Υπάλληλος του δήμου Αθηναίων έβγαλε τους άστεγους από χώρο φιλοξενίας επειδή σχόλασε

Υπάλληλος του δήμου Αθηναίων έβγαλε τους άστεγους από χώρο φιλοξενίας επειδή σχόλασε

Ένα βίντεο που κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του Διαδικτύου περιγράφει την περιπέτεια ενός άστεγου που δεν μπόρεσε να βρει καταφύγιο για τον χιονιά σε δομή του δήμου Αθηναίων, επειδή... σχόλασε ο υπάλληλος! (Vid)

Διαδικασία αναζήτησης πειθαρχικών ευθυνών κινεί ο Δήμος Αθηναίων για δημοτικό υπάλληλο, ο οποίος αυθαίρετα έκλεισε Λέσχη Φιλίας, που λειτουργούσε ως θερμαινόμενος χώρος για τους άστεγους, επικαλούμενος λήξη του ωραρίου του.

Καταγγελία για το περιστατικό έκανε ο επιχειρηματίας Θέμης Βαρσαμίδης με ανάρτηση του στο Facebook. Ο ίδιος δημοσιοποίησε τόσο τον διάλογο που είχε ο ίδιος με τον άστεγο, όσο και το διάλογο που είχε με τον υπεύθυνο του Κέντρου Φιλοξενίας.

Αναλυτικά, καταγράφει:

"Χώροι Φιλοξενίας Αστέγων - Η εμπειρία μου απόψε

- Ένας άστεγος κοιμάται έξω στον δρόμο, δίπλα στο σπίτι μου.

- Αρχίζει να χιονίζει στο κέντρο της Αθήνας.

- Παίρνω τηλέφωνο στο Δήμο για τα Κέντρα Φιλοξενίας.

- Μου λένε να πάει στον Χώρο της Πανόρμου.

- Ο άστεγος αρνείται και μου λέει ότι τον διώχνουν.

- Ξαναπαίρνω άλλες 3 φορές για επιβεβαίωση.

- Μου επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και όλα δουλεύουν άψογα.

- Λέω στον άστεγο "εμπιστεύσου με, είναι καλά εκεί".

- Τον σηκώνω μες το κρύο να πάει από το Θησείο στην Πανόρμου.

- Φτάνουμε 22:30.

- Ο υπάλληλος του Δήμου μου λέει "23:00 θα κλείσουμε"

- Του λέω "Γιατί;"

- "Μόλις πήρε η επόμενη βάρδια και είπε ότι αρρώστησε και δεν θα έρθει"

- "Και τι; Θα διώξετε τον κόσμο μες το χιόνι;;;"

- Μου λέει "Ναι, εγώ πρέπει να φύγω"

- "Καλά δεν μπορεί να έρθει κάποιος άλλος στην θέση του;”

- Μου λέει “Που να ξέρω εγώ; Είμαι από τις 15:00 εδώ εγώ, κουράστηκα πρέπει να φύγω"

- Βγάλανε τους άστεγους έξω στο χιόνι.

Καλές όλες οι προσπάθειες του δήμου για τους άστεγους αλλά δυστυχώς κύριοι/ες του Δήμου θα έπρεπε ήδη να ξέρετε ότι σε αυτή την χώρα..

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες".

"Απαράδεκτη συμπεριφορά, ελέγχεται ήδη πειθαρχικά"

«Πρόκειται για μια απαράδεκτη συμπεριφορά υπαλλήλου, ο οποίος ελέγχεται ήδη πειθαρχικά. Είναι ανεύθυνη η στάση του να εγκαταλείψει τον θερμαινόμενο χώρο για μιάμιση ώρα, πριν φτάσει ο αντικαταστάτης του, αναγκάζοντας έναν άστεγο να αποχωρήσει. Ο δήμος Αθηναίων θα συνεχίσει τη μεγάλη προσπάθειά του να προστατεύει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη», δήλωσε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας του Δήμου Αθηναίων, Μαρία Στρατηγάκη.

Σημειώνεται πως οι άστεγοι που ζουν σε δρόμους, στοές, εσοχές κτιρίων κλπ στην Αθήνα είναι περίπου 1500, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε εγκαταλειμμένα κτήρια ή χώρους που δεν έχουν παροχή ρεύματος και νερού (συνθήκες αστεγίας).

Θυμίζουμε πως για την προστασία των αστέγων έχουν τεθεί σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα με πέντε θερμαινόμενες αίθουσες από τον δήμο Αθηναίων.

Συγκεκριμένα, λειτουργούν οι εξής χώροι:

Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμονος 9 και Άστρους , τηλ. 2105140877

Λέσχη Φιλίας Κουκακίου (Δράκου 26-28) τηλ. 210 9232044

Αίθουσα γυμναστηρίου ΟΠΑΝΔΑ, Παγκράτι (Φορμίωνος 12), τηλ. 210 7222590, 210 7216707

Λέσχη Φιλίας (Πανόρμου και Βαθέoς) τηλ. 210- 6459890, 210 6451870

Λέσχη Φιλίας πλ. Αμερικής (Τελέστου 4) τηλ. 210-8646481

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 35 - 210 5246516) βρίσκεται σε 24ωρη επιφυλακή με ομάδες δράσης, που θα πραγματοποιούν επιτόπιες παρεμβάσεις μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό για τους διαθέσιμους χώρους και θα εφοδιάζουν τους άστεγους με ρούχα, σκεπάσματα και τρόφιμα καθώς και τους εν λειτουργία θερμαινόμενους χώρους με φαγητό και κουβέρτες.

Παράλληλα με απόφαση του υπουργού Υποδομών και  Μεταφορών  Χρήστου Σπίρτζη, ανοιχτοί παραμένουν οι σταθμοί του Μετρό σε Ομόνοια, Μοναστηράκι και Μεταξουργείο.

Άλλωστε, αλάτι για τις δομές που χρησιμοποιούν οι άστεγοι της Θεσσαλονίκης και ζεστά ρούχα για τους άστεγους της πόλης διένειμε και θα συνεχίσει να διανέμει όλο το επόμενο διάστημα του παγετού ο Τομέας Κοινωνικής Συνοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η διανομή των ειδών γίνεται στα σημεία συγκέντρωσης των αστέγων στην πόλη, με στόχο η Περιφέρεια να συνδράμει το έργο αρωγής και αλληλεγγύης των φορέων, της Εκκλησίας και των προνοιακών ιδρυμάτων.

Το Υπνωτήριο Αστέγων του Δήμου Θεσσαλονίκης (Ανδρέου Γεωργίου 13, τηλ. 2310 528811) λειτουργεί σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ από τις 17.00 το απόγευμα έως τις 11.00 το πρωί.

Το Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων (Μοναστηρίου 62, τηλ. 2310 527938) λειτουργεί σε συνεργασία με τη ΜΚΟ PRAKSIS, από τις 10.30 το πρωί έως τις 17.00 το απόγευμα.

Τέλος, ζητείται η συνεργασία των πολιτών για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στις τηλεφωνικές γραμμές 210 5246515 - 210 5246516, καθώς και στον τετραψήφιο αριθμό 1595.

SHARE:

24Media Network