5 βήματα για την προώθηση της μηλοκαλλιέργειας

5 βήματα για την προώθηση της μηλοκαλλιέργειας
PIXABAY.COM

Μετά το ρωσικό εμπάργκο, που έκλεισε για τα ελληνικά φρούτα τη μεγάλη αγορά της ρωσικής ομοσπονδίας, χρειάζεται να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στην εξωστρέφεια.

«Από τη γνώση που αποκόμισα τα χρόνια που ασχολούμαι με τα αγροτικά ζητήματα του νομού, αλλά και από την εμπειρία της θητείας μου ως υπουργός αναπληρωτής Αγροτικής Ανάπτυξης, καταλήγω στο συμπέρασμα πως 5 είναι οι βασικές προϋποθέσεις, τα απαραίτητα βήματα, για την περαιτέρω ανάπτυξη της καλλιέργειας μήλου στην περιοχή μας».

Τα παραπάνω σημείωσε σε δήλωσή του μετά την έναρξη των φετινών εκδηλώσεων της γιορτή μήλου Αγιάς, ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, στη δήλωσή του επισήμανε ότι «η γιορτή μήλου στην Αγιά, αναμφίβολα, συμβάλλει στην ανάδειξη του προϊόντος που είναι σήμα κατατεθέν για την επαρχία μας. Εκείνο, όμως, που προέχει είναι η προβολή του στο εξωτερικό, έτσι ώστε να κερδίσει νέες αγορές”.

Ιδιαίτερα μετά το ρωσικό εμπάργκο, που έκλεισε για τα ελληνικά φρούτα τη μεγάλη αγορά της ρωσικής ομοσπονδίας, χρειάζεται να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στην εξωστρέφεια. Να αξιοποιήσουμε κάθε πρόγραμμα προβολής του μήλου της Αγιάς, συμμετέχοντας στις μεγάλες εκθέσεις αγροτικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο.

5 βήματα για την προώθηση της μηλοκαλλιέργειας
PIXABAY.COM

Δεύτερον, να οικοδομήσουμε υγιή συνεργατικά σχήματα, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών με στόχο οικονομίες κλίμακος, μείωση του κόστους παραγωγής και καλύτερες τιμές διάθεσης των προϊόντων.

Τρίτον, με δεδομένες τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής να ενεργοποιήσουμε επιδοτούμενα προγράμματα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών με ανθεκτικότερες ποικιλίες δένδρων.

Τέταρτον, να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα προγράμματα αντιχαλαζικής προστασίας, αλλά ταυτόχρονα να προχωρήσουμε στην επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, καθώς ζημιές από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής σήμερα παραμένουν ακάλυπτες.

Το πέμπτο και σημαντικότερο, όμως, είναι να υπάρξει “οξυγόνο” για τον αγρότη! Μείωση φορολογικών συντελεστών και εξορθολογισμός ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να ανταποκριθεί στο δυσβάστακτο κόστος παραγωγής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ AGROPOST.GR

Η ελίτ των εκτρεφόμενων φυλών στη SOMMET DE L’ELEVAGE

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η αιγοπροβατοτροφία

Με 145 τόνους τομάτες γιόρτασαν το φεστιβάλ “Tomatina” στην Ισπανία

SHARE: