Τα βίντεο με το "ντου" των ακροδεξιών του ΕΛΑΜ της Κύπρου σε ομιλία του Αλί Ταλάτ

Τα βίντεο με το "ντου" των ακροδεξιών του ΕΛΑΜ της Κύπρου σε ομιλία του Αλί Ταλάτ

Τραμπουκισμοί μελών του ακροδεξιού κόμματος ΕΛΑΜ σε συγκέντρωση, στη Λεμεσό, με ομιλητή τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ- Καταδικάζει η κυπριακή κυβέρνηση (Vids)

Με τραμπουκισμούς και βανδαλισμούς μέλη του ακροδεξιού εξωκοινοβουλευτικού κόμματος ΕΛΑΜ, το οποίο συνδέεται με τη «Χρυσή Αυγή», επεχείρησαν να ματαιώσουν χθες βράδυ συγκέντρωση στην Λεμεσό με ομιλητή τον Τουρκοκύπριο πολιτικό, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία, Τζον Κόνιγκ.

Μέλη του ΕΛΑΜ, που φορούσαν κράνη, εισέβαλαν στο δημοτικό πολιτιστικό κέντρο «Πάνος Σολωμονίδης», σπάζοντας τις γυάλινες εισόδους, φωνάζοντας συνθήματα και ύβρεις , ενώ έριξαν κροτίδες και αναμμένο πυρσό. Αρχικά απώθησαν τους αστυνομικούς και μπήκαν στην αίθουσα, τραυματίζοντας ένα Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί κατάφεραν να τους απομακρύνουν και η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε κανονικά. Η αστυνομία προέβη σε τρεις συλλήψεις. Πρόκειται για δυο άντρες και μια γυναίκα.

Πλήρη διερεύνηση των γεγονότων και υποβολή έκθεσης το συντομότερο ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, τονίζοντας ότι τέτοια επεισόδια πλήττουν τη δημοκρατία και το δικαίωμα έκφρασης. 'Αφησε αιχμές εναντίον της ηγεσίας της αστυνομίας ότι δεν τον είχε ενημερώσει ούτε για την προγραμματισμένη εκδήλωση και τα μέτρα, που θα λαμβάνονταν, ούτε για τα επεισόδια που σημειώθηκαν. Είναι η πολλοστή φορά, είπε, που η ηγεσία της Αστυνομίας και ειδικότερα ο αρχηγός της δύναμης, δεν με ενημερώνουν για εκδηλώσεις και επεισόδια. Ενημερώνομαι εκ των υστέρων, πρόσθεσε, και αυτό είναι απαράδεκτο.

Την ανάγκη να παταχθεί κάθε μορφή φανατισμού τόνισε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σχολιάζοντας τα επεισόδια. Πρέπει, είπε, να αγωνιστούμε για να το πετύχουμε, γιατί σε αντίθετη περίπτωση ο στόχος της λύσης θα καταστεί ανέφικτος. Ανέφερε ότι στόχος της εκδήλωσης ήταν να γίνει η αρχή για οικοδόμηση συναντίληψης και πολιτισμού ειρήνης. Αυτά που έγιναν, πρόσθεσε, ήταν εναντίον αυτού του στόχου. Καταλήγοντας ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ανέφερε ότι πρέπει να αντιμετωπισθούν οι εξτρεμιστικές ενέργειες και να απομονωθούν τα εξτρεμιστικά στοιχεία για να υπάρξει ειρήνη και βιώσιμη λύση.

Η κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τα γεγονότα στη Λεμεσό, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης. Υπογράμμισε πως «ουδείς θα τρομοκρατήσει τη Δημοκρατία και την έκφραση γνώμης και άποψης» και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα τρομοκρατίας και έκνομων ενεργειών με τον πιο αυστηρό τρόπο που της επιτρέπει η νομοθεσία.

Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση προς όλους και τους Τουρκοκύπριους, συνέχισε, είναι ότι «δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί ξανά παρόμοιο γεγονός που θα μας ντροπιάζει όλους. Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει όπως μπορεί, με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα αυτά τα φαινόμενα».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης, είναι αποφασισμένος να εξετάσει πλήρως αυτό το γεγονός, δηλαδή «ποιος επέτρεψε, 60-70 άτομα να δημιουργήσουν ένα τέτοιο επεισόδιο και να δημιουργήσουν προβλήματα εικόνας και κύρους στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Καταδικάζει έντονα τα επεισόδια στη Λεμεσό ο Υπ. Δικαιοσύνης 

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου καταδίκασε με τον πιο έντονο και απερίφραστο τρόπο τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν απόψε, τονίζοντας πως αυτά πλήττουν τη δημοκρατία και το δικαίωμα έκφρασης στον τόπο μας.

Παράλληλα επισημαίνει πως δεν είχε οποιαδήποτε ενημέρωση από την ηγεσία της Αστυνομίας τόσο για την προγραμματιζόμενη εκδήλωση και τα μέτρα που θα λάμβανε η Αστυνομία, όσο και για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο κατά την ώρα της εκδήλωσης και πως ο ίδιος επικοινώνησε με την ηγεσία της Αστυνομίας, αρχικά με τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας και στη συνέχεια με τον Αρχηγό της Αστυνομία, αφού ενημερώθηκε για τα επεισόδια από πολίτη.

Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του "δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά η πολλοστή φορά, που η ηγεσία της Αστυνομίας και ειδικότερα ο Αρχηγός Αστυνομίας δεν με ενημερώνει είτε για εκδηλώσεις, είτε για επεισόδια, μάλιστα πολλές φορές για πολλά γεγονότα ενημερώνομαι εκ των υστέρων, πράγμα το οποίο είναι απαράδεκτο", όπως αναφέρει.

"Για τα όσα έχουν συμβεί κατά την εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο, το σχεδιασμό της Αστυνομίας και τα μέτρα που λήφθηκαν έχω ζητήσει από τον Αρχηγό Αστυνομίας πλήρη διερεύνηση τους και την αποστολή σχετικής έκθεσης στο Γραφείο μου, καθώς επίσης και τον αριθμό των προσώπων που έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με οδηγίες που έδωσα από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκα για τα επεισόδια", καταλήγει ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Να μην αφήσουμε το φανατισμό να μας νικήσει, δηλώνει ο Ταλάτ 

Τα όσα σημειώθηκαν απόψε στο "Πάνος Σολομωνίδης" είναι ενάντια στις προσπάθειες για δημιουργία μιας ειρηνικής κουλτούρας και για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ανέφερε ο τέως Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης όπου ήταν κύριος ομιλητής και η οποία σημαδεύτηκε με επεισόδια από μέλη του ΕΛΑΜ.

Στόχος μας είναι να απομονώσουμε τέτοιες εξτρεμιστικές δραστηριότητες, ώστε να έχουμε μια βιώσιμη ειρήνη στο νησί και μια επανενωμένη Κύπρο, είπε ο κ. Ταλάτ, προσθέτοντας ότι ο φανατισμός υπάρχει σε όλα τα επίπεδα και πρέπει να αντιμετωπιστεί.

"Πρέπει να το επιτύχουμε αυτό, γιατί σε αντίθετη περίπτωση, εάν χάσουμε και μας νικήσουν,  τότε η λύση (του Κυπριακού) θα είναι ένας ανέφικτος στόχος", συμπλήρωσε.

Καταδίκασε τα επεισόδια και ο Δήμαρχος Λεμεσού

Τα επεισόδια καταδίκασε με τη σειρά του και ο Δήμαρχος Λεμεσού, Ανδρέας Χρίστου, ο οποίος έστειλε το μήνυμα πως δεν πρόκειται να περάσει η προσπάθεια κάποιων να επιβάλουν με τη βία και τον προπηλακισμό τη δική τους άποψη, "γιατί αν αφεθεί να περάσει, η τραγωδία που μπορεί να ξαναζήσει αυτός ο λαός είναι προ των πυλών".

Ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι πέραν από τις ζημιές που καταγράφηκαν στις εισόδους του πολιτιστικού κέντρου, άγνωστοι είχαν βάψει με σπρέι τους τοίχους του κτιρίου, γράφοντας υβριστικά συνθήματα.

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, 24h.com.cy)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος
SHARE:

24Media Network