Ο στολισμός και οι γιορτές είναι υπόθεση οικογενειακή

Ο στολισμός και οι γιορτές είναι υπόθεση οικογενειακή
Στολισμός χριστουγεννιάτικου δέντρου Jure Gasparic

Πώς θα βάλουμε τα παιδιά στο παιχνίδι του στολισμού, με ασφάλεια και φροντίδα.

Ποιος από εμάς δεν έχει έστω και μία ανάμνηση από την παιδική του ηλικία, να χαζεύει μέσα στο μισοσκόταδο να αναβοσβήνουν τα φωτάκια του χριστουγεννιάτικου δέντρου; Τώρα ήρθε η στιγμή να χαρίσουμε αυτές τις αναμνήσεις, με τα στολίδια, τους αγιοβασίληδες, τους μικρούς χιονάνθρωπους και φυσικά τις χριστουγεννιάτικες μπάλες, στα δικά μας παιδιά. Όλοι ξέρουμε πως ανυπομονούν να πιάσουν στα μικροσκοπικά χεράκια τους όλα όσα συμβολίζουν στα μάτια τους τα Χριστούγεννα, καθώς για τα περισσότερα από αυτά είναι η αγαπημένη τους εποχή του χρόνου. Πρέπει λοιπόν από την πλευρά μας να περιορίσουμε όλα τα «μη!» που θέλουμε να φωνάξουμε και παράλληλα να τα κρατήσουμε ασφαλή. Πώς θα γίνει αυτό;

Για αρχή πρέπει να θυμόμαστε πως η περίοδος των γιορτών είναι η εποχή με τις περισσότερες κοινωνικές δραστηριότητες, καθώς τα σχολεία κλείνουν και έχουμε πολλά party και οικογενειακά καλέσματα για στολισμούς δέντρων. Μπορεί μέσα στο σπίτι μας όλες οι ηλεκτρικές συσκευές να δουλεύουν στο φουλ και για πολλούς από εμάς αυτό οφείλεται στο ότι για πάροχο ρεύματος έχουμε επιλέξει το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας (και με το διαγωνισμό που θα βρείτε στο τέλος του κειμένου θα μας κάνει να χαρούμε όχι μόνο τα Χριστούγεννα αλλά και ολόκληρη την χρονιά που έρχεται!), πρέπει όμως να προσέχουμε τα παιδιά να παραμένουν ζεστά, χωρίς υπερβολές, και κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων ιδίως τις κρύες μέρες. Παράλληλα είναι καλό να προσέχουμε και να ενημερωνόμαστε για τυχόν ιώσεις στα σπίτια που επισκεπτόμαστε.

Ο κανόνας να πλένουμε τα χέρια μετά από κάθε στολισμό είναι απαραίτητος, καθώς τα στολίδια παραμένουν συνήθως κλεισμένα όλο τον χρόνο σε αποθήκες, με υγρασία και χωρίς καθαριότητα. Στο δικό μας σπίτι μπορούμε πριν τα δώσουμε στα παιδιά να τα καθαρίσουμε πρώτα καλά με κάποιο αντισηπτικό προϊόν που δεν θα επηρεάσει φυσικά τη σύνθεση ή το χρώμα τους.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται με τα μικρότερα παιδιά, που ακόμα βρίσκονται στο στάδιο εξερεύνησης ή στα πρώτα τους βήματα. Προσέχουμε το δέντρο μας να είναι καλά στερεωμένο καθώς μπορεί να πιαστούν απότομα από αυτό και αποφεύγουμε να βάζουμε μικρά στολίδια σε ύψος που τα φτάνουν, καθώς μπορεί τα έντονα χρώματα τους να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των παιδιών που θα θελήσουν να τα βάλουν στο στόμα τους. Οι περισσότερες μπάλες ακόμα και αν σπάσουν δεν θα προκαλέσουν ατύχημα, (δεν είναι δηλαδή κοφτερές), αλλά και πάλι χρειάζεται προσοχή.

Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο της ασφάλειας είναι ό,τι έχει να κάνει με ρεύμα. Για αρχή, με το που βγάζουμε τα φωτάκια από το κουτί ελέγχουμε το καλώδιο, μήπως λόγω παλαιότητας έχει φθαρεί. Ανάλογα με την ηλικία τους τους επιτρέπουμε ή όχι να βάζουν τα φωτάκια στην πρίζα, και τους εξηγούμε πως δεν τα πιάνουμε ποτέ με βρεγμένα χέρια και πως δεν τραβάμε ποτέ το καλώδιο από την πρίζα. Στις μικρότερες ηλικίες το ιδανικότερο είναι τα φωτάκια να βρίσκονται σε ένα σημείο που δεν τα φτάνουν καν.

Οι κανόνες ασφαλείας όμως δεν χρειάζεται να μας απομακρύνουν από το πνεύμα των γιορτών! Σε αυτό το πνεύμα το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας μας βάζει όλους στην πρίζα και προσφέρει δωρεάν το ρεύμα για ένα χρόνο σε δύο υπερτυχερούς. Πάρε κι εσύ μέρος στον πιο “φωτεινό” διαγωνισμό!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα