Συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ οι "κουκουλοφόροι" της Βουλής

Συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ οι "κουκουλοφόροι" της Βουλής

Νέες αποκαλύψεις για τα πρόσωπα που καταγράφονται σε βίντεο να έρχονται σε συνεννόηση με αστυνομικούς. Καταγγελίες του προέδρου των εργαζομένων της ΕΘΕΛ για ακροδεξιούς συνδικαλιστές. Άμεση παρέμβαση του Χρ. Παπουτσή για διενέργεια ΕΔΕ. Συνδικαλιστής δήλωσε ότι δέχτηκαν επίθεση και κρατούσαν τους λοστούς για να αμυνθούν (Vid)

Την άμεση διενέργεια έρευνας για βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας και δείχνει αστυνομικούς να συνεργάζονται με άτομα που έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, έξω από τη Βουλή, ζήτησε από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Ελευθέριο Oικονόμου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.

Το βίντεο κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο προκαλώντας σάλο και πολλά σχόλια σχετικά με τη στάση της αστυνομίας (σ.σ. το NEWS 247 το ανήρτησε στις 20:20). Το θέμα πήρε διαστάσεις όταν κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων του ALTER, προβλήθηκε το επίμαχο βίντεο  και ζητήθηκαν εξηγήσεις από τον εκπρόσωπο τύπου της ΕΛ.ΑΣ. , ο οποίος αιφνιδιάστηκε και τόνισε ότι θα ακολουθήσει έρευνα.

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διέταξε να γίνει άμεση διερεύνηση της υπόθεσης από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ενώ παράλληλα διατάχθηκε και η διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης.

Με αφορμή τα όσα καταγγέλθηκαν δημοσίως για συμμετοχή εργαζομένων της πρώην ΕΘΕΛ Α.Ε. στα χθεσινά έκτροπα της Πλατείας Συντάγματος, ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Γ. Ν. Ραγκούσης, με εντολή του προς τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΟΣΥ (πρώην ΕΘΕΛ Α.Ε.), ζήτησε την κατεπείγουσα διερεύνηση των καταγγελλομένων και την παραδειγματική τιμωρία με την κίνηση άμεσης διαδικασίας πειθαρχικού ελέγχου και εφαρμογής των κείμενων διατάξεων σε βάρος των τυχόν υπαιτίων.

Αποκαλύψεις για τους "κουκουλοφόρους" της Βουλής

Συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ καταγγέλλεται πως είναι οι κουκουλοφόροι που καταγράφονται σε βίντεο να έρχονται σε συνεννόηση με αστυνομικούς και στη συνέχεια να φυγαδεύονται στον προαύλιο χώρο της Βουλής.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΕΘΕΛ, Μιχάλης Λιάγουρης, μιλώντας σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς το πρωί της Πέμπτης, δήλωσε πως οι δύο από εκείνους που συνομιλούν με τους αστυνομικούς των ΜΑΤ "είναι συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ με ανεξέλεγκτη, ακραία συμπεριφορά".

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕΛ Απόστολος Κασιμέρης επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον κάποιοι εκ των πέντε είναι συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ. Υποστήριξε ότι οι πέντε είχαν δεχθεί επίθεση αντιεξουσιαστών, κάποιοι είχαν τραυματιστεί και προσέγγισαν τους άνδρες των ΜΑΤ για προστασία.

Δύο από τα άτομα που συνομιλούσαν με τους αστυνομικούς ήταν πρώην συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ, που είχαν εμπλακεί σε επεισόδιο με μέλη αριστερών οργανώσεων, είπε στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή Πρώτη Γραμμή ο ΓΓ του ΟΑΣΑ, Αλέξανδρος Κομίνης.

Σημείωσε επίσης ότι περίπου 15 μέλη της ΕΘΕΛ είχαν εγκλωβιστεί σε μία στοά και τους βοήθησαν τα ΜΑΤ να βγουν.

Ο Αλέξανδρος Κομίνης ξεκαθάρισε ότι αναφέρεται στους δύο άνδρες που φορούν ένα άσπρο μπλουζάκι και ένα μπλε και τόνισε ότι δεν γνωρίζει την ταυτότητα του ατόμου που εμφανίζεται στο βίντεο με καλυμμένο το πρόσωπό του, χωρίς να φορά μπλούζα, να κρατά ένα λοστό και να μιλά με αστυνομικούς.

Τα δύο άτομα στα οποία αναφέρεται ο Αλέξανδρος Κομίνης δεν είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους.

Η εκδοχή αυτή για την ταυτότητα των κουκουλοφόρων επιβεβαιώθηκε και στην κρατική τηλεόραση από άλλους συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ, οι οποίοι αποδοκίμασαν τις πρακτικές των εν λόγω ατόμων.

"Κρατούσαμε τους λοστούς για να αμυνθούμε"

Στα μέσα ενημέρωσης βγήκε ένα άτομο που δήλωσε ότι ονομάζεται Απόστολος Σουκαράς και είναι εργαζόμενος στην ΕΘΕΛ. Σημείωσε πως είναι ένας εξ αυτών που εμφανίζονται να συνομιλούν με τους αστυνομικούς και συγκεκριμένα ο άνδρας με την άσπρη μπλούζα.

Ο Απόστολος Σουκαράς υποστήριξε πως ο ίδιος μαζί με ομάδα συναδέλφων του δέχθηκαν επίθεση από αναρχικούς και ζήτησαν την προστασία της αστυνομίας. Βρίσκονταν, όπως ανέφερε, εγκλωβισμένοι επί ώρα στην Όθωνος και ζήτησαν από την αστυνομία να τους απεγκλωβίσει.

Σημείωσε πως ο άνδρας που εμφανίζεται γυμνός από τη μέση και πάνω στο βίντεο είναι σοβαρά τραυματισμένος. "Τον ποδοπάτησαν και του ανοιξαν το κεφάλι, έχει τρεις ουλές. Δεν φοράει κουκούλα, αλλά γάζες και τη σκισμένη μπλούζα του στο κεφάλι".

Σε ό,τι αφορά στο φιλικό πνεύμα με το οποίο συνομιλούσαν με τους αστυνομικούς, υποστήριξε ότι "δεν υπήρχε συνεργασία. Εκείνοι μας έδιωχναν κι εμείς μπήκαμε μόνοι μας. Με τους άλλους αστυνομικούς διαπραγματευόμασταν".

Ερωτηθείς για τους λοστούς, ο Απόστολος Σουκαράς δήλωσε ότι "τους κρατούσαμε για να αμυνθούμε απέναντι στους αναρχικούς".

Κοκκαλάκης: Ζητούσαν προστασία

Μετά τις δηλώσεις του, στα μέσα ενημέρωσης εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Αθανάσιος Κοκκαλάκης, υποστηρίζοντας πλήρως την εκδοχή αυτή. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι "όπως αποσαφηνίστηκε πρόκειται για ομάδα εργαζομένων που ζητούσε προστασία", τονίζοντας ότι δεν υφίσταται θέμα συνεργασίας της αστυνομίας με κουκουλοφόρους.

"Κληθήκαμε να απεγκλωβίσουμε άτομα από την Όθωνος", σημείωσε, ενώ ερωτηθείς για το γεγονός ότι κρατούσαν λοστούς είπε ότι "δεν μπορούμε να έχουμε άποψη για το τι ήθελαν τους λοστούς και τα σίδερα".

Ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. κατέληξε, υπογραμμίζοντας σε έντονο ύφος "να σταματήσει κάποια στιγμή αυτή η υπονόμευση των θεσμών. Η αστυνομία αντιμετώπιζε βάνδαλους χθες κι όχι ειρηνικούς διαδηλωτές".

Ερωτηθείς για τα όσα έχουν καταγραφεί στο βίντεο, ο αντιπρόεδρος των Αστυνομικών Νίκος Καραδήμας, δήλωσε στο Μega: "Δεν μπορώ να δώσω εξήγηση. Ας αλλάξουν τους επικεφαλής των ΜΑΤ".

"Αν υπάρχει μηχανισμός της αστυνομίας πρέπει να εξαρθρωθεί"

"Η χθεσινή ημέρα έβγαλε στην επιφάνεια ένα παλαιό πρόβλημα. Το ερώτημα είναι αν η αστυνομία έχει ένα δίκτυο ανθρώπων που χρησιμοποιεί σε διαδηλώσεις. Μετά το βίντεο πρέπει να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο. Αν υπάρχει αυτός ο μηχανισμός, πρέπει να εξαρθρωθεί" τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή Πρώτη Γραμμή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης.

Αναφερόμενος στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, σημείωσε ότι είναι άνθρωπος με ευαισθησία και δημοκρατική παράδοση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα κάνει αυτό που πρέπει.

Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν τρία κρίσιμα σημεία, που δυσκολεύουν κάθε αστυνομικό εγχείρημα. Από τη μία η προστασία της ελευθερίας και της έκφρασης, η προστασία της περιουσίας και η αμείλικτη καταστολή της πραγματικής βίας. Ερωτηθείς αν η αστυνομία έκανε καλά τη δουλειά της είπε "όχι".

Η εισαγγελία Πρωτοδικών ζητάει το βίντεο

Έγγραφο για τη διαβίβαση βίντεο που προβλήθηκε την Τετάρτη απέστειλε στον τηλεοπτικό σταθμό Alter η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου.

Η εισαγγελέας ζητά από τον τηλεοπτικό σταθμό το βίντεο που προέβαλε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων και στο οποίο φαίνονται πολίτες με καλυμμένα πρόσωπα, ένας εκ των οποίων κρατάει λοστό, να συνομιλούν με άνδρες των ΜΑΤ και στη συνέχεια να συνοδεύονται από άνδρες με πολιτικά στον προαύλιο χώρο της Βουλής.

Η εισαγγελία θα μελετήσει το βίντεο και θα κρίνει τις περαιτέρω ενέργειές της για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Το βίντεο έχει προκαλέσει σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με τη συνεργασία αστυνομικών και παρακρατικών, καθώς ορισμένοι από τη συγκεκριμένη ομάδα που διακρίνεται στο μαγνητοσκοπημένο υλικό κρατούν λοστούς ή ρόπαλα, ενώ όλοι έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αγανακτισμένοι - Ελλάδα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

"Συνύπαρξη" αστυνομικών-κουκουλοφόρων

Κουκουλοφόροι και αστυνομικοί στο Σύνταγμα

SHARE:

24Media Network