Υπ. Παιδείας για επίθεση στο σπίτι του Αμίρ: Καμία ανοχή σε φασιστικές πρακτικές

Υπ. Παιδείας για επίθεση στο σπίτι του Αμίρ: Καμία ανοχή σε φασιστικές πρακτικές

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία μαζί με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου δημοτικού Δάφνης, πήραν το μέρος του διευθυντή και του συνόλου του εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου για τον τρόπο χειρισμού της ευαίσθητης υπόθεσης

Της Μίκας Κοντορούση

Θέση για την τραμπουκική επίθεση της οικογένειας του 11χρονου Αμίρ, πήρε το υπουργείο Παιδείας. Εξέφρασε τον αποτροπιασμό του και ζήτησε από τις αστυνομικές και δικαστικές Αρχές να κινηθούν άμεσα για τον εντοπισμό των υπαιτίων. «Επίθεση» και σε ΝΔ. Τι αναφέρει η ΔΟΕ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή την επίθεση με πέτρες στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ στη Δάφνη τα ξημερώματα της Παρασκευής, το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εξέφρασε τον αποτροπιασμό του και απηύθυνε έκκληση σε αστυνομικές και δικαστικές αρχές να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι υπαίτιοι, όποιοι κι αν είναι και από όπου κι αν προέρχονται, να εντοπιστούν και να υποστούν τις συνέπειες της πράξης τους.

«Η ελληνική Πολιτεία δε δείχνει καμία ανοχή σε ρατσιστικές και φασιστικές πρακτικές. Ο Αμίρ και κάθε άλλος μαθητής και μαθήτρια, θα πρέπει να νιώθει ασφαλής και ισότιμο μέλος του σχολείου του, της πόλης του, της χώρας στην οποία ζει», υπογράμμισαν χαρακτηριστικά οι πηγές του υπουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι το αρμόδιο υπουργείο ζήτησε ήδη από την περασμένη Δευτέρα –δέσμευση του γενικού γραμματέα Γ. Αγγελόπουλου -  τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στο 6ο δημοτικό Δάφνης που φοιτά ο μαθητής, προκειμένου να διαπιστωθεί γιατί ο 11χρονος δεν κράτησε τη σημαία κατά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, παρότι είχε κληρωθεί.

Παράλληλα, την περασμένη Τετάρτη, η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την καρατόμηση του διευθυντή του 6ου Δημοτικού σχολείου Δάφνης, αναφέροντας ότι αφαίρεσε τη σημαία από τον 11χρονο Αμίρ «επικαλούμενος δήθεν την άρνηση του παιδιού να μπει στην εκκλησία με τη σημαία, κάτι που ο μαθητής και η οικογένεια του διαψεύδουν κατηγορηματικά».

Λίγο νωρίτερα ωστόσο, η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ), μαζί με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου δημοτικού Δάφνης, πήραν το μέρος του διευθυντή και του συνόλου του εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου για τον τρόπο χειρισμού της ευαίσθητης υπόθεσης, πού όπως ισχυρίζονται, διέπεται από επαγγελματισμό και διακριτικότητα.

Πιο αναλυτικά, η ΔΟΕ σε ανακοίνωσή της, υποστηρίζει:

«Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 6ου Δημοτικού Σχολείου με τις αποφάσεις που έχει λάβει και τις δράσεις που έχει υλοποιήσει κατά καιρούς, στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τους αλλοδαπούς μαθητές και τις οικογένειές τους με ποικίλους τρόπους κάτι που πράττουν καθημερινά οι εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα. Είναι απαράδεκτο και συκοφαντικό  να σπιλώνονται εκπαιδευτικοί για  αντιλήψεις και στάσεις που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την παιδαγωγική διαδικασία που εφαρμόζουν και κυρίως με τη στάση ζωής που τους διακρίνει.

Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με  κάθε είδους ρατσιστικές αντιλήψεις και νοοτροπίες και δίνουν καθημερινά τη μάχη τους, δίχως τη στήριξη της πολιτείας, για την ισότιμη εκπαίδευση όλων των παιδιών ενάντια σε ρατσιστικά φαινόμενα και στην καλλιέργεια κλίματος ξενοφοβίας. Τέτοιου είδους πρακτικές δεν μπορούν να βρουν πρόσφορο έδαφος στα σχολεία μας.

Θεωρούμε πως η στάση του Υπουργείου Παιδείας για το θέμα, το οποίο, παρά το γεγονός ότι έχει πλήρη ενημέρωση για τα πραγματικά περιστατικά, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της ύπαρξης ευθυνών για τους εκπαιδευτικούς είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη και γι’ αυτό το λόγο την καταδικάζουμε.

Λέμε όχι στην στοχοποίηση των εκπαιδευτικών του 6ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης και απαιτούμε την άμεση παύση κάθε πειθαρχικής διαδικασίας».

'Επίθεση' σε ΝΔ: Καταδικάστε την επίθεση

Πάντως, από τα «πυρά» του υπουργείου Παιδείας, δεν φαίνεται να «ξέφυγε» η ΝΔ, αφού σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση, ήταν η μόνη από την αντιπολίτευση που δεν καταδίκασε ανοιχτά και ξεκάθαρα την επίθεση στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ.

«Προκαλεί οργή το γεγονός ότι η Ν.Δ. δεν καταδίκασε τη σημερινή επίθεση στο σπίτι του 11χρονου Αφγανού μαθητή. Είναι απορίας άξιο γιατί δεν το έκανε και επέλεξε μια ρατσιστική, φασιστική επίθεση να την εντάξει στο αποτυχημένο αφήγημά της περί δήθεν γενικευμένης ανομίας που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία», αναφέρει το υπουργείο και συνεχίζει: «Πριν από λίγη ώρα στη Βουλή είχε αποδειχθεί όχι μόνο η αποτυχία του αφηγήματος, αλλά και ότι το αφήγημα αυτό βλάπτει σοβαρά τη Νέα Δημοκρατία. Προφανές το αδιέξοδο. Υιοθετώντας την ακροδεξιά ρητορεία, πώς να καταδικάσεις ακροδεξιές φασιστικές επιθέσεις; Έστω και τώρα η Ν.Δ. ας καταδικάσει τη συγκεκριμένη επίθεση, γιατί με την προηγούμενη ανακοίνωσή της το μόνο που κάνει είναι να πυροβολεί τα πόδια της».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, η ΝΔ αρκέστηκε στην εξής ανακοίνωση: «Τα ξημερώματα κάποιοι βανδάλισαν το σπίτι ενός 11χρονου Αφγανού στη Δάφνη, επειδή είχε κληρωθεί ως σημαιοφόρος του σχολείου του. Κάποιοι άλλοι τον είχαν υποχρεώσει προηγουμένως να κρατά αντί σημαίας, μια ταμπέλα του σχολείου του.  Αυτή είναι η καθημερινή ανομία που ανέδειξε σήμερα η Νέα Δημοκρατία και έχει συχνά, δυστυχώς, και ρατσιστικά κίνητρα. Γι’ αυτήν ο κ. Τσίπρας δεν είπε κουβέντα στη Βουλή, καθώς ζει στον δικό του τόπο και χρόνο».

Το χρονικό της επίθεσης

Η επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα και στόχο το σπίτι της οικογένειας του μικρού Αμίρ στη Δάφνη και την οδό Ίμβρου, πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, περί τις 03.30.

Οι δράστες εκσφενδόνισαν πέτρες και μπουκάλια μπύρας, με αποτέλεσμα να σπάσουν τα τζάμια του δωματίου που συνήθως κοιμάται η μητέρα του Αμίρ με τα τρία ανήλικα παιδιά της, αλλά σήμερα ευτυχώς δεν κοιμόνταν κανείς. Μαζί με τις πέτρες και τα μπουκάλια, οι δράστες πέταξαν κι ένα χαρτί που καλούσε την οικογένεια να φύγει.

Στο μεταξύ, η γειτόνισσα της οικογένειας που μένει από πάνω άκουσε "φασαρίες και κλάματα" και κατέβηκε να δει τι συμβαίνει, βρίσκοντας τα παιδιά και την μητέρα να κλαίνε. Ο γιος της βγήκε έξω, όμως οι δράστες είχαν εξαφανιστεί. Στη συνέχεια, κάλεσε την αστυνομία.

Η αστυνομία που έφτασε στο σημείο δεν εντόπισε κάποιον και το πιθανότερο είναι οι δράστες να είχαν ήδη προλάβει να τραπούν σε φυγή, ενώ το περιστατικό, διερευνά το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σοκάρει η ρατσιστική επίθεση στο σπίτι του μικρού Αμίρ

Όταν Έλληνες βρισκόμασταν στη θέση του μικρού Αμίρ

Προκαταρκτική εξέταση για τον 11χρονο Αμίρ

SHARE: