Ζακ Κωστόπουλος: Δεκτή η αίτηση της μητέρας του στο Ευρωκοινοβούλιο

Ζακ Κωστόπουλος: Δεκτή η αίτηση της μητέρας του στο Ευρωκοινοβούλιο
Διαδήλωση για τα 4 χρόνια από τη δολοφονία του Ζακ Dimitris Kapantais / SOOC

Δεκτή έγινε από το Ευρωκοινοβούλιο η αίτηση της μητέρας του Ζακ για την υπόθεση της δολοφονίας του ακτιβιστή, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα της αστυνομικής βίας και η αθώωση των αστυνομικών από δικαστήριο της Αθήνας.

Η αίτηση της μητέρας του Ζακ Κωστόπουλου στο Ευρωκοινοβούλιο για την υπόθεση της δολοφονίας του ακτιβιστή και τον ρόλο των αστυνομικών, έγινε δεκτή.

Η υπόθεση θα συζητηθεί εκτενώς στην αρμόδιο επιτροπή, με έμφαση στην αστυνομική βία που υπέστη ο Ζακ Κωστόπουλος και στην αθώωση των αστυνομικών από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Στο κείμενο της αίτησης, η κ. Ελένη Κωστοπούλου υπογραμμίζει πως υπάρχει βίντεο στο οποίο είναι εμφανής η δράση των 4 αστυνομικών και δύο πολιτών ενώ επισημαίνει πως οι δράστες τον κλωτσούσαν, τον χτυπούσαν, τον έσερναν στο πεζοδρόμιο, τη στιγμή που εκείνος αιμορραγούσε και είχε επείγουσα ανάγκη για ιατρική βοήθεια.

Η αίτηση (αρ. 0605/2022) ζητά από τους ευρωβουλευτές “να χρησιμοποιήσουν τις δυνάμεις τους για να σταματήσουν αυτές τις πρακτικές που αντιτίθενται στη δημοκρατία και στη δικαιοσύνη και να διασφαλίσουν τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας”.

Η αίτηση στηρίχτηκε από την Ευρωομάδα της Αριστεράς με εισήγηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξη Γεωργούλη και υπερψηφίστηκε εκ μέρους των εισηγητών των Ευρωομάδων των Σοσιαλδημοκρατών, των Πράσινων και των Φιλελεύθερων (Renew). Την πρόταση καταψήφισε ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Αυτή τη στιγμή η αίτηση συγκεντρώνει 145 δηλώσεις υποστήριξης από Ευρωπαίους πολίτες στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Αναφορών. Σύμφωνα με τη συνήθη διαδικασία της Επιτροπής, η κ. Κωστοπούλου θα κληθεί να μιλήσει ενώπιον των 35 μελών της και θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ των μελών και εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες γύρω από την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο, όπου προσέφυγαν ο μεσίτης και ο κοσμηματοπώλης, οι οποίοι καταδικάστηκαν για θανατηφόρα σωματική βλάβη σε δέκα χρόνια φυλάκισης χωρίς ελαφρυντικά και χωρίς αναστολή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα