Συνεχίζεται και φέτος το Πρόγραμμα Προ-εγκατάστασης Ευρωπαίων πυροσβεστών στη χώρα μας

Συνεχίζεται και φέτος το Πρόγραμμα Προ-εγκατάστασης Ευρωπαίων πυροσβεστών στη χώρα μας
Πυροσβέστες (φωτό αρχείου) Alexandros Michailidis / SOOC

Περισσότερους από 180 πυροσβέστες από Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία και Σλοβακία θα υποδεχθεί η χώρα μας, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM).

Περισσότερους από 180 πυροσβέστες από πέντε ευρωπαϊκές χώρες θα υποδεχθεί κατά το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου η χώρα μας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Προ-εγκατάστασης πυροσβεστών που θα υλοποιηθεί και φέτος μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM).

Πρόκειται για αποστολές πυροσβεστών από τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Οι Ευρωπαίοι πυροσβέστες θα εδρεύουν σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αρχαία Ολυμπία, με στόχο -όπως και πέρυσι- να παρέχουν συνδρομή στους Έλληνες συναδέλφους τους στην κατάσβεση πυρκαγιών, καθώς και να ανταλλάξουν μαζί τους τεχνογνωσία.

Η προετοιμασία για την υποδοχή των Ευρωπαίων πυροσβεστών έχει ήδη ξεκινήσει, με το διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο των Διοικητικών Συνδέσμων που λαμβάνει χώρα από χθες στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Πρόγραμμα Προεγκατάστασης εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πιλοτικά πέρυσι το καλοκαίρι στην Ελλάδα, με συμμετοχή πυροσβεστών από έξι χώρες: Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Νορβηγία, Ρουμανία, Φινλανδία.

Πρόγραμμα Προ-εγκατάστασης Ευρωπαίων πυροσβεστών

Η επιτυχία του πιλοτικού αυτού Προγράμματος (Pre-positioning Pilot Project) -έμπρακτη απόδειξη της αξίας της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης- αναγνωρίστηκε ομόφωνα στη συνάντηση Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον περασμένο Σεπτέμβριο στις Βρυξέλλες, γεγονός που οδήγησε σε απόφαση για συνέχιση, αλλά και επέκτασή του. Έτσι, φέτος εκτός από τη χώρα μας, Ευρωπαίοι πυροσβέστες θα εγκατασταθούν ακόμη στη Γαλλία και την Πορτογαλία.

Παράλληλα, η χώρα μας αποτελεί από πέρυσι κόμβο (hub) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU στην ευρύτερη Νότιο-ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα