Το αμαρτωλό ΑΤ Ομόνοιας

Το αμαρτωλό ΑΤ Ομόνοιας
ΑΤ Ομόνοιας INTIME NEWS

Το ΑΤ Ομόνοιας δεν είναι ένα τυχαίο τμήμα αλλά πρωταγωνιστεί για 20 χρόνια στις καταγγελίες για τη κακομεταχείριση κρατουμένων, κυρίως μεταναστών.

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση πως μια 19χρονη βιάστηκε εντός του Α.Τ. Ομόνοιας, κάτι που οδήγησε στη σύλληψη δύο αστυνομικών. Η 19χρονη κατήγγειλε στις 12 Οκτωβρίου ότι τα ξημερώματα της ίδιας μέρας, δύο αστυνομικοί την οδήγησαν σε δωμάτιο μέσα στο Τμήμα και την βίασαν.

Οι αστυνομικοί, οι οποίοι κλήθηκαν στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων για να εξεταστούν, αρνήθηκαν ότι υπήρξε βιασμός και ισχυρίστηκαν πως η κοπέλα εμφανίσθηκε μόνη της στο Τμήμα και έκλεισε ραντεβού με έναν από αυτούς μετά τη βάρδια του. Στα πλαίσια της έρευνας εξετάστηκαν και βίντεο από τις κάμερες ενώ το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης πιστοποιούν ίχνη βιασμού στη κοπέλα, κόντρα στις αιτιάσεις των ενστόλων. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόνισε πως ζήτησε την άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Για το περιστατικό πραγματοποιήθηκε και πορεία διαμαρτυρίας το βράδυ της Πέμπτης, ενώ δεν ήταν η πρώτη φορά που το εν λόγω Αστυνομικό Τμήμα βαρύνεται με κατηγορίες παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεσμικών παραπτωμάτων.

Πλήθος περιστατικών

Το 2000 ο Ιός της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, είχε κάνει μια καταγραφή των περιστατικών που αφορούν στο ΑΤ Ομόνοιας. Το αρχείο αναρτήθηκε εκ νέου στο διαδίκτυο από τον JO DI.

Η πρώτη καταγραφή πάει πίσω στο 1996, όταν ο ανταποκριτής της Ελευθεροτυπίας, Γ. Λυβιάκης, έγινε μάρτυρας κακοποίησης μετανάστη από αστυνομικούς, οι οποίοι τον οδήγησαν στο 4ο Αστυνομικό Τμήμα. Δύο χρόνια μετά, κατεγράφη πάλι από την “Ε” ξυλοδαρμός ενός μικρού αγοριού αλβανικής καταγωγής που προσήχθη από καφενείο της Ομόνοιας (30/3/1998).

Τον Νοέμβριο του 1998, μετά από έρευνα της ΕΛΑΣ στο σπίτι του αρχιφύλακα Ν. Παπαδόπουλου που υπηρετούσε τμήμα Ομονοίας, βρέθηκαν κροτίδες, στιλέτα και τα διαβατήρια δύο γυναικών από την Ουκρανία που υποτίθεται ότι είχαν απελαθεί. Ο εν ενεργεία αρχιφύλακας, μαζί με τον συνταξιούχο ανθυπαστυνόμο Θ. Αθανασόπουλο, συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω με τις δύο Ουκρανές. Εναντίον τους ασκήθηκε δίωξη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και αρπαγή από κοινού, σωματεμπορία, μαστροπεία, παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών κ.ο.κ. (21/11/1998). Στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης, ο οδηγός Γ. Τσιάκος είχε καταθέσει ότι στο ροζ κύκλωμα εμπλέκονταν ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ομονοίας Γεωργιλές, ο αστυνομικός Μητσώνης κ.ά. (24/11/1998).

Ακόμη ένα περιστατικό βίας εναντίον 16χρονου αλβανικής καταγωγής, σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 1999 μετά από μαθητική κινητοποίηση.

Τον Αύγουστο του 1999 ο Συνήγορος του Πολίτη είχε διαπιστώσει πως στο ΑΤ Ομόνοιας παραβιάστηκαν κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων, κυρίως των αλλοδαπών.

ΑΤ Ομόνοιας INTIME NEWS

 

Ένα χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 2000, διαπιστώθηκε πως αστυνομικοί των τμημάτων Ομονοίας και Κυψέλης ενεπλάκησαν σε ένα ακόμη κύκλωμα σωματεμπορίας.

Τον Μάρτιο του 2000, η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία είχε αποκαλύψει πως τον Μάρτιο του 2000 αστυνομικός απελευθέρωσε κρατούμενο Κούρδο από το ΑΤ Ομόνοιας, έναντι ενός εκατομμυρίου δραχμών.

Στις 20 Νοεμβρίου του 2006 ένας αλλοδαπός προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας. Αφέθηκε ελεύθερος το βράδυ της επόμενης μέρας. Στη διάρκεια της παραμονής του στο αστυνομικό τμήμα δεν του επιτράπηκε να δει συγγενικά του πρόσωπα. Η σύζυγός του υποστήριξε ότι έφερε τραύματα. Στις 22 Νοεμβρίου απεβίωσε.

Ένας μετανάστης από το Πακιστάν ο Αλί Ζιαράτ, κατήγγειλε ότι στις 19 Δεκέμβρη 2006 σε μπλόκο αστυνομικών του ΑΤ Ομονοίας έχασε τα λεφτά του δώρου του, 420 ευρώ, τα οποία κατά την σωματική έρευνα του τα κράτησε ο ένας εκ των δύο αστυνομικών και δεν του τα επέστρεψε, σύμφωνα με την καταγγελία του ιδίου στον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας. Οι αστυνομικοί έκαναν εναντίον του μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, ενώ μήνυση έκαναν και στον Πέτρο Κωνσταντίνου. Ο Κωνσταντίνου αθωώθηκε το 2012 για την υπόθεση αυτή.

Τον Ιούνιο του 2007 ήρθε στη δημοσιότητα βίντεο που απεικόνιζε εξευτελισμό αλλοδαπών από αστυνομικούς του ΑΤ Ομονοίας. “Η πράξη είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Προσβάλλει ευθέως τον πολιτισμό μας και θίγει βάναυσα το κύρος της Αστυνομίας” δήλωσε ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρας. Ο αρχιφύλακας θα διωχθεί και θα αποταχθεί. Οκτώ χρόνια αργότερα, το 2015, το Ελληνικό Δημόσιο θα υποχρεωθεί να καταβάλει πάνω από 150.000 ευρώ στους δύο αλλοδαπούς.

Το 2009 ήρθε στο φως νέα καταγγελία για βασανισμό κρατούμενου μετανάστη στο ΑΤ Ομονοίας. Η γνωστή δικηγόρος Γιάννα Κουρτόβικ κατήγγειλε στις 21 Νοεμβρίου 2009 ότι ο Μπιν Ταχέρ Μοχάμεντ ξυλοκοπήθηκε άγρια στο ΑΤ. Ομονοίας. Ακολούθησαν και καταγγελίες για τις συνθήκες κράτησης στο τμήμα. Τότε, το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Μεταναστών και Προσφύγων ανέφερε χαρακτηριστικά: “Περίπου 70 άτομα κρατούνται στοιβαγμένα σε κρατητήρια που στην καλύτερη περίπτωση θα ήταν για το 1/3 από αυτούς, κανένα δικαίωμα προαυλισμού, μετανάστες που κρατούνται σε αυτές τις συνθήκες ακόμα και για τέσσερις μήνες”.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2016 το ΑΤ Ομονοίας βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο καταγγελιών. Σύμφωνα με καταγγελία του “Συντονιστικού Καταλήψεων Στέγης Προσφύγων–Μεταναστών/τριων”, το μεσημέρι της 27/09/2016 στην περιοχή του Πολυτεχνείου, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ σταμάτησαν την παιδική θεατρική ομάδα της κατάληψης στέγης “2ο Φιλοξενείο” (Αχαρνών), ενώ αυτή πήγαινε σε χώρο στην οδό Ασκληπιού για τη διεξαγωγή θεατρικής παράστασης. Η θεατρική ομάδα αποτελείτο από 5 παιδιά ηλικίας 12 έως 14 χρονών και δύο ενήλικες 20 και 22 ετών.

Ακολούθησε η προσαγωγή όλων των μελών της θεατρικής ομάδας στο ΑΤ Ομονοίας, με την αιτιολογία ότι βρέθηκαν στην κατοχή τους 5 πλαστικά όπλα – μινιατούρες, τα οποία αγοράστηκαν για τις ανάγκες της παράστασης. Σύμφωνα με την καταγγελία, στο αστυνομικό τμήμα απαγορεύτηκε στα προσαχθέντα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους, ενώ εξαναγκάστηκαν να γδυθούν κι έπειτα να κάνουν κύκλους γυμνά σε ένα μικρό δωμάτιο υπό τα βλέμματα των αστυνομικών. Όσα, μάλιστα, αρνήθηκαν να κατεβάσουν το εσώρουχό τους, χτυπήθηκαν, εξυβρίστηκαν με σχόλια ρατσιστικού και σεξουαλικού περιεχομένου.

Εν τέλει ένα από τα παιδιά κατάφερε να ανακτήσει το κινητό του και ειδοποίησε τους γονείς του. Οι γονείς και οι δικηγόροι που μετέβησαν στο ΑΤ Ομονοίας κατέθεσαν μηνύσεις σε βάρος των αστυνομικών. Την καταγγελία έφεραν στη Βουλή 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και η αντιπρόεδρος της Βουλής Τ. Χριστοδουλοπούλου.

Για την υπόθεση είχε δώσει εντολή για την πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών για παράνομη συμπεριφορά αστυνομικών του ΑΤ Ομόνοιας σε βάρος ανήλικων παιδιών προσφύγων ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα απαντήσει ότι ερευνά την υπόθεση, όμως θα υπογραμμίσει ότι “προκαλεί εντύπωση κάθε άκριτη υιοθέτηση καταγγελιών όταν είναι υπό διερεύνηση κάθε πτυχή της υπόθεσης”.

Τον Σεπτέμβριο του 2017 η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και ο δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας, Πέτρος Κωνσταντίνου θα κάνουν καταγγελία ξυλοδαρμό μετανάστη μουσικού δρόμου στην πλατεία Μοναστηρακίου αλλά και στο ΑΤ Ομόνοιας.

Στις 30 Ιανουαρίου 2018, μια ασκούμενη δικηγόρος που θέλησε να καταγγείλει στο ΑΤ Ομονοίας περιστατικό αυθαιρεσίας σε βάρος μετανάστη, βρέθηκε τελικά η ίδια κατηγορούμενη για απείθεια και εξύβριση. Ακολούθησε επίθεση και καταστροφές στο ΑΤ Ομόνοιας.

Στις 8 Φεβρουαρίου του 2019, μετανάστης από την Νιγηρία προσήχθη από αστυνομικούς και μεταφέρθηκε στο ΑΤ Ομόνοιας όπου και έχασε τη ζωή του υπό “αδιευκρίνιστες συνθήκες”. Ο θάνατός του αποσιωπήθηκε από την αστυνομία προς την οικογένειά του, για 24 ώρες. Η γνωστοποίηση του θανάτου του Εμπουκά ξεκίνησε από την Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής. Η υπόθεση Εμπούκα έφερε πλήθος αντιδράσεων.

Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, ήρθε στη δημοσιότητα βίντεο από το ΑΤ Ομόνοιας, στο οποίο καταγράφεται γυναίκα ΑΜΕΑ να καταβρέχεται από αστυνομικό. Όπως φαίνεται στο ίδιο βίντεο, οι αστυνομικοί του ΑΤ Ομονοίας συνέλαβαν και τον αυτόπτη μάρτυρα, παρότι εκείνος τους επέδειξε τη δικηγορική του ταυτότητα.

Τον Αύγουστο του 2022, λίγο καιρό πριν τη καταγγελία για βιασμό από τη 19χρονη δηλαδή, ο αναρχικός Αντώνης Ζήβας κατήγγειλε πως χτυπήθηκε από αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ στις τουαλέτες του ΑΤ, ενώ ισχυρίστηκε πως προσήχθη απρόκλητα την ώρα που επέστρεφε σπίτι του στην περιοχή των Εξαρχείων, διερχόμενος από την πλατεία Βάθη.

Διαβάστε ακόμη τη μαρτυρία του δημοσιογράφου του NEWS 24/7, Νίκου Γιαννόπουλου, από το “αμαρτωλό” αστυνομικό τμήμα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα