Τι είναι το “κουμπί πανικού” που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τι είναι το “κουμπί πανικού” που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Unsplash

Έρχεται στην Ελλάδα το "κουμπί πανικού", η εφαρμογή που θα βοηθά τις γυναίκες που βρίσκεται η ζωή τους σε κίνδυνο που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το κράτος που το υιοθέτησε για πρώτη φορά.

Την υιοθέτηση εφαρμογής που θα επιτρέπει σε γυναίκες που βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή τους να πατούν το “κουμπί πανικού” στο κινητό τους να καταγγέλλουν το περιστατικό, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η εν λόγω πρωτοβουλία υιοθετήθηκε πρώτη φορά στην Ινδία, πριν από έξι χρόνια, με σκοπό την προστασία των γυναικών από σεξουαλική κακοποίηση και ενδοοικογενειακή βία, αποτελώντας ένα μεγάλο βήμα για την εξάλειψη της έμφυλης βίας.

Η κυβέρνηση της Ινδίας υποχρέωσε τις γυναίκες να εγκαταστήσουν την εφαρμογή του “κουμπιού πανικού” σε όλα τα κινητά.

Αν και η απόφαση πάρθηκε πριν από έξι χρόνια, οι κανόνες τελικά τέθηκαν σε ισχύ το 2016, όταν και απαιτούνταν όλα τα τηλέφωνα να διαθέτουν λειτουργία κλήσης έκτακτης ανάγκης, αλλά και ενσωματωμένη πλοήγηση GPS, ώστε να εντοπίζεται ακριβώς η θέση των γυναικών που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Τι κάνει το “κουμπί πανικού”

Οι γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο και έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή στα κινητά τους, όταν πατάνε το κουμπί, ειδοποιείται αυτόματα η αστυνομία.

Πλέον έχει υιοθετηθεί σε 14 πολιτείες και έχει προϋπολογισμό 321,69 εκατ. ρουπίες που διατίθενται από το κρατικό ταμείο, Nirbhaya Fund.

Για να λειτουργήσει το “κουμπί πανικού” στην Ινδία έπρεπε όλοι οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, συμπεριλαμβανομένης της Apple και της Samsung, να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες.

Οι οδηγίες που δόθηκαν

Υπήρχε ένα κώλυμα στην απόκτηση της εφαρμογής, καθώς αρκετές γυναίκες δεν διέθεταν smartphone, αλλά παλαιότερα μοντέλα. Οι γυναίκες αυτές θα πρέπει να πληκτρολογούν τον αριθμό 59 για να πραγματοποιούν κλήσεις έκτακτης ανάγκης, ενώ τα smartphones διαθέτουν ένα νέο κουμπί ή λειτουργία για την αποστολή ειδοποιήσεων έκτακτης ανάγκης.

Όποια γυναίκα βρίσκεται σε κίνδυνο μπορεί επίσης να πατήσει το κουμπί on-and-off τρεις φορές για να πραγματοποιήσει μια κλήση έκτακτης ανάγκης.

Η Uber India ήταν η πρώτη που εφάρμοσε ένα “κουμπί πανικού” στην εφαρμογή της τον Φεβρουάριο του 2015 μετά από καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση εναντίον οδηγού της εταιρείας.

Τότε ήταν και η πρώτη φορά που κάποιο κράτος εξέδωσε εντολή για όλη τη χώρα.

Η Μανέκα Γκάντι, υπουργός Ανάπτυξης Γυναικών και Παιδιών της Ινδίας, βοήθησε στην ανάπτυξη του εθνικού κουμπιού πανικού μαζί με τον τότε πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι σε διάστημα δύο ετών.

Η Γκάντι σχεδιάζει επίσης να κυκλοφορήσει ένα άλλο gudget που θα ειδοποιεί αμέσως τους 10 πλησιέστερους ανθρώπους κάθε φορά που πατιέται το κουμπί.

Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θέλουμε να θυμίσουμε τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου, που μπορεί να μην λέγονται ημέρες της γυναίκας, αλλά είναι. Η 24 MEDIA ενώνει τις δυνάμεις των Μέσων της κάνοντας μια κοινή ετήσια αναδρομή του περιεχομένου που έχει παράξει με στόχο τη στήριξη των γυναικών σε κάθε τους μάχη

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα