Στις επόμενες εβδομάδες η απόφαση για τη λειτουργία της Ελληνικός Χρυσός

Στις επόμενες εβδομάδες η απόφαση για τη λειτουργία της Ελληνικός Χρυσός
Μεταλλωρύχοι έξω από το ΣτΕ το πρωί της Παρασκευής 2 Οκτωβρίου 2015, με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης που αφορά στην αναστολή με απόφαση του πρώην υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνου Σκουρλέτη, της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

Συζητήθηκε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, η προσφυγή της "Ελληνικός Χρυσός" για την παύση λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική.. Η εταιρία έκανε λόγο για "πολιτική βούληση ή θυμό" από πλευράς του τότε υπουργού Π. Σκουρλέτη

Τον Οκτώβριο αναμένεται να εκδοθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας η απόφαση για την παύση λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική, το ζήτημα της οποίας συζητήθηκε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας.

Με δεκάδες εργαζόμενους των μεταλλείων της “Ελληνικός Χρυσός” να έχουν συγκεντρωθεί έξω από το μέγαρο του ανωτάτου δικαστηρίου, το ΣτΕ συγκροτήθηκε σήμερα προκειμένου να ακούσει τις δύο πλευρές αναφορικά με την απόφαση του πρώην υπουργού Παραγωγική Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης, να άρει την άδεια λειτουργίας της εταιρίας.

Η “Ελληνικός Χρυσός”, η οποία είχε προσφύγει για το ζήτημα, υποστήριξε μέσω του δικηγόρου της πως ο πρώην υπουργός υπέγραψε την επίμαχη απόφαση στις 19 Αυγούστου, δίχως εικόνα ή κάποιο στοιχείο στα χέρια του για την εταιρεία, καθώς όλα τα έγγραφα, μελέτες, συμβάσεις, κ.λπ. που αφορούσαν τις εγκαταστάσεις και την λειτουργία των μεταλλείων δεν ήταν στο υπουργείο, αλλά σε συμβολαιογράφο.

Αναρωτήθηκε μάλιστα, ο δικηγόρος της επιχείρησης, “από ποια στοιχεία ο κ. Σκουρλέτης διαπίστωσε ότι οι προβλεπόμενοι όροι δεν τηρήθηκαν, αφού δεν είχε καμία εικόνα της πραγματικής κατάστασης των μεταλλείων;” απαντώντας στη συνέχεια: “Από πολιτική βούληση ή από θυμό ο κ. Σκουρλέτης εξέδωσε την απόφαση που έβαζε «λουκέτο» στα μεταλλεία”.

Από την πλευρά τους, οι νομικοί παραστάτες του ελληνικού Δημοσίου υποστήριξαν πως ο λόγος για την έκδοση της υπουργικής απόφασης ήταν καθώς δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενοι όρι, προσθέτοντας πως η αναστολή λειτουργίας των μεταλλείων δεν προκάλεσε βλάβη στην “Ελληνικός Χρυσός”, ενώ σημείωσε ότι δεν τινάζεται στον αέρα το έργο, με το σκεπτικο ότι τα μεταλλεία μπορούν να λειτουργήσουν παρά την απόφαση του κ. Σκουρλέτη.

Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση Σκουρλέτη ανακλήθηκαν οι αποφάσεις έγκρισης των τεχνικών μελετών των μεταλλευτικών  εγκαταστάσεων (Σκουρίες, Ολυμπιάδα, κ.λ.π.), με το επιχείρημα ότι παραβιάστηκαν οι όροι των τεχνικών μελετών.

Συγκεκριμένα, εκτιμήθηκε ότι παραβιάστηκε ο όρος που ανέφερε  ότι οι προβλεπόμενες δοκιμές των κοιτασμάτων της  Ολυμπιάδας και Σκουριών έπρεπε να γίνουν επιτόπου, εντός  των εγκαταστάσεων των μεταλλείων. 

Σύμφωνα όμως, με την εταιρία, οι σχετικές πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec στην Φινλανδία που κατέχει τη σχετική τεχνογνωσία και αφού προηγουμένως της απεστάλησαν 20 τόνοι κοιτασμάτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα