Το Δώρο των Θεών: Ένα τριήμερο φεστιβάλ αφιερωμένο στην αρχαία ελληνική μουσική

Το Δώρο των Θεών: Ένα τριήμερο φεστιβάλ αφιερωμένο στην αρχαία ελληνική μουσική

Έκθεση Αρχαίων Ελληνικών Οργάνων - Συναυλίες με Ορφικούς Ύμνους & Αρχαίες Μελωδίες - Διαλέξεις πάνω στη Μουσική των Σφαιρών του Πυθαγόρα, και τη Φιλοσοφία & τη Μυσταγωγία της Αρχαίας Μουσικής - Εργαστήρια/ Workshops πάνω στην Κατασκευή Αρχαίων Οργάνων, στην εκμάθηση Αρχαίας Λύρας & την Εκμάθηση Αρχαίου Μπεντίρ. Πολυχώρος TABYA, 2ος όροφος, Μελενίκου 14, Θεσσαλονίκη

Σε έναν πανέμορφο ανακαινισμένο πολυχώρο τέχνης στο κέντρο της πόλης, στο TABYA της Μελενίκου στη Θεσσαλονίκη (2ος όροφος), πραγματοποιείται ένα μοναδικό 3ήμερο φεστιβάλ αφιερωμένο στην αρχαία ελληνική μουσική και τα μουσικά όργανα της αρχαιότητας.

Με 3ήμερη Έκθεση Αρχαίων Ελληνικών Οργάνων, συναυλίες με Ορφικούς Ύμνους & Αρχαίες Μελωδίες,  διαλέξεις πάνω στη Μουσική των Σφαιρών του Πυθαγόρα και τη Φιλοσοφία - Μυσταγωγία της Αρχαίας Μουσικής, καθώς και δωρεάν εργαστήρια/ workshops (κατόπιν αίτησης συμμετοχής) πάνω στην Κατασκευή Αρχαίων Οργάνων, στην εκμάθηση Αρχαίας Λύρας & Αρχαίου Μπεντίρ (κρουστό), το φεστιβάλ αυτό θα αποτελέσει μία ουσιαστική και σπάνια ματιά στην αρχαία τέχνη της μουσικής και την εφαρμογή της στη λατρεία, την εκπαίδευση, τη διασκέδαση, την καθημερινότητα κ.λπ. των αρχαίων προγόνων μας.

Ανάμεσα στα άλλα, θα εκτίθενται στο φιλόμουσο κοινό αρχαιοελληνικές λύρες, χέλυς και βάρβιτος, σαμβύκη, φόρμινξ, αρχαία κιθαρίς, επιγόνιον, μπεντίρ κ.ά., όλα κατασκευασμένα από την «Οργανοποιία Αναστάσιος» και την οικογένεια Κουμαρτζή στην αρχαία Ευρωπό του Κιλκίς ( www.luthieros.com), η οποία μέσα στην ελληνική οικονομική κρίση κατάφερε να στέλνει αρχαία μουσικά όργανα σε όλο τον κόσμο!

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή, 18:00 με 19:30, όταν ο γνωστότερος παίκτης αρχαίας λύρας παγκοσμίως, ο Βρετανός Michael Levy, θα βρίσκεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά, για μία και μοναδική εμφάνιση στον Πολυχώρο TABYA στο κέντρο της πόλης (Μελενίκου 14).

Επίσης, θα γίνουν ομιλίες σχετικά με τη «Μουσική των Σφαιρών: η ιστορία μιας ιδέας από τον Πυθαγόρα μέχρι τις μέρες μας» από τον Νίκο Ξυνογαλά, την «Αρχαία Ελληνική Μουσική: από τον μύθο στις κοινωνικές δομές της αρχαιότητας και η εφαρμογή της στις μέρες μας» από τον Δημήτρη Δελφινόπουλο (μουσικό της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης), καθώς και τη «Φιλοσοφία και Μυσταγωγία της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής» από τον Γιώργο Ιωαννίδη (ψυχολόγο – διευθυντής εκδόσεων Δαιδάλεος).

Το Δώρο των Θεών: Ένα τριήμερο φεστιβάλ αφιερωμένο στην αρχαία ελληνική μουσική

Ορφικοί ύμνοι & αρχαίες μελωδίες θα ακουστούν από τη μουσικό – κιθαρωδό Λίνα Παλερά, το Σάββατο το απόγευμα στις 18:00.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν και τα εργαστήρια – workshops αρχαίας οργανοποιΐας (με τον οργανοποιό Αναστάσιο Κουμαρτζή) & εκμάθησης αρχαίων οργάνων (αρχαία λύρας με τον Ιορδάνη Κουμαρτζή και αρχαίου Μπεντίρ με τον Νίκο Βαρελά) που θα γίνουν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, με διάρκεια 2-3 ωρών το καθένα και δωρεάν συμμετοχή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, οπότε θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Αναζητήστε το λεπτομερές πρόγραμμα στο Facebook event ( https://www.facebook.com/events/899280886821132/ ) ή στην ιστοσελίδα της οργανοποιΐας ( http://luthieros.com/?p=1786 ) και κάντε αίτηση συμμετοχής σε κάποιο workshop εδώ: http://luthieros.com/?p=1908

SHARE:

24Media Network