Θεσσαλονίκη: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο σε βάρος των ψευτογιατρών

φωτογραφία αρχείου
φωτογραφία αρχείου GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Οι ψευτογιατροί που εξαπατούσαν ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, προτείνοντάς τους "πρωτοποριακές" θεραπείες, με αποτέλεσμα 5 από αυτούς να πεθάνουν, διώκονται για ανθρωποκτονία με δόλο, πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και απάτη. Στον ανακριτή ο φάκελος της υπόθεσης.

Για ανθρωποκτονία με δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα κατά συρροή, πρόκληση βαριάς σωματική βλάβης και απάτη, διώκεται ο ψευτογιατρός, ο οποίος φέρεται να εξαπατούσε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, πείθοντάς τους να διακόψουν τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούσαν και να δοκιμάσουν μία "πρωτοποριακή" θεραπεία με δήθεν ενέσεις βλαστοκυττάρων.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης της ΕΛ.ΑΣ. διαβιβάστηκε ήδη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του.

ADVERTISING

Πρόκειται για φυσιοθεραπευτή από την Αθήνα που αναζητούσε τα υποψήφια θύματά του σε όλη την Ελλάδα και συστηνόταν ως δήθεν γιατρός. Ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται ήδη στα χέρια ανακριτή. Συνολικά κατηγορείται για 5 περιπτώσεις θανάτων, ενώ άλλες περιπτώσεις είναι σε απόπειρα.

Ως συνεργός του κατηγορείται ηλικιωμένος γιατρός από τη Γερμανία, όπου φέρεται να έστελνε τα θύματά του για τη δήθεν πρωτοποριακή θεραπεία, για την οποία ζητούσε οικονομικά ανταλλάγματα. Το κέρδος που κατηγορούνται ότι αποκόμισαν από τον καθένα ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Δείγματα φιαλιδίων που φέρεται να χορηγούσε στάλθηκαν για εργαστηριακή ανάλυση και διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν απολύτως καμία φαρμακευτική ιδιότητα, όπως αναφέρεται στην πορισματική έκθεση.

Έως και 25.000 ευρώ για ενέσεις με νερό

Οι απατεώνες δρούσαν από το 2009 έως τουλάχιστον το 2020, εμφανίζονταν ως εξειδικευμένοι στην αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, εντόπιζαν ασθενείς που έπασχαν από αυτή την νόσο, τους διαφήμιζαν τα «μαντζούνια» και τις «εναλλακτικές τους θεραπείες», υποσχόμενοι από βελτίωση έως πλήρη ίαση στους ασθενείς και εκείνοι μέσα στην απόγνωσή τους και στον πόνο τους, έπεφταν θύματά τους, πληρώνοντας μάλιστα μεγάλα ποσά για το ψευτοσκευάσματα που τους έδιναν.

Ενδεικτικά, ο Έλληνας χρέωνε τα θύματα για κάθε ένεση από 20.000-25.000 ευρώ και ο Γερμανός τους έστελνε τα φιαλίδια που στην πραγματικότητα είχαν μόνο νερό.

Με συντηρητικές εκτιμήσεις οι Αρχές θεωρούν ότι από την εγκληματική τους δραστηριότητα έχουν αποκομίσει περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ.

Μέχρι τώρα φαίνεται 15 ασθενείς να έχουν πέσει θύματά τους, καταφέρνοντας μάλιστα να πείσουν κάποιους από αυτούς ακόμη και να σταματήσουν την πραγματική τους θεραπεία και φαρμακευτική αγωγή, με το πρόσχημα ότι δήθεν τους έκανε κακό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Έγκλημα
SHARE:

24Media Network