Το επικίνδυνο μείγμα γύρω από 39 παιδιά στα Καμένα Βούρλα

Το επικίνδυνο μείγμα γύρω από 39 παιδιά στα Καμένα Βούρλα
Το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν τα 39 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά στα Καμένα Βούρλα NEWS 24/7

Ένα μείγμα επιλογών που έγιναν κατά σειρά από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, την δημοτική αρχή στα Καμένα Βούρλα και την τοπική κοινωνία, οδήγησαν στις θλιβερές εικόνες που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες, με τα ασυνόδευτα ανήλικα να βρίσκονται ξανά σε κατάσταση πολιορκίας. Το News 24/7 βρέθηκε στην περιοχή. 

Στην παραλιακή κωμόπολη των 2.000 περίπου κατοίκων, από τις αρχές τις εβδομάδας είχε αρχίσει να κυκλοφορεί η φήμη πως ανά πάσα στιγμή υπάρχει πιθανότητα να φτάσουν πρόσφυγες και μετανάστες. Λίγο οι διαρροές από ξενοδόχους πως τους έγιναν προτάσεις για να νοικιάσουν τα καταλύματά τους για τη φιλοξενία προσφύγων, λίγο η κινητικότητα που υπήρχε σε ένα παλιό, εγκαταλελειμμένο επί δεκαπέντε χρόνια ξενοδοχείο, του οποίου ο πρώτος ιδιοκτήτης είχε χρεοκοπήσει, καλλιεργήθηκε η πεποίθηση πως κάτι σχεδιάζεται εν κρυπτώ.

Απουσία σχεδίου που καλλιέργησε εντυπώσεις

Αυτή ακριβώς η πεποίθηση μετατράπηκε σε βεβαιότητα, όταν, στις 11:30 περίπου το πρωί της Τετάρτης, στην οδό Πανουργιά, εμφανίστηκε ένα λεωφορείο που μετέφερε 39 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά. Έχοντας φτάσει στην ηπειρωτική χώρα από νησιά του Αιγαίου όπως η Χίος, η Λέρος, η Κως, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, τα παιδιά που κατάγονται κυρίως από τη Συρία, θα φιλοξενούνταν για μερικές εβδομάδες στα Καμένα Βούρλα, σε ξενοδοχείο που ενοικιάστηκε μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, έως ότου μετεγκατασταθούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τη διαχείριση της δομής αυτή τη στιγμή και την φροντίδα των ανηλίκων, έχει η ΜΕΤΑδραση.

Από τις συνομιλίες που είχε το News 24/7 με τοπικούς φορείς, αξιωματούχους και κατοίκους, προκύπτει πως το υπουργείο ουδέποτε ενημέρωσε τους τοπικούς άρχοντες για την έλευση των ασυνόδευτων ανηλίκων στην περιοχή. Το εμφανές κενό στον σχεδιασμό, που έχει υπογραμμίσει και σε άλλες περιπτώσεις το News 24/7, παραδέχτηκε και ο ίδιος ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, την Παρασκευή: “Η πραγματικότητα είναι ότι δεν είχαμε ειδοποιήσει. Αν θέλετε αναλαμβάνω την ευθύνη εγώ γι’ αυτό. Όταν γίνεται μια μετακίνηση σε όλη τη χώρα πολύ μικρών ομάδων και για λίγες ημέρες, δεν φτάνει σε επίπεδο υπουργών”, είπε.

Ακολούθησε ένα κρεσέντο επιθετικών κινήσεων που στράφηκαν προς τα 39 παιδιά, τα οποία πλέον είχαν εγκατασταθεί στο παλιό ξενοδοχείο, στην πάροδο της οδού Πανουργιά. Περισσότερα από 100 άτομα συγκεντρώθηκαν ήδη από την πρώτη ημέρα έξω από το κτίριο, ζητώντας την αποχώρησή τους, με συνθήματα όπως “Έξω οι λαθροεισβολείς” και “Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες”.

“Εγώ κρατούσα με τα χέρια μου το λεωφορείο που έφτασε την Τετάρτη, μέχρι να έρθουν και οι υπόλοιποι” είπε στο News 24/7 η Δήμητρα Πενταλιού, ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου απέναντι ακριβώς από το σημείο, η οποία υποστηρίζει πως το έκανε γιατί “εδώ είμαστε λουτρόπολη, έρχονται τουρίστες για ιαματικά λουτρά. Περιμένουμε αυτόν τον μήνα να δουλέψουμε. Οι τουρίστες θα δουν τους μαύρους και θα φύγουν”.

Ο δήμαρχος που “προασπίστηκε τα δικαιώματα των πολιτών”

Λανθασμένα αναπαράχθηκε πως εμποδίστηκε το βαν που μετέφερε τρόφιμα για τους ανήλικους, ωστόσο αυτό που όντως έγινε, είναι πως ένα φορτηγό με κλινοσκεπάσματα και κρεβάτια, το οποίο επιχείρησε να προσεγγίσει το ξενοδοχείο την Τετάρτη το απόγευμα, εμποδίστηκε από τους συγκεντρωμένους κατοίκους και τελικά δεν του επετράπη να φτάσει στον προορισμό του, παρά μόνο την επόμενη ημέρα το πρωί. Το γεγονός βέβαια πως τέτοιος εξοπλισμός έφτασε ώρες μετά την άφιξη των ανηλίκων, δείχνει επίσης την προχειρότητα με την οποία οργανώθηκε η διαμονή τους στα Καμένα Βούρλα.

Από την αρχή παρών στις συγκεντρώσεις και τις διαμαρτυρίες ήταν και ο δήμαρχος της περιοχής, Γιάννης Συκιώτης, που από τις πρώτες ώρες, συγκάλεσε δημοτικό συμβούλιο δια περιφοράς, στο οποίο αποφασίστηκε το κλείσιμο του σχολικού συγκροτήματος που βρίσκεται στην περιοχή, επ’ αόριστον, ώστε “να μην κινδυνεύσουν τα παιδιά μας”, όπως αιτιολόγησε.

Μιλώντας στο News 24/7 το Σάββατο, ο κ. Συκιώτης επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, συγκριτικά με όσα ο ίδιος έλεγε τις πρώτες ημέρες: “Είναι ήρεμη η κατάσταση, δεν έγινε τίποτα φοβερό.Πλέον η Περιφέρεια με το Υπουργείο είναι σε συνεννόηση και μας διαβεβαίωσαν πως οι μετανάστες θα μείνουν για μερικές εβδομάδες. Εμείς είχαμε πρόβλημα με το γεγονός πως δεν ενημερωθήκαμε και πως έφεραν τους ανήλικους -αν είναι ανήλικοι- κοντά στα σχολεία και σε ακατάλληλο κατάλυμα. Αντιδράσαμε κόσμια”. Ερωτώμενος για το αν συμμετείχε στις συγκεντρώσεις έξω από το ξενοδοχείο, είπε “Φυσικά και ήμουν εκεί, ο δήμος προασπίστηκε τα δικαιώματα των πολιτών. Συμμετείχαμε στον συμβολικό αποκλεισμό του χώρου”, ενώ έκανε λόγο για ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την παρεμπόδιση οχήματος με κλινοσκεπάσματα.

Το μπλοκάρισμα του φορτηγού και οι “έλεγχοι” των κατοίκων

Αυτό, ωστόσο, έρχεται σε αντίθεση τόσο με τις πληροφορίες από την Αστυνομία, όσο και με τα λεγόμενα της Δήμητρας Πενταλιού στο News 24/7: ” Το φορτηγάκι με τις κουβέρτες και τα κρεβάτια ήρθε το απόγευμα της Τετάρτης αλλά δεν το αφήσαμε να περάσει.Ήταν μεγάλη η συγκέντρωση των κατοίκων. Ο οδηγός τελικά έκανε αναστροφή και επέστρεψε την Πέμπτη το πρωί”.

Το γεγονός επιβεβαιώνει και ο Γιώργος Ανάγνου, πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Καμένων Βούρλων που ήταν επίσης παρών: “Η παρακώλυση έγινε την Τετάρτη στη φορτωτική που μετέφερε κρεβάτια, στρώματα και κουβέρτες, με σκοπό να καταδείξουμε την προχειρότητα του εγχειρήματος. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι η κίνηση στρέφεται σε πρώτο χρόνο εναντίον των παιδιών. Έτσι κι αλλιώς υπήρχαν κάποιοι καναπέδες, και παλιές ντιβανοκασέλες, δεν κοιμήθηκαν στο πάτωμα. Είχαμε την πληροφορία ότι θα έρθουν κι άλλοι πρόσφυγες, οπότε δημιουργήσαμε μια ομάδα περιφρούρησης στο σημείο”. Όπως λέει: “Η διαμαρτυρία αυτών των ημερών, έγινε για το γεγονός πως υπάρχει πιθανότητα να έρθουν κι άλλοι σε ξενοδοχεία της πόλης. Εμείς δεν έχουμε τίποτα με τα παιδιά, αλλά φανταστείτε τον χειμώνα, μέσα στα Καμένα Βούρλα να κυκλοφορούν ελεύθεροι 500-600 άνθρωποι, με διαφορετική κουλτούρα από εμάς τα ελληνόπουλα”.

Το δεύτερο βράδυ διαμονής των ασυνόδευτων ανηλίκων στα Καμένα Βούρλα, προκλήθηκε ένταση μεταξύ αυτών και των κατοίκων. Μάλιστα στο διαδίκτυο αλλά και σε δελτία τηλεοπτικών σταθμών κυκλοφόρησε βίντεο από τις στιγμές εκείνες. “Άρχισαν μόνοι τους να κάνουν φασαρίες και να σπάνε το ξενοδοχείο” λέει ο δήμαρχος, Γιάννης Συκιώτης. “Πετούσαν πέτρες, καδρόνια προς τους κατοίκους, έβριζαν”. Το ίδιο αναφέρει και ο Γιώργος Ανάγνου, ο οποίος ειδοποιήθηκε να μεταβεί στο σημείο, αφού τα πνεύματα είχαν ήδη οξυνθεί.

“Άρχισαν να μας επιτίθενται. Είδαμε το πρωί ότι αυτά που νομίζαμε για πέτρες ήταν τα μανταρίνια που βρήκαν σε διπλανό δέντρο”, λέει η Δήμητρα Πεντάλιου. Συνεχίζοντας όμως, περιγράφει όσα προηγήθηκαν της έντασης: “Προσπάθησαν να βγουν από το ξενοδοχείο και να πάνε στην πόλη για να κάνουν βόλτα ή να ψωνίσουν. Εμείς, μαζευτήκαμε μια επιτροπή, στην οποία ήμουν κι εγώ, μαζί με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων από το σχολείο και άλλους και δεν τους αφήσαμε να κυκλοφορήσουν. Μετά εκνευρίστηκαν. Την επόμενη ημέρα, επίσης τους παρακολουθούσαμε για να μην φύγουν και πάνε μέσα στην πόλη”.

Πάντως, αυτόπτες μάρτυρες και πληροφορίες από την Αστυνομία, συγκλίνουν πως ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν πέτρες ή καδρόνια. “Υπήρχε μια πεταμένη ξύλινη παλέτα δίπλα στην πόρτα του ξενοδοχείου, που την έσπασαν και κάποιος από τους ανήλικους πέταξε ένα κομμάτι ξύλο κατά τη διάρκεια της λογομαχίας. Δεν έφτασε καν στο μέρος των κατοίκων. Από εκεί και πέρα δεν έγινε τίποτα περισσότερο”, ανέφερε στο News 24/7 αυτόπτης μάρτυρας.

Το Σάββατο πλέον και αφού είχε προηγηθεί συμβολικός πεντάλεπτος αποκλεισμός στα διόδια έξω από τα Καμένα Βούρλα, η ηρεμία στην περιοχή είχε αποκατασταθεί. Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος ήταν σε πολύ ηπιότερους τόνους, συγκριτικά με τις πρώτες δηλώσεις και κινήσεις του δημάρχου που συμμετείχε ενεργά σε όσα έγιναν, ενώ ανακοίνωσε και την επαναλειτουργία των σχολείων της περιοχής από αύριο, Δευτέρα.

Παράλληλα, ο εμπορικός σύλλογος, δημοσίευσε επίσης ένα κείμενο στο οποίο, μεταξύ άλλων, ανέφερε: “Η όλη αντίδρασή μας, έγκειται στο γεγονός ότι πληροφορούμαστε ότι υπάρχουν πάνω από 5 ξενοδοχεία που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον στον ΔΟΜ για φιλοξενία μεταναστών. Όπως και η υπάρχουσα, έτσι και αυτές οι 5 πρόκειται να είναι ανοιχτές δομές δίχως κανέναν έλεγχο για την κίνηση των ατόμων που φιλοξενούνται. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν τα Καμένα Βούρλα ένα ανοιχτό hotspot, μια νέα ανοιχτή Μόρια. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε τις οικογένειές μας, τις περιουσίες μας, τις επιχειρήσεις μας, τις δουλειές μας”.

Εξάλλου, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας, διέταξε ήδη τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα περιστατικά των προηγούμενων ημερών.

Όσο για τους ασυνόδευτους ανήλικους, θα παραμείνουν στο ξενοδοχείο που βρίσκεται στην πάροδο της οδού Πανουργιά, έως ότου προχωρήσουν οι διακρατικές συνεννοήσεις με τις χώρες στις οποίες θα μετακινηθούν. Μέχρι τότε, θα πρέπει να περιοριστούν στους χώρους του κτιρίου, αφού το μισό προαύλιο που βρίσκεται έξω από την είσοδό του, ανήκει σε γειτονικό κτίριο και δεν τους επιτρέπεται η πρόσβαση. Στο σημείο βρίσκεται επί 24ωρου βάσεως όχημα της Αστυνομίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα