Στοπ στην ανέγερση Ιππικής Ακαδημίας στο Κορωπί από το ΣτΕ

ΑΘΗΝΑ-ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ-ΣΤΕ.(EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)
ΑΘΗΝΑ-ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ-ΣΤΕ.(EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) EUROKINISSI

Το ΣτΕ έκρινε μη νόμιμο Προεδρικό Διάταγμα που προέβλεπε την ανέγερση Ιππικής Ακαδημίας στο Κορωπί Αττικής. Αναλυτικά η απόφαση

Το Ε΄Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 113/2014 γνωμοδότησή του έκρινε μη νόμιμο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προέβλεπε «την έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου στην εκτός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου περιοχής Κρέρεζι του Δήμου Κρωπίας (Κορωπί) Αττικής για τον καθορισμό χώρου για την ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων Ιππικής Ακαδημίας και τον καθορισμό όρων και περιορισμών δόμησης».

   Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν τέσσερα σημεία του επίμαχου σχεδίου διατάγματος μη συμβατά με την πολεοδομική νομοθεσία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος, οι αθλητικές κ.λπ. εγκαταστάσεις της Ιππικής Ακαδημίας προβλεπόταν να ανεγερθούν σε έκταση 94.774 τετραγωνικών μέτρων. Συγκεκριμένα, προβλεπόταν η ανέγερση στεγασμένου κλειστού στίβου ιππικών αθλημάτων (40Χ100 μέτρων), κερκίδες 848 θέσεων, συγκρότημα ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων, γραφεία, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εστιατόρια, δίκλινα δωμάτια διαμονής ιππέων, κτίριο διοίκησης με εντευκτήριο, χώροι εστίασης τριών επιπέδων, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων και οχημάτων μεταφοράς ίππων, κολυμβητική δεξαμενή, στάβλοι σε δύο κτίρια για 54 ίππους, κτηνιατρική κλινική, υπόστεγο φύλαξης χόρτου και σανού, κ.λπ.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται στην γνωμοδότηση του ΣτΕ ότι το εν λόγω διάταγμα έπρεπε πριν κατατεθεί στο ΣτΕ για επεξεργασία να είχε υποβληθεί σε διαδικασία «Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» (ΣΜΠΕ). Έπρεπε δε να υποβληθεί στην διαδικασία ΣΜΠΕ, καθώς η περιοχή στην οποία είχε προγραμματιστεί να ανεγερθεί Ιππική Ακαδημία εμπίπτει στην Β΄ ζώνη προστασίας του Υμηττού.

Ακόμη, το ΣτΕ έκρινε μη συμβατό με την πολεοδομική νομοθεσία το επίμαχο σχέδιο διατάγματος, καθώς το ρυμοτομικό σχέδιο της επίμαχης περιοχής (η έγκριση του οποίου επιχειρείται με το εν λόγω διάταγμα) «υπερβαίνει την κτιριακή κλίμακα που θα απαιτούσε η ικανοποίηση συνήθων τοπικών κοινωφελών αναγκών». Με άλλα λόγια δεν προβλέπει συμβατούς όρους δόμησης, αλλά πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια της περιοχής.

Επίσης κρίθηκε μη νόμιμο το επίμαχο διάταγμα επειδή δεν υπήρχε προηγούμενη σχετική απόφαση της ΕΠΟ για τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Ιππικής Ακαδημίας, ενώ η ανέγερση των κτιριακών εγκαταστάσεων, εφόσον δεν προβλέπονται σε «σχέδιο χρήσεων γης ή πολεοδομικού ή χωροταξικού χαρακτήρα, δεν μπορεί να επιτραπούν σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 3046/304/1989 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΧΩΔΕ» (Κτιριοδομικός Κανονισμός).

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network