ΣτΕ: Βοήθημα στους κληρικούς από το παγκάρι

Arrival of Patriarch of Constantinople and New Rome, Bartholomew, in Serres in the context five-day visit to Serres, on April 17, 2015. /                 ,  17  2015.
Arrival of Patriarch of Constantinople and New Rome, Bartholomew, in Serres in the context five-day visit to Serres, on April 17, 2015. / , 17 2015. KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC

Ποσοστό των ακαθαρίστων εσόδων των παρεκκλησίων και των εξωκκλησίων θα δίδεται για την καταβολή εφάπαξ βοηθήματος σε ιερείς

Στους κληρικούς θα δίδεται πλέον το 50% των ακαθαρίστων εσόδων των παρεκκλησίων και των εξωκκλησίων, αφού -με τη "βούλα" του Συμβουλίου της Επικρατείας- θα αποδίδονται στον Τομέα Πρόνοιας Ορθοδόξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος (ΤΠΟΕΚΕ) του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε συνταγματική τη σχετική υπουργική απόφαση, με το σκεπτικό ότι η επίμαχη εισφορά αποτελεί "τη συνέχιση της μακράς παράδοσης συμβολής των Ιερών παρεκκλησίων και εξωκκλησίων στο σχηματισμό κεφαλαίου για την καταβολή εφάπαξ βοηθήματος στους κληρικούς, ανεξαρτήτως των λοιπών επιβαρύνσεων τόσο των ίδιων όσο και των λοιπών ενοριακών και μη ναών".

Στην υπ' αριθμ. 781/2017 απόφαση αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι η αναγκαιότητα του μέτρου της συνεισφοράς του 50% των ακαθαρίστων εσόδων παρεκκλησίων και των εξωκκλησίων "αιτιολογείται από το νομοθέτη με βάση τον κίνδυνο διακοπής καταβολής του εφάπαξ λόγω της αδυναμίας στην οποία έχει περιέλθει το Ταμείο (ΤΠΔΥ)" καθώς και ότι "κατά την επιβολή εισφοράς για τους σκοπούς της κοινωνικής ασφάλισης, ο νομοθέτης διαθέτει ευρεία διακριτική ευχέρεια και δεν δεσμεύεται από την αρχή της ισότητας για την επιλογή εκείνων των νομικών προσώπων που θα βαρύνει η επιβαλλόμενη εισφορά, εφόσον η επιλογή του αυτή δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, ενεργείται με βάση γενικά και αντικειμενικά δεδομένα και δεν καταργεί εν τοις πράγμασι τη δυνατότητά τους να εκπληρώνουν τους σκοπούς τους οποίους επιδιώκουν".

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και οι Ιερές Μητροπόλεις Ηλείας, Χαλκίδας και Γλυφάδας, ζητώνρτας να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Απασχόλησης, με την οποία καθορίστηκε το ποσοστό επί των ετησίων ακαθαρίστων εσόδων των ιερών παρεκκλησίων και των εξωκκλησίων που περιέρχεται στον ΤΠΟΕΚΕ του ΤΠΔΥ για την καταβολή εφάπαξ βοηθήματος στους ασφαλισμένους του, που συνταξιοδοτούνται λόγω γήρατος ή οριστικής αναπηρίας. 

SHARE:

24Media Network