Υπόθεση Λεμπιδάκη: Αλληλοκαρφώνονται και υποδεικνύουν τον εγκέφαλο οι απαγωγείς

Υπόθεση Λεμπιδάκη: Αλληλοκαρφώνονται και υποδεικνύουν τον εγκέφαλο οι απαγωγείς

«Μπορεί να μην τον είχαν χτυπήσει, όμως η γενικότερη συμπεριφορά τους, το γεγονός ότι επί 6 μήνες τον είχαν μονίμως αλυσοδεμένο, να μην βλέπει το φως του ήλιου και με συνεχή ψυχολογική βία δείχνει ότι πραγματικά δεν τους ενδιέφερε τι θα συμβεί με την υγεία του Λεμπιδάκη και την κατάληξή του», τόνισε στο News24/7 αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που χειρίστηκε από πολύ κοντά την υπόθεση

Στην κλασική τακτική που ακολουθούν οι κακοποιοί ειδικά όταν είναι πολυάριθμες οι συλλήψεις οδηγούνται οι απαγωγείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη, αφού ο ένας τα ρίχνει στον άλλον για τους ρόλους που είχαν.

Όλοι τους όμως φαίνεται να συγκλίνουν πως το πρόσωπο που είχε τον πλέον ηγετικό ρόλο, του ρόλου του «εγκέφαλου» από όλη την υπόλοιπη ηγετική ομάδα, ήταν ο 44χρονος πρώην ιδιοκτήτης στριπτιτζάδικου. Σύμφωνα, με όσα φαίνεται να λένε όλοι τους εκείνος είχε τον πρώτο λόγο και κατηύθυνε τα υπόλοιπα μέλη σε ρόλους και αρμοδιότητες.

Η υπόθεση απαγωγής του 53χρονου Μιχάλη Λεμπιδάκη που κράτησε 186 ημέρες δεν τελείωσε την ημέρα της επέμβασης της Αστυνομίας στην μάντρα αυτοκινήτων της γέφυρας Ζουρίδα.

Η έρευνα δεν θα περιοριστεί στις 8 συλλήψεις που έχουν γίνει αλλά έχει πολύ δρόμο μπροστά της μέχρι να αποσαφηνιστούν εντελώς όχι μόνο οι ρόλοι όλων των εμπλεκομένων, αλλά κυρίως μέχρι να οδηγηθούν όλοι οι ένοχοι ενώπιον της Δικαιοσύνης και να αποσαφηνιστεί αν υπάρχουν ασύλληπτα μέλη ακόμα και στην Αθήνα, αφού κάποια ύποπτα μηνύματα είχαν ταξιδέψει προς την Πρωτεύουσα μαζί με ένα εξίσου ύποπτο ταξίδι στην Αθήνα κάποιων συλληφθέντων.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, από την εγκληματική οργάνωση αποτραβήχτηκαν αλλά δεν εγκατέλειψαν τελείως όχι μόνο όταν αντιλήφθηκαν ότι τα ποσά που ζητούσαν δεν υπήρχαν αλλά κυρίως όταν αντιλήφθηκαν ότι είχαν μπει στο στόχαστρο των Αρχών μετά το περίφημο σκόπιμο έλεγχο που τους έγινε από αστυνομικούς, σε αυτοκίνητο που επέβαιναν τρεις από αυτούς στα μέσα του καλοκαιριού. Τα κινητά τους είχαν προφτάσει να τα ξεφορτωθούν, όμως ένα από αυτά εντοπίστηκε από τις Αρχές και τέθηκε στο μικροσκόπιο των ερευνών.

Οι υπόλοιποι που παρέμειναν, όπως ο ιδιοκτήτης του στριπτιτζάδικου και ο «δεσμοφύλακας» του Λεμπιδάκη από την Θεσσαλονίκη, που είναι Έλληνας αλλά έχει γεννηθεί στα Σκόπια, όπως και κάποια άλλα μέλη εκ των συλληφθέντων προχώρησαν στην στρατολόγηση νέων μελών, για να φύγουν τα βλέμματα από τους τρεις που ήδη «κλειδωθεί» από τις Αρχές.

Σε αυτή την χρονική στιγμή εντάχθηκε ο μεσίτης με τα οικονομικά προβλήματα που έβαλε την 17χρονη κόρη του να αγοράσει κάρτες για τα καρτοκινητά που χρησιμοποιούσαν και να στείλει μέσω ΚΤΕΛ μία από τις επιστολές προς την οικογένεια του Λεμπιδάκη, με αποτέλεσμα να καταγραφεί από το κλειστό κύκλωμα των ΚΤΕΛ. Μάλιστα, της είχε ζητήσει να προσέξει να μην αφήσει το γενετικό υλικό στον φάκελο…

Αίσθηση προκαλεί η περίπτωση του 45χρονου αγρότη που συμμετείχε στην σπείρα, καθώς είχε συμμετάσχει στα πρόσφατα επεισόδια σε πλειστηριασμό καταστήματος στο Ρέθυμνο και είχε συλληφθεί για το εμπρησμό των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή.

Στην δεύτερη ομάδα ανήκει και ο μαντράς στην επιχείρηση του οποίου, στην γέφυρα Ζουρίδα έξω από το Ρέθυμνο, εντοπίστηκε το τελευταίο κρησφύγετο που είχαν αλυσοδεμένο τον επιχειρηματία.

Για τον κρητικό που είχε εμπλακεί στην υπόθεση απαγωγής του Παναγόπουλου, δεν προέκυψε μέχρι στιγμής εμπλοκή του στην υπόθεση και έτσι σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του μόνο για τον νόμο περί βεγγαλικών επειδή βρέθηκαν στο σπίτι του κάποιες κροτίδες…

Τον  Μιχάλη Λεμπιδάκη, όπως και ο ίδιος αναφέρει στην κατάθεσή του, τον μετακινούσαν πάντα με κουκούλα στο κεφάλι από κρησφύγετο σε κρησφύγετο, πάντα αλυσοδεμένο σε δωμάτια σπιτιών, στη συνέχεια σε μαντρί και στο τέλος στο πατάρι της μάντρας αυτοκινήτων με τον αργαλειό.

Μόνιμη εικόνα ένα στρώμα, μία χημική τουαλέτα και η αλυσίδα στα πόδι ή στο χέρι του. Επίσης μόνιμη πρακτική των απαγωγέων ήταν να του δίνουν σε καθημερινή βάση ηρεμιστικό. Τηλεόραση είχε μόλις στο πρώτο κρησφύγετο ενώ στη συνέχεια του έδιναν εφημερίδες και διάβαζε.

«Δεν τους ενδιέφερε τι κατάληξη θα είχε με την υγεία του ο Λεμπιδάκης»

«Μπορεί να μην τον είχαν χτυπήσει, όμως η γενικότερη συμπεριφορά τους, το γεγονός ότι επί 6 μήνες τον είχαν μονίμως αλυσοδεμένο, να μην βλέπει το φως του ήλιου και με συνεχή ψυχολογική βία δείχνει ότι πραγματικά δεν τους ενδιέφερε τι θα συμβεί με την υγεία του Λεμπιδάκη και την κατάληξή του», τόνισε στο News24/7 αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που χειρίστηκε από πολύ κοντά την υπόθεση.

Φορούσαν όλοι τα ίδια ρούχα κουκούλες και γυαλιά

Πάντοτε, οι απαγωγείς απευθύνονταν ψιθυριστά στον Μιχάλη Λεμπιδάκη, φορούσαν τα ίδια ρούχα, κουκούλα και γυαλιά και όσες φορές του άλλαξαν κρησφύγετο, σε σπίτια, ένα μαντρί και στο τέλος στην μάντρα, τον είχαν πάντοτε αλυσοδεμένο στο πόδι ή στο χέρι και του έδωσαν να αλλάξει ρούχα μόλις δύο φορές, την πρώτη κιόλας ημέρα της απαγωγής στις 30 Μαρτίου και στη συνέχεια στα μέσα του καλοκαιριού.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, οι απαγωγείς επικοινώνησαν με την οικογένεια του Λεμπιδάκη 31 φορές με μηνύματα, 5 φορές με ιδιόχειρες επιστολές του Μιχάλη Λεμπιδάκη που του τις υπαγόρευαν και τις υπέγραφε με το αίμα του… με δακτυλογραφημένες επιστολές και με τρία βιντεοσκοπημένα μηνύματα.

Όλο αυτό το διάστημα επίσης έγιναν αρκετές αστυνομικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή, σε μία προσπάθεια να εντοπιστούν οι δράστες κάτι που άλλωστε κατά την κατάθεσή του αναφέρει και ο ίδιος ο Λεμπιδάκης, που άκουσε τους απαγωγείς του να συζητούν για μία μεγάλη επιχείρηση που είχε γίνει στα Σφακιά.

Στο τέλος και επί αρκετές ημέρες οι αστυνομικοί είχαν «κλειδώσει» τον χώρο της μάντρας στην γέφυρα Ζουρίδα στο Ρέθυμνο και αφού διαπίστωσαν και με τεχνικά μέσα ακόμα και ποιοι βρίσκονταν στον χώρο πραγματοποίησαν την έφοδο το πρωί της Δευτέρας 2 Οκτωβρίου.

Οι απαγωγείς έκαναν συνεχώς πρόβες πριν την ημέρα της απαγωγής

Ένα σημείο που τονίστηκε κατά την παρουσίαση της υπόθεσης είναι η οργάνωση που έδειξαν ότι είχαν οι απαγωγείς, οι ο οποίοι συστάθηκαν σε συμμορία από τις αρχές Μαρτίου πολύ πριν την ημέρα της απαγωγής, στις 30 Μαρτίου, παρακολούθησαν επί σειρά ημερών το θύμα καταγράφοντας τις συνήθειές του, τις διαδρομές του κλπ. και όταν γύρισε από ένα επαγγελματικό ταξίδι στην Γερμανία έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο τους, που το είχαν προβάρει πολλές φορές σε πραγματικές συνθήκες, προκάλεσαν το εικονικό τροχαίο ατύχημα με δύο οχήματα, ένα μπροστά και ένα πίσω από το αυτοκίνητο του Λεμπιδάκη και σε λιγότερο από ένα λεπτό κατάφεραν να τον απαγάγουν.

Είχαν εσωτερική πληροφόρηση;

Αυτό που οι αστυνομικοί τονίζουν, είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει τυχόν εμπλοκή μέσα από το ευρύτερο περιβάλλον του Μιχάλη Λεμπιδάκη, ωστόσο η έρευνα τώρα στην ουσία ξεκινάει για να αποσαφηνιστούν ρόλοι και εμπλεκόμενοι και σίγουρα προκαλεί  ερωτηματικά το γεγονός ότι γνώριζαν με ακρίβεια τις κινήσεις του, το ταξίδι, τι ώρα θα επέστρεφε κλπ.

Βεβαίως, τον παρακολουθούσαν πολύ στενά σχεδόν έναν μήνα πριν αποφασίσουν να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους και έτσι όντως είχαν αποκτήσει πολύ καλή εικόνα των δρομολογίων του και συνηθειών του, ωστόσο η πληροφόρηση είναι ένα κομμάτι των ερευνών που θα απασχολήσει και την συνέχεια των ερευνών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα