Στην Περιφέρεια Αττικής οι διαγωνισμοί για τη συντήρηση του στεγάστρου Καλατράβα

Το Ολυμπιακό Στάδιο φιλοξενεί από αύριο, ως και το Σάββατο το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου. Με αυτό κλείνει ο κύκλος των Αθλητικών Διοργανώσεων με τις οποίες η ΑΘΗΝΑ 2004 δοκίμασε πολλούς από τους τομείς λειτουργίας που θα ισχύσουν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι αεροφωτογραφίες αναδεικνύουν την εντυπωσιακή όψη που απέκτησε το Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας, μετά την τοποθέτηση της στέγης του Ισπανού αρχιτέκτονα Santiago Calatrava (ATHOC/Κ.ΒΕΡΓΑΣ/ ΑΠΕ -ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ  Η ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ )
Το Ολυμπιακό Στάδιο φιλοξενεί από αύριο, ως και το Σάββατο το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου. Με αυτό κλείνει ο κύκλος των Αθλητικών Διοργανώσεων με τις οποίες η ΑΘΗΝΑ 2004 δοκίμασε πολλούς από τους τομείς λειτουργίας που θα ισχύσουν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι αεροφωτογραφίες αναδεικνύουν την εντυπωσιακή όψη που απέκτησε το Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας, μετά την τοποθέτηση της στέγης του Ισπανού αρχιτέκτονα Santiago Calatrava (ATHOC/Κ.ΒΕΡΓΑΣ/ ΑΠΕ -ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ) EUROKINISSI

Στην Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται πλέον η τύχη του στεγάστρου Καλατράβα, το οποίο δεν έχει υποστεί καμία συντήρηση από τη δημιουργία του το 2004

Δύο διαγωνισμοί που ετοίμασε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για τη βαριά και πολυδάπανη συντήρηση του στεγάστρου Καλατράβα στο ΟΑΚΑ βρίσκονται πλέον στην κρίση της Περιφέρειας Αττικής.

Η συντήρηση είναι απαραίτητη για το εμβληματικό αρχιτεκτονικό έργο του Ισπανού Σαντιάγο Καλατράβα, το οποίο στοίχισε 130 εκ. ευρώ στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά από το 2004, όταν και παραδόθηκε, ως και σήμερα δεν έχει συντηρηθεί ποτέ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Το Βήμα, επί μία δεκαετία το υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε καταφέρει να βρει τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει την εξαιρετικά πολύπλοκη - λόγω της κατασκευής - επιχείρηση συντήρησης, όπως αναφέρει το Βήμα.

Πριν λίγους μήνες, με πρόταση του υφυπουργού Πολιτισμού, Γιάννη Ανδριανού, ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, δέχτηκε να χρηματοδοτηθούν οι δύο διαγωνισμοί, προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Περιφέρειας Αττικής. Μάλιστα το ποσόν δεσμεύτηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης στο ΠΔΕ της Περιφέρειας.

Σε εξέλιξη έρευνα της Περιφέρειας σε δύο συμβάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε εξέλιξη σε βάθος έρευνα της Περιφέρειας στα τεύχη των δύο συμβάσεων. Πληροφορίες μιλούν για ξεκάθαρη πρόθεση της διοίκησης της Ρένας Δούρου να γίνει εντατική μελέτη στους φακέλους που παρελήφθησαν από τη διοίκηση του κ. Σγουρού προκειμένου η Περιφέρεια να «θωρακιστεί» από πιθανές εκπλήξεις για τις οποίες ενδεχομένως να κληθεί να απολογηθεί.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα θα υπάρχουν εξελίξεις στο ζήτημα των διαγωνισμών. Αν τα τεύχη λάβουν το "πράσινο φως", θα διαβιβαστούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την έγκριση της χρηματοδότησης και ακολούθως η ΓΓ Αθλητισμού θα προκηρύξει τους διαγωνισμούς.

Η χρηματοδότηση των εργολαβιών από την Περιφέρεια, η οποία είχε αποφασιστεί επί του κ. Σγουρού, επιβεβαιώθηκε και από την κ.Δούρου τον Οκτώβριο του 2014. Η προγραμματική σύμβαση έφτασε στην Περιφέρεια στα μέσα Δεκεμβρίου.

Γιατί δεν προχώρησαν οι διεθνείς διαγωνισμοί

Τα προηγούμενα χρόνια είχε προγραμματιστεί η διενέργεια δύο διεθνών διαγωνισμών για τα έργα του Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο πρώτος διαγωνισμός αφορούσε την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τη συνεχή καταγραφή της δομοστατικής συμπεριφοράς των μεταλλικών κατασκευών του ΟΑΚΑ, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το στέγαστρο.

Ο δεύτερος προέβλεπε τη συντήρηση (βάσει των αποτελεσμάτων και ευρημάτων του πρώτου διαγωνισμού) όλων των μεταλλικών κατασκευών του συγκροτήματος ΟΑΚΑ, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, οι δύο διαγωνισμοί είχαν προϋπολογισμό 9,5 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, επειδή δεν είχαν εξασφαλιστεί οι αναγκαίες πιστώσεις και δεν είχαν εγκριθεί οι μελέτες, η ΓΓ Αθλητισμού δεν προχώρησε στη διενέργεια διαγωνισμών της συντήρησης του ΟΑΚΑ. Και αυτό διότι οι όποιες πιστώσεις υπήρχαν - περί το 1,5 εκατ. ευρώ - κάλυψαν το κόστος για τις υπηρεσίες της Bung που είχε εκτελέσει το αρχικό πρόγραμμα παρακολούθησης της δομοστατικής συμπεριφοράς του στεγάστρου.

Αρμόδια για τη συντήρηση του στεγάστρου είναι η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων και Εγκαταστάσεων Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΥΔΕ/ΕΠΤΑ) του υπουργείου Πολιτισμού. Η κατασκευή του μεταλλικού θόλου Καλατράβα αποτελούσε τμήμα του έργου «Αισθητική Ενοποίηση Ολυμπιακού Σταδίου - Ειδικές Κατασκευές» και η αποπεράτωσή του ξεπέρασε σε κόστος τα 130 εκατ. ευρώ.

Το προφίλ του στεγάστρου

Το υλικό κατασκευής είναι ο δομικός χάλυβας και ο θόλος διαθέτει σύστημα αντιοξειδωτικής προστασίας, χρήζει όμως συντήρησης βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών και κανονισμών.

Η ΕΥΔΕ/ΕΠΤΑ πριν από την παραλαβή του έργου είχε κάνει επιδιορθώσεις και αποκαταστάσεις σε προβλήματα που εντοπίστηκαν κατά τη φάση της κατασκευής, ενώ εγκατέστησε μέσω του συμβούλου κατασκευής του έργου πιλοτικό σύστημα παρακολούθησης της συμπεριφοράς του στεγάστρου μέσω ηλεκτρονικών οργάνων που κατέγραψαν τις μετακινήσεις.

Το στέγαστρο Καλατράβα διαθέτει συγκολλήσεις ελασμάτων πάχους 100 χιλιοστών και αθροιστικό μήκος συγκολλήσεων που ξεπερνά τα οκτώ χιλιόμετρα. Οι εργασίες συναρμολόγησης και ανέγερσης ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2003 και ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο του 2004.

Πηγή: Το Βήμα

SHARE:

24Media Network