Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων: Οι δύο στρατιωτικοί κρατούνται δίχως κατηγορίες

Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων: Οι δύο στρατιωτικοί κρατούνται δίχως κατηγορίες

«Η κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, με συχνές τις καταδίκες από το ΕΔΔΑ για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απροκάλυπτες παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, δημιουργούν εύλογες επιφυλάξεις για την εξέλιξη της υπόθεσης» υπογραμμίζουν

Επιφυλάξεις σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, εκφράζουν οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας, τονίζοντας πως ήδη «κρατούνται χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες».

Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, σημειώνει επίσης ότι η υπόθεση «πρέπει να αντιμετωπιστεί στην πραγματική της διάσταση» και εκφράζει την ανησυχία του κλάδου για το κατά πόσο οι δύο στρατιωτικοί θα τύχουν δίκαιης δίκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που έχουν συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές, πρέπει να αντιμετωπιστεί στην πραγματική της διάσταση.

Ο σεβασμός στα δικαιώματα των κρατουμένων και η δημιουργία συνθηκών για μια δίκαιη δίκη είναι αδιαπραγμάτευτες κατακτήσεις του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού.

Η κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, με συχνές τις καταδίκες από το ΕΔΔΑ για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απροκάλυπτες παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, δημιουργούν εύλογες επιφυλάξεις για την εξέλιξη της υπόθεσης. Ήδη, οι Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Το δικηγορικό σώμα, με αγώνες, διαχρονικά, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ορθή και ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης, παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης, βρίσκεται σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, οι οποίες έχουν την ευθύνη χειρισμού της υπόθεσης, δεδομένου ότι η σύλληψη των στρατιωτικών έγινε, κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους. Επιπλέον, έχει ενημερώσει σχετικά το Συμβούλιο Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης, από το οποίο έχει ζητήσει παρέμβαση για την τήρηση των δικαιοκρατικών εγγυήσεων που κατοχυρώνει το διεθνές δίκαιο, καθώς και αποστολή παρατηρητών στη σχετική δικαστική διαδικασία.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αδριανούπολη: Οι Τούρκοι μετέθεσαν την ημερομηνία επισκεπτηρίου για τους Έλληνες στρατιωτικούς

'Καθαρά' τα κινητά των δύο στρατιωτικών

SHARE:

24Media Network