"Θραύση" κάνει στα στέκια των τοξικομανών το σίσα. Τρομακτικοί οι κίνδυνοι από τη χρήση του

"Θραύση" κάνει στα στέκια των τοξικομανών το σίσα. Τρομακτικοί οι κίνδυνοι από τη χρήση του

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των ναρκωτικών. Ο κίνδυνος της "κοκαΐνης των φτωχών"

Θραύση κάνει στις γειτονιές των τοξικομανών της Αθήνας το ισχυρό ναρκωτικό σίσα, που χαρακτηρίζεται ως η «κοκαΐνη των φτωχών», με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, στις 26 Ιουνίου.

Οποιοσδήποτε μπορεί να το προμηθευτεί στις πιάτσες των τοξικομανών, σε τιμές ακόμα και από 1 ευρώ, ενώ η ανώτερη τιμή της δόσης φτάνει τα 4 ευρώ.

Παρασκευάζεται σε αυτοσχέδια εργαστήρια (μπορεί να παρασκευαστεί ακόμα και στην κουζίνα ενός σπιτιού), ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς, το δυνατό αυτό παραισθησιογόνο προκαλεί στον χρήστη υπερκινητικότητα, επιθετικότητα, αλλά και αϋπνία για σχεδόν ένα 24ωρο.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Γεράσιμος Παπαναστασάτος, από το ΚΕΘΕΑ, το σίσα δημιουργείται με παράλλαξη της μοριακής δομής της αμφεταμίνης και είναι σε κρυσταλλική μορφή. Η διαδικασία παραγωγής του, επισημαίνει, είναι σύντομη, εύκολη και φτηνή και αν και οι χρήστες ουσιών γνωρίζουν το πόσο τοξικό είναι, πολλές φορές αναγκάζονται να το χρησιμοποιούν λόγω της χαμηλής του τιμής.

Υγρά μπαταρίας, σαμπουάν ακόμη και λάδια μηχανής είναι μέρος των συστατικών αυτού του ναρκωτικού, με βασικό του συστατικό τον φώσφορο.

«Δεν ξεκινάει κάποιος με το σίσα» λέει ο κ. Παπαναστασάτος και συνεχίζει: «Είναι μία ουσία διεγερτική. Οι χρήστες του είναι κυρίως χρήστες και πολλών άλλων ουσιών που δοκιμάζουν κι αυτό. Το ότι είναι διεγερτική αυτή η ουσία έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των χρηστών. Το σίσα συνδέεται, επίσης, με σεξουαλική υπερδιέγερση και επιτίθεται στην αντίληψη του χρήστη. Εξαιτίας του υπάρχει αύξηση των ανεπιθύμητων κυήσεων μεταξύ των γυναικών που κάνουν χρήση, αλλά και σημαντική αύξηση της μετάδοσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών με αποκορύφωμα τον HIV τα τελευταία χρόνια (ειδικά τη διετία 2010- 2012) που μάς έχει προκαλέσει ανησυχία, αφού οφείλεται κυρίως στην επιθετικά σεξουαλική συμπεριφορά, αλλά και στην κοινή χρήση βελονών».

Η κοινωνιολόγος Ιωάννα Σιάμου, από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) επισήμανε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι αν και η παρασκευή του σίσα είναι εύκολη, μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί κάποιο αυτοσχέδιο εργαστήριο στην Ελλάδα.

«Παρατηρούμε από τα στατιστικά στοιχεία πως έχουν αυξηθεί οι κατασχέσεις όσον αφορά σε αυτή την ουσία τα τελευταία χρόνια, ενώ διαφαίνεται επίσης πως οι ναρκομανείς χρησιμοποιούν το σίσα ως "δευτερεύουσα" ουσία. Αποφεύγουν μάλιστα τη συστηματική χρήση, λόγω των έντονων παρενεργειών. Οι χρήστες κυρίως εμφανίζουν έντονα ψυχολογικά προβλήματα μετά τη χρήση του, ενώ δεν λείπουν και δερματικές αντιδράσεις» λέει η κ. Σιάμου.

Αναφορικά με την τοξικότητα του σίσα ο κ. Παπαναστασάτος εξηγεί ότι είναι τόσο μεγάλη, σε σχέση με τις άλλες ναρκωτικές ουσίες που τα προβλήματα που προκαλεί στον οργανισμό γίνονται άμεσα αντιληπτά. «Τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στον ανθρώπινο οργανισμό η μακροχρόνια χρήση ηρωίνης, το σίσα μπορεί να τις προκαλεί σε ελάχιστο διάστημα, ενώ η έντονη αφυδάτωση των ιστών που προκαλεί, οδηγεί νέους ανθρώπους να μοιάζουν σαν ηλικιωμένοι».

* Διαβάστε παλαιότερο άρθρο (συμμετοχή στις "Γνώμες" του NEWS 247) του Χαράλαμπου Πουλόπουλου, με τίτλο "Νέες ουσίες, νέοι κίνδυνοι και νέες εξαρτήσεις στην Ελλάδα της κρίσης"

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ναρκωτικά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σίσα: Η "κόκα των 2 ευρώ", απόδειξη φτώχειας στις ελληνικές πιάτσες της λιτότητας

Κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη: Ο νέος κίνδυνος για τους τοξικομανείς στην Ελλάδα;

The Guardian: Οι τοξικομανείς στην Ελλάδα στρέφονται στο σίσα καθώς η οικονομική κρίση βαθαίνει.

SHARE: