Τουρκία: Νέο αίτημα έκδοσης των 8 αξιωματικών

Τουρκία: Νέο αίτημα έκδοσης των 8 αξιωματικών

Το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης απέστειλε στην Αθήνα και δεύτερο αίτημα έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών

Το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης απέστειλε και δεύτερο αίτημα έκδοσης των οκτώ τούρκων στρατιωτικών, που καταζητούνται από την Αγκυρα σε σχέση με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης ετοίμασε νέο φάκελο για το αίτημα έκδοσης των οκτώ τούρκων στρατιωτικών, που καταζητούνται από την Άγκυρα σε σχέση με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Αυτός ο δεύτερος φάκελος απεστάλη σήμερα στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών. Από εκεί θα πάει στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο είναι αρμόδιο να ελέγξει τη νομιμότητα της αίτησης και στη συνέχεια την απορρίπτει ή την προωθεί στην Εισαγγελία Εφετών.

Κι όλα αυτά λίγες μόλις ώρες μετά τις τρεις ομόφωνες αποφάσεις των Ποινικών Τμημάτων του Αρείου Πάγου, με τις οποίες αρνήθηκαν την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στη χώρα τους προκειμένου να δικαστούν για αδικήματα που σχετίζονται με την απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο.

Η ελληνική Δικαιοσύνη προέταξε όπως φαίνεται και από το διατακτικό που εκφώνησε μία εκ των προέδρων, τη σημασία και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως υπέρτερή αξία “ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων”. Ίδια άποψη είχαν εκφράσει και οι εισαγγελικοί λειτουργοί των δικαστηρίων, οι οποίοι είχαν εισηγηθεί να μην εκδοθούν οι αξιωματικοί στην Τουρκία, αφού – όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θεοδώρου – “υπάρχει κίνδυνος να υποβληθούν σε βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση”.

Η σημασία των δευτεροβάθμιων αυτών αποφάσεων έγκειται στο γεγονός ότι είναι οριστικές και αμετάκλητες, με αποτέλεσμα οι υποθέσεις έκδοσης να μην μπορούν να επανεξεταστούν. Σύμφωνα μάλιστα με νομικούς κύκλους το ενδεχόμενο νέο αίτημα θα μελετηθεί από τις ελληνικές αρχές εφόσον αφορά σε διαφορετικά πραγματικά περιστατικά σε σχέση με αυτά που ήδη ερεύνησε η Δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι “ακόμη και μετά την αμετάκλητη απόφαση κατά της έκδοσης μπορεί να υποβληθεί νέα αίτηση για έκδοση, εφόσον στηρίζεται σε στοιχεία που δεν είχαν τεθεί στην κρίση του συμβουλίου”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα