Τραγικός απολογισμός: 29 νεκροί σε τροχαία την περίοδο των Χριστουγέννων

Τροχαίο ατύχημα, Αρχείο
Τροχαίο ατύχημα, Αρχείο EUROKINISSI

Αν και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. τα χαρακτηρίζει «λιγότερα», στην πραγματικότητα είναι μόλις κατά δύο λιγότερα σε σχέση με πέρυσι σε όλη την Επικράτεια - Πρόκειται για τόσο ανεπαίσθητη διαφορά στην στατιστική απεικόνιση, που είναι αδύνατο να μπορούν να χαρακτηριστούν …«λιγότερα»

Βαρύς ήταν ο «φόρος αίματος» στους ελληνικούς δρόμους σε όλη την Επικράτεια και τα φετινά Χριστούγεννα καθώς καταγράφηκαν 29 νεκροί και 28 βαριά τραυματίες  σε τροχαία ατυχήματα. Αν και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. τα χαρακτηρίζει «λιγότερα», στην πραγματικότητα είναι μόλις κατά δύο λιγότερα σε σχέση με πέρυσι σε όλη την Επικράτεια.

Πρόκειται για τόσο ανεπαίσθητη διαφορά στην στατιστική απεικόνιση, που είναι αδύνατο να μπορούν να χαρακτηριστούν …«λιγότερα».

ADVERTISING

Είναι σαν να μην θέλει κάποιος να δει την πραγματικότητα πίσω από τους αριθμούς που δεν είναι άλλη από την σταθερή έλλειψη σωστής οδικής συμπεριφοράς που οδηγεί στα τραγικά αποτελέσματα που βλέπουμε στους ελληνικούς δρόμους και ειδικά σε σημεία «καρμανιόλες» που αναγκαστικά ανήκουν ακόμα στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. λοιπόν, «κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων (από 22 Δεκεμβρίου 2017 έως 07 Ιανουαρίου 2018) καταγράφηκαν σε όλη την Επικράτεια λιγότερα τροχαία ατυχήματα και τραυματισθέντες, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο».

Ενδεικτικά, φέτος τις γιορτές σημειώθηκαν 25 θανατηφόρα δυστυχήματα, έναντι 27 το 2016, και είχαμε 29 νεκρούς έναντι 31, 22 βαριά ατυχήματα έναντι 27 πέρυσι και είχαμε 28 βαριά τραυματίες έναντι 30, 341 ελαφρά ατυχήματα έναντι 344 πέρυσι και είχαμε 443 ελαφρά τραυματίες έναντι 452 την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Υπενθυμίζεται πως ιδιαίτερα αιματηρός αποδείχτηκε ολόκληρος ο Δεκέμβριος του 2017 από τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα που σημειώθηκαν ειδικά στην περιοχή της Αττικής.

Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν 520 τροχαία ατυχήματα με 599 παθόντες και ειδικότερα 17 θανατηφόρα δυστυχήματα με 17 νεκρούς, 12 σοβαρά ατυχήματα με 13 σοβαρά τραυματίες και 491 ελαφρά ατυχήματα με 569 ελαφρά τραυματίες.

Τα κυριότερα αίτια των ατυχημάτων αυτών ήταν η οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή, η παραβίαση ρυθμιστικών πινακίδων και η παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας από πεζούς, ενώ η μη χρήση προστατευτικού κράνους από τους οδηγούς και επιβάτες των δικύκλων επέτεινε, σε πολλές περιπτώσεις, τη σοβαρότητα του τραυματισμού τους.

Αρκεί να λάβει υπόψη του κανείς ότι όλο τον Δεκέμβριο στην Αττική, βεβαιώθηκαν περίπου 17.000 παραβάσεις και συγκεκριμένα, 529 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, από τις οποίες οι 51 ήταν σε βαθμό πλημμελήματος, 1.786 παραβάσεις ορίου ταχύτητας, 302 παραβάσεις για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη κλπ.

Εξίσου υψηλή παραβατικότητα σημειώθηκε το τελευταίο τριήμερο στην Κρήτη, όπου έγιναν σαρωτικοί έλεγχοι της Τροχαίας κατά μήκος του οδικού δικτύου του νησιού ύστερα και από τα πρόσφατα πολύνεκρα δυστυχήματα. Ελέγχθηκαν συνολικά 4.264 οχήματα, και βεβαιώθηκαν 1.569 παραβάσεις, που αφορούσαν κυρίως την υπερβολική ταχύτητα, την οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, την μη χρήση ζώνης ασφαλείας και κράνους και το αντικανονικό προσπέρασμα.

Στην ανακοίνωσή της η Τροχαία υπενθυμίζει πως «η σωστή οδική συμπεριφορά των χρηστών του οδικού δικτύου και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις, τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Οδηγώ με Ασφάλεια σημαίνει:

- Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κ.Ο.Κ.

- Δεν οδηγώ όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.

- Σέβομαι τα όρια ταχύτητας.

- Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα.

- Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη.

- Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα.

- Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

- Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

- Φορώ πάντοτε ζώνη ασφαλείας.

- Τοποθετώ τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας.

- Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος.

- Πριν ξεκινήσω για ταξίδι ελέγχω το όχημα που θα οδηγήσω.

Για περισσότερες χρήσιμες συμβουλές στον τομέα πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων και οδικής ασφάλειας, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο της Ελληνικής Αστυνομίας http://www.hellenicpolice.gr».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Με αίμα βάφτηκε η άσφαλτος της Κρήτης παραμονή Πρωτοχρονιάς

Λαμία: Δεν άντεξε το χαμό του εγγονού και των παιδιών της και ήπιε φυτοφάρμακο

Πάνω από 500 τροχαία ατυχήματα και σχεδόν 600 θύματα στην Αττική μόνο τον Δεκέμβριο

SHARE:

24Media Network