Το υπερόπλο κατά της φοροδιαφυγής

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου SOOC

Τέλος οι επισκέψεις στην εφορία. Όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά

Ρεπορτάζ: Σπύρος Δημητρέλης

Στην πλήρη αναβάθμιση του taxis προκειμένου να γίνει ένα αποτελεσματικό υπερόπλο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά και την βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές για ταχύτερες και σαρωτικές διασταυρώσεις και ελέγχους φορολογούμενων που μπαίνουν στο στόχαστρο για φοροδιαφυγή, πλήρης ηλεκτρονικοποίηση της εφορίας προκειμένου στην τελική φάση να... απαγορευτεί η επίσκεψη των φορολογούμενων στις εφορίες , ριζική αναδιοργάνωση υπηρεσιών και επανασχεδίαση όλων των φορολογικών εντύπων προκειμένου να γίνουν πιο απλά και φιλικά στο χρήστη είναι μερικές από τις παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο έργο "Εφαρμογή απαιτούμενων οργανωτικών αλλαγών σε παρεχόμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα της Α.Α.Δ.Ε.". Το έργο κατακυρώθηκε πρόσφατα σε ανάδοχο που θα το υλοποιήσει μέσα στους επόμενους μήνες με στόχο μια νέα εφορία.

Από τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο έργο ξεχωρίζει:

-η άμεση διασύνδεση του taxis με σειρά επιχειρήσεων και δημοσίων υπηρεσιών προκειμένου να είναι εφικτή η υλοποίηση νέων διασταυρώσεων. Για παράδειγμα, θα είναι εφικτή η άμεση άντληση δεδομένων φορολογικού χαρακτήρα που αξιοποιούνται για διασταυρώσεις, όπως για παράδειγμα δαπάνες και εισοδήματα που δηλώνει ένας φορολογούμενος (πχ. ασφάλιστρα, δαπάνες τηλεφωνίας, δαπάνες με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων). Επιπλέον, θα γίνεται διασταύρωση τραπεζικών δεδομένων των φορολογούμενων, όπως είναι οι καταθέσεις τους με δεδομένα από πηγές δαπανών τους. Με τη άντληση των δεδομένων αυτών η εφορία θα μπορεί να διαπιστώνει αποκλίσεις και ενδείξεις για φοροδιαφυγή προκειμένου να εντοπίζει φορολογούμενους με υψηλή επικινδυνότητα για φοροδιαφυγή (πχ ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλές προσωπικές και οικογενειακές δαπάνες που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα)

-διασταυρώσεις μεταξύ των δηλώσεων φόρου εισοδήματος και της περιουσίας των φορολογούμενων προκειμένου να διαπιστώνονται μεγάλες αποκλίσεις που αποτελούν ενδείξεις φοροδιαφυγής

-η διευκόλυνση των φορολογικών ελέγχων για τη λεγόμενη “αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας” με τις έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού του εισοδήματος. Οι ελεγκτές, μέσω νέων εφαρμογών, θα μπορούν να λαμβάνουν όλα τα δεδομένα για το οικονομικό και φορολογικό προφίλ του ελεγχόμενου (καταθέσεις, δαπάνες, εισοδήματα κα) και έτσι θα μπορούν να ολοκληρώνουν εξολοκλήρου από το γραφείο τον έλεγχο

-υποστήριξη έκτακτων δράσεων πάταξης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Για παράδειγμα, οι προληπτικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται για την έκδοση αποδείξεων και την απόδοση του ΦΠΑ στο χώρο των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών θα υποστηρίζονται με ηλεκτρονικά μέσα πληροφόρησης των ελεγκτών οι οποίοι θα διαπιστώνουν αν ο ελεγχόμενος υποτροπιάζει σε φορολογικές παραβάσεις ή εμφανίζει φορολογικά προβληματικό προφίλ (μη υποβολή δηλώσεων κλπ). Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην περιγραφή του έργου, τα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα στους ελεγκτές ακόμη και σε φορητές συσκευές (ταμπλέτες κα)

-υποστήριξη του ΣΔΟΕ για την νέα έμφαση που δίνεται σε ελέγχους Πνευματικής Ιδιοκτησίας, Ηλεκτρονικού Εμπορίου, Παράνομες Επιδοτήσεις, Ναρκωτικά και Όπλα. Το σώμα θα αποκτήσει ουσιαστικά ένα αναβαθμισμένο λογισμικό προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες επιχειρησιακές ανάγκες του

-υποστήριξη νέων ειδών Τελωνειακού ελέγχου, όπως για παράδειγμα η χρήση της νέας τεχνολογίας (πχ συσκευές ακτίνων X για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, διασύνδεση τελωνείων όλης της χώρας κα)

-αξιοποίηση για ελέγχους των δεδομένων ηλεκτρονικών τιμολογίων, πληρωμών με πλαστικό χρήμα, συναλλαγών ηλεκτρονικού εμπορίου

-ταχύτερη επικοινωνία και συνεργασία των φορολογικών και τελωνειακών υπηρεσιών μεταξύ τους μέσω της καθιέρωσης της ηλεκτρονικής υπογραφής. Η σχετική εφαρμογή θα διευκολύνει και την εξυπηρέτηση των πολιτών, για τη βελτίωση της οποίας προβλέπονται σημαντικές παρεμβάσεις.

Τέλος η ταλαιπωρία στις εφορίες

Στόχος του έργου για την αναβάθμιση των παρεχόμενων στους πολίτες ηλεκτρονικών υπηρεσιών είναι τελικά να μην επιτρέπεται η φυσική επίσκεψη των φορολογούμενων στις εφορίες και τα τελωνεία, αφού όλες οι συναλλαγές θα μπορούν και θα πρέπει να διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά από τον υπολογιστή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αναβάθμισης υπηρεσιών προκειμένου να εκλείψει η ανάγκη επίσκεψης στην εφορία είναι η ηλεκτρονικοποίηση των υπηρεσιών φορολογίας Κεφαλαίου και η κατάργηση της ανάγκης προσκόμισης δικαιολογητικών από τους φορολογούμενους.

Πιο συγκεκριμένα, στο έργο αναφέρεται ότι είναι επιτακτική η ανάγκη πλήρους ηλεκτρονικοποίησης του συνόλου των συναλλαγών των πολιτών και των επιχειρήσεων, καθώς δεν θα είναι δυνατή η προσέλευση τους αυτοπροσώπως στις εφορίες για την εξυπηρέτησή τους. Παράλληλα, σημειώνεται ότι αυτό καθίσταται επιτακτικό και από το γεγονός ότι, βάση μνημονιακής υποχρέωσης, θα πρέπει να συγχωνευθούν εφορίες και η επίσκεψη των φορολογούμενων σε αυτές θα είναι δυσχερής.

Στο πλαίσιο αυτό:

-έρχεται η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση της υποβολής δηλώσεων φορολογίας Κεφαλαίου, όπως είναι οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών. Επίσης, θα υπολογίζεται ηλεκτρονικά και η αντικειμενική αξία των μεταβιβαζόμενων ακινήτων

-οι αλλαγές που γίνονται στα στοιχεία Μητρώου των φορολογούμενων θα περνούν μέσω διασύνδεσης του taxis με άλλες δημόσιες υπηρεσίες απευθείας στο φορολογικό τους προφίλ. Έτσι η αλλαγή οικογενειακής κατάστασης, διεύθυνσης κατοικίας και αριθμού αστυνομικής ταυτότητας θα περνούν αυτόματα στο taxis χωρίς ο φορολογούμενος να χρειάζεται να προσέλθει στην εφορία ή να κάνει σχετική γνωστοποίηση μέσω ίντερνετ

-οι φορολογική διοίκηση θα έχει πλήρη ηλεκτρονική πληροφόρηση για τα φορολογικά και άλλα δεδομένα των πολιτών και των επιχειρήσεων προκειμένου να εκλείψει πλήρως η ανάγκη για πρόσκληση των φορολογούμενων στις εφορίες για να προσκομίσουν δικαιολογητικά και βεβαιώσεις.

-έρχεται ριζικός επανασχεδιασμός όλων των φορολογικών εντύπων προκειμένου να γίνουν πιο απλά αλλά και πιο συμβατά για τη διενέργεια διασταυρώσεων δεδομένων.

Πηγή: Έθνος

SHARE:

24Media Network