Θεσσαλονίκη: Πραγματογνώμονας του Πρωτοδικείου καταδικασμένος για σεξουαλικά εγκλήματα

Θεσσαλονίκη: Πραγματογνώμονας του Πρωτοδικείου καταδικασμένος για σεξουαλικά εγκλήματα
Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης Eurokinissi

Ο γυναικολόγος και καθηγητής Μαιευτικής που καταδικάστηκε για την σεξουαλική κακοποίηση φοιτητριών του κατά τη διάρκεια γυναικολογικών εξετάσεων, βρίσκεται στον επίσημο κατάλογο δικαστικών πραγματογνωμόνων του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.

Γυναικολόγος και επίκουρος καθηγητής Μαιευτικής, ο οποίος καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης για κατάχρηση σε γενετήσια πράξη εις βάρος φοιτητριών του, φαίνεται πως περιλαμβάνεται στον επίσημο κατάλογο πραγματογνωμόνων του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.

Τον Ιανουάριο του 2023, ο συγκεκριμένος καθηγητής καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό για τη σεξουαλική κακοποίηση φοιτητριών του κατά τη διάρκεια γυναικολογικών εξετάσεων στο ιδιωτικό ιατρείο του ενώ είχε καταδικαστεί και πρωτόδικα με ποινή φυλάκισης 4 ετών, με τριετή αναστολή.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο γυναικολόγος καλούσε τις φοιτήτριες του στο ιατρείο του για δωρεάν εξέταση και τις παρενοχλούσε σεξουαλικά κατά τη διάρκεια της εξέτασης και στη συνέχεια φέρεται ότι προσπαθούσε να εξαγοράσει τη σιωπή των θυμάτων, υπαινισσόμενος επαγγελματική αποκατάσταση και άλλοτε τις εκβίαζε απειλώντας για το αντίθετο.

Ο καταδικασμένος γυναικολόγος ανέλαβε καθήκοντα πραγματογνώμονα

Όπως αποκαλύπτει το Voria.gr, οι καταγγέλλουσες ενημερώθηκαν προ καιρού ότι ο καταδικασθείς γιατρός, εκτός του ότι δεν έχει επιβληθεί κανένα μέτρο σε βάρος του από τον ιατρικό σύλλογο, περιλαμβάνεται και στον επίσημο κατάλογο δικαστικών πραγματογνωμόνων.

Πρόκειται για τον κατάλογο του Πρωτοδικείου στον οποίο περιλαμβάνονται επιστήμονες απ’ όλες τις ειδικότητες που καλούνται σε διάφορες υποθέσεις να διενεργήσουν ανεξάρτητη έρευνα, στην οποία βασίζεται η κρίση του κάθε δικαστηρίου.

“Είναι αντιφατικό ένας που έχει καταδικαστεί για κάτι να συνεχίσει να κάνει το ίδιο πράγμα. Και οι περισσότερες γυναίκες, επειδή είναι δημόσιος πραγματογνώμονας, δεν γνωρίζουν τι έχει συμβεί ή γιατί έχει καταδικαστεί. Είναι υποχρεωτική η εξέτασή τους από τον πραγματογνώμονα, δεν μπορούν να την αρνηθούν“, σχολίασε στη Voria.gr ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας των φοιτητριών, Παναγιώτης Λογγινίδης.

Η αντίδραση Πρωτοδικείου

Το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ενημερώθηκε για το συμβάν και η διοίκηση, με αίτησή της, ζήτησε την τροποποίηση του καταλόγου των πραγματογνωμόνων.

Ωστόσο, το δικαστήριο που κλήθηκε να αποφασίσει, απέρριψε την αίτηση και διατήρησε τον καταδικασμένο γιατρό στον κατάλογο.

Συγκεκριμένα, το Πρωτοδικείο αποφάσισε ότι ο καθηγητής δεν έχει καταδικαστεί αμετάκλητα, δηλαδή και με απόφαση του Αρείου Πάγου, όπου προφανώς έχει προσφύγει, επομένως ο αποκλεισμός του θα σήμαινε την παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητάς του και των σχετικών διατάξεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σύμφωνα με τη νομική σκέψη που αναπτύσσεται στην απόφασή του.

“Για τον αποκλεισμό κάποιου προσώπου από τον κατάλογο των πραγματογνωμόνων, λόγω καταδίκης του για κακούργημα ή πλημμέλημα, πρέπει, σύμφωνα και με τα διαλαμβανόμενα στη νομική σκέψη της παρούσας, η καταδίκη να είναι αμετάκλητη, διότι διαφορετικά παραβιάζεται το τεκμήριο αθωότητας που θεσπίζει το άρθρο 6 ΙΙ της ΕΣΔΑ, το οποίο εμποδίζει την επιβολή ποινής, έστω και παρεπόμενης, πριν την αμετάκλητη καταδίκη”, αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου.

Πάντως στο σχετικό άρθρο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που αφορά τον διορισμό πραγματογνωμόνων δεν καθίσταται σαφές ποιοι από τους καταδικασθέντες αποκλείονται.

“Η δικιά μου η ένσταση είναι ότι θα έπρεπε να προβλέψει η διεύθυνση του Πρωτοδικείου, το Πρωτοδικείο το ίδιο, να αναστείλει έστω προσωρινά τη συμμετοχή του από τον κατάλογο, αν θεωρεί ότι πρέπει να περιμένει την αμετάκλητη απόφαση. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ένας άνθρωπος μετά από δύο καταδίκες να εξετάζει γυναίκες. Εδώ φαίνεται το κενό δικαίου“, σημείωσε μιλώντας στη Voria.gr ο κ. Λογγινίδης.

Νέες μηνύσεις για κακούργημα σε βάρος του

Σημειώνεται ότι οι καταγγελίες σε βάρος του γυναικολόγου και καθηγητή Μαιευτικής αναμένεται να εξεταστεί και από το Εφετείο Θεσσαλονίκης. Ακόμα 4 πρώην φοιτήτριες τον έχουν μηνύσει για κακούργημα και συγκεκριμένα για κατάχρηση ανίκανου προσώπου προς αντίσταση σε γενετήσιες πράξεις, προτείνοντας μάλιστα ως μάρτυρες ακόμη 8 συναδέλφους τους.

Θεωρούν πως κατά τη διάρκεια της δωρεάν γυναικολογικής εξέτασης δεν είχαν τη δυνατότητα να αντιδράσουν και έπεσαν θύματα του καθηγητή τους. Η μήνυση αρχικά τέθηκε στο αρχείο από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, με το σκεπτικό ότι το αδίκημα που περιγράφεται είναι σε βαθμό πλημμελήματος, επομένως έχει παραγραφεί.

Ωστόσο, ύστερα από προσφυγή η δικογραφία βρίσκεται για περισσότερο από έναν χρόνο στα χέρια του εισαγγελέα Εφετών, που δεν έχει ακόμη αποφασίσει.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα