Ξεκίνησαν οι καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη της Siemens

Ξεκίνησαν οι καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη της Siemens
Η αίθουσα του Εφετείου αθηνών όπου διεξάγεται η δίκη της "Χρυσής Αυγής, πριν την έναρξη της διαδικασίας την Τρίτη 7 Μαρτίου 2017. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται για την υπόθεση των "μαύρων ταμείων" της Siemens, όλοι οι κατηγορούμενοι. Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος του ΟΤΕ, Παν. Βουρλούμης

Επί τους ουσίας ξεκίνησε η δίκη για τα “μαύρα ταμεία” της Siemens, με τον Παναγή Βουρλούμη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ την περίοδο 2004 – 2010 να καταθέτει από το βήμα του μάρτυρα για τη σύμβαση 8002/97 για την ψηφιακοποίηση του Οργανισμού. “Δυνητικά θα μπορούσαν να έχουν δωροδοκηθεί στελέχη, Έχει αποδειχθεί οτι έχουν δοθεί κάποια χρήματα. Από τη στιγμη που έχουν αλλάξει χέρια χρήματα από έναν προμηθευτή προς ένα στέλεχος του ΟΤΕ, αυτο δημιουργεί ένα ερωτηματικό” ανέφερε μεταξύ άλλων.

Κατά την κατάθεσή του, ανέφερε πως πληροφορήθηκε ότι ο Σίκατσεκ είχε προχωρήσει σε αποκαλύψεις στη Γερμανία, σύμφωνα με τις οποίες η Siemens χρημάτιζε στελέχη του ΟΤΕ, 50 με 75 στον αριθμό, με αποτέλεσμα ο ίδιος ως πρόεδρος του ΟΤΕ να κινηθεί δικαστικά. Αναφορικά με την επίμαχη σύμβαση, κατέθεσε ότι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του είχε σχεδόν εκτελεστεί, καθώς και ότι υπεγράφη το Δεκέμβριο του 1997 “διότι υπήρχε νόμος για απευθείας ανάθεση. Αν δεν έκλεινε το 1998, θα έπρεπε να γίνει διαγωνισμός και μετά θα υπήρχε θέμα και με την τεχνολογία, καθώς επρόκειτο για τεχνολογία του 1992 και πλέον θα θεωρούνταν ώριμη”.

Πρόεδρος: Στην κατάθεσή σας στην ειδική ανακρίτρια είχατε πει ότι ήταν ήδη παρωχημένη…

Μάρτυρας: Όχι παρωχημένη. Ωριμη. Μια καλή τεχνολογία που ακόμη δουλεύει. Απλά άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν πιο σύγχρονη την οποία εμείς σήμερα παλεύουμε να εγκαταστήσουμε.

Ο Παναγιώτης Βουρλούμης δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά δωροδοκίας και πρόσωπα που ενδεχομένως έλαβαν χρήματα, καθώς όπως είπε είχε σοβαρότερα θέματα να ασχοληθεί.

Σύνεδρος : Εσείς τι κάνατε σε τοπικό επίπεδο εκτός από το να πάτε στη Γερμανία;

Μάρτυρας : Δεν έκανα καμία έρευνα

Σύνεδρος :Για ποιο λόγο; Δε θα έπρεπε να ξέρετε ποιοι τυχών δωροδοκήθηκαν; είπατε ότι υπάρχει επηρεασμός από πωλητή; Δεν μπορούσατε να βάλετε σύμβαση κάτω και να δείτε ποιοι υπέγραψαν, υλοποίησαν ρήτρες κλπ

Μάρτυρας : Δεν ασχολήθηκα καθόλου με αυτό, είχα σοβαρότερα θέματα να λύσω, αυτό ήταν μια παρωνυχίδα! Το κάλυψα, πηγαίνοντας στη Γερμανία.

Νωρίτερα, κατά την έναρξη της διαδικασίας, οι 60 και πλέον κατηγορούμενοι, δια των συνηγόρων υπεράσπισης τους, αρνήθηκαν τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν κατά περίσταση. Χαρακτηριστικά η υπεράσπιση του Θεοδ. Τσουκάτου τόνισε για το  1 εκατ. μάρκων που φέρεται να έλαβε από τον γερμανικό κολοσσό : “Το πραγματικό γεγονός το δέχθηκε από το στάδιο της προκαταρκτική εξέτασης ο κ.Τσουκάτος. Δε δέχεται βεβαίως το κατηγορητήριο, κανένας από κατηγορούμενους συνεργούς του δεν γνώριζε τίποτα περί της προέλευσης των χρημάτων”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα