (τουτέστιν 9 λεπτά) θα ανέρχεται το κόστος αγοράς της πλαστικής σακούλας από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Ο διπλασιασμός του τέλους - από τα 4 λεπτά που ισχύουν μέχρι σήμερα - γίνεται με στόχο να μειωθεί περαιτέρω η χρήση της πλαστικής σακούλας, που σήμερα εκτιμάται στις 120 με 130 κατ' άτομο ετησίως. Στόχος, σε πρώτη φάση,. είναι το ποσοστό αυτό να διαμορφωθεί περί τις 90 σακούλες κατ΄άτομο το χρόνο. Ακόμη πιο φιλόδοξος είναι ο στόχος που έχει τεθεί για το 2025, καθώς δεν υπερβαίνει τις 40 πλαστικές σακούλες κατ΄ άτομο σε ετήσια βάση.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η επιβολή του περιβαλλοντικού κόστους περιόρισε κατά 80% με 85% τη διάθεση της δωρεάν σακούλας στην αγορά, ενώ το οικονομικό όφελος που αποδόθηκε στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης αποτιμάται περί τα 7,7 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ποσό μετά φόρων που εισπράχθηκε κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής του τέλους ανέρχεται πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται τέλος ότι η ευρωπαϊκή πολιτική για την μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας εφαρμόζεται πλέον στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Πολωνία να είναι η τελευταία χώρα που θα επιβάλλει το περιβαλλοντικό τέλος από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους. Το κόστος του τέλους ωστόσο ποικίλει από χώρα σε χώρα και διαμορφώνεται από τα 5 λεπτά του ευρώ για τις μικρές σακούλες στην Ισπανία, μέχρι τα 25 λεπτά στην Ολλανδία. Από τη νέα χρονιά, το πιο ακριβό τέλος θα είναι στην Πολωνία, όπου οι πλαστικές σακούλες θα κοστίζουν 30 λεπτά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σούπερ μάρκετ: Πόσες λιγότερες πλαστικές σακούλες αγοράσαμε το 2018

Τέλος οι φθηνές πλαστικές σακούλες - Αυξάνεται η τιμή τους από 1η Ιανουαρίου

Μέχρι και 80% μειώθηκε η χρήση πλαστικής σακούλας

Lidl Ελλάς: Σταματάει την πώληση πλαστικών μίας χρήσης έως το τέλος του 2019

SHARE: