Συναγερμός στη Ζάκυνθο για τη λεπτοσπείρωση

Συναγερμός στη Ζάκυνθο για τη λεπτοσπείρωση

Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ πρόκειται να μεταβεί στη Ζάκυνθο για να ενημερώσει τους πολίτες για τη λεπτοσπείρωση, μετά την αύξηση που παρατηρείται στα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου

Συναγερμός έχει σημάνει στη Ζάκυνθο για τη λεπτοσπείρωση, καθώς έχει παρατηρηθεί αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου, η οποία προσβάλει ζώα και ανθρώπους.

Ειδικό κλιμάκιο επιστημόνων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων πρόκειται να μεταβεί στο νησί, προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες και τους επαγγελματίες υγείας σε δύο συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα.

Η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη και προκαλείται από τον μικροοργανισμό λεπτόσπειρα. Αυτός βρίσκεται στον οργανισμό πολλών ειδών θηλαστικών και αποβάλλεται με τα ούρα ή τα γεννητικά εκκρίματα. Η μετάδοση γίνεται μέσω άμεσης επαφής των βλεννογόνων ή τραυματισμένου δέρματος με ούρα ή ιστούς από μολυσμένο ζώο. Συχνά, η μετάδοση γίνεται έμμεσα, όταν ο άνθρωπος έρθει σε επαφή με μολυσμένο από ούρα περιβάλλον.

Στον άνθρωπο η λεπτοσπείρωση μπορεί να εκδηλωθεί με ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, όπως πυρετός, ρίγη, πονοκέφαλος, μυαλγία, εμετός, ίκτερος, πόνος στην κοιλιά και τους μύες, διάρροια, εξάνθημα και έντονα κόκκινα μάτια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει ότι είναι απαραίτητη η λήψη και τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, τα οποία περιλαμβάνουν τα εξής:

Μυοκτονίες στο οικιακό περιβάλλον

Εφαρμογή προστατευτικού ρουχισμού (γάντια, μακριά μανίκια, παντελόνι, γαλότσες) σε όσους ασχολούνται σε εργασίες υπαίθρου

Απομάκρυνση σκουπιδιών και διατήρηση σχολαστικής καθαριότητας εντός των οικιών

Χρήση μέσων παρεμπόδισης για την είσοδο τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους όπου κινούνται άνθρωποι όπως κατοικίες, αυλές, αποθήκες κλπ.

Αποφυγή οιασδήποτε επαφής με τρωκτικά γενικότερα

Αποφυγή έκθεσης τροφίμων και πόσιμου νερού σε περιοχές όπου υπάρχουν τρωκτικά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Περιφέρεια
SHARE:

24Media Network