ΣτΕ: Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ακύρωσης για το “πόθεν έσχες”

ΣτΕ: Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ακύρωσης για το “πόθεν έσχες”
Το Συμβούλιο της Επικρατείας eurokinissi

Το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις πέντε δικαστικών ενώσεων, κρίνοντας συνταγματικές όλες τις διατάξεις του νόμου για το "πόθεν έσχες", ανάμεσά τους και το σκέλος για τα μη- δηλωθέντα τιμαλφή.

«Μπλόκο» στις προσπάθειες των δικαστικών ενώσεων να ακυρώσουν για ακόμη μία χρονιά τη διαδικασία των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απέρριψε τις σχετικές αιτήσεις, κρίνοντας συνταγματικές όλες τις διατάξεις του νόμου για το πόθεν έσχες, και το σκέλος για τα μη- δηλωθέντα τιμαλφή.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με την πρόβλεψη για την δήλωση των χρημάτων «κάτω από το στρώμα» που υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ, των κινητών πραγμάτων (τιμαλφή, έργα τέχνης) αξίας μεγαλύτερης των 40.000 ευρώ, καθώς και την υποχρέωση εκτίμησης της αξίας των εν λόγω κινητών, για τα οποία οι υπόχρεοι δεν διαθέτουν παραστατικό της εμπορικής αξίας αυτών, το ΣτΕ έκρινε ότι δεν αντίκειται στις διατάξεις του Συντάγματος.

Επισημαίνεται ωστόσο, πως αφορά αντικείμενα που αποκτήθηκαν σε παλιότερες χρήσεις, μιας και «η υποχρέωση δήλωσης κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας, τα οποία αποκτήθηκαν σε παλαιότερες χρήσεις, σε σχέση με εκείνη που αφορά η οικεία Δ.Π.Κ., περιορίζεται μόνο στη δήλωση των κινητών πραγμάτων, η αξία των οποίων κατά την καλόπιστη εκτίμηση του υποχρέου υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ, χωρίς όμως να απαιτείται καταχώριση της αξίας τους».

Αναφορικά δε, με τις προβαλλόμενες «ενστάσεις» των δικαστών και εισαγγελέων για τον έλεγχο των δηλώσεών τους από την Επιτροπή του άρθρου 3Α -όπου σημειωτέον ελέγχονται βουλευτές και ο πρωθυπουργός-, η απόφαση αναφέρει ότι πρόκειται για ένα όργανο ελέγχου «αποτελούμενο από πρόσωπα αυξημένου θεσμικού κύρους και συγκροτούμενο κατά πλειοψηφία από ανώτατους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, που παρέχει κατ’ αρχήν τις απαραίτητες για την αποστολή του θεσμικές εγγυήσεις».

Να σημειωθεί ότι το ΣτΕ δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης σε ότι αφορά στους λόγους ακυρώσεως περί αντισυνταγματικότητας ή και αντίθεσης προς το ενωσιακό δίκαιο πολλών ρυθμίσεων του ν. 4571/2018, «διότι κρίθηκε ότι οι το ανεφάρμοστο των εν λόγω ρυθμίσεων δεν συνεπάγεται αμέσως καθ’ ολοκληρία αδυναμία λειτουργίας του συστήματος υποβολής Δ.Π.Κ., ώστε τυχόν αποδοχή τους να συνεπάγεται και την ακύρωση της προσβαλλόμενης ατομικής πράξης». Αναλυτικότερα, δεν τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων για τις διατάξεις που αφορούν σε ποινικές κυρώσεις και στη θέσπιση υποχρέωσης δήλωσης της περιουσιακής κατάστασης και των οικονομικών συμφερόντων του εν διαστάσει συζύγου του υποχρέου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα