Άφαντος ο Γιανούκοβιτς μετά τη συμφωνία

Άφαντος ο Γιανούκοβιτς μετά τη συμφωνία

Επιταχύνονται οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Δεν έχουν πειστεί ακόμα οι οπαδοί της αντιπολίτευσης. Άδεια η κατοικία του Γιανούκοβιτς (Vid+Pics)

Ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς και η ουκρανική αντιπολίτευση υπέγραψαν συμφωνία για την έξοδο από την κρίση, την επομένη του λουτρού αίματος με σχεδόν 80 νεκρούς μέσα σε τρεις ημέρες. Η συμφωνία που προβλέπει σημαντικές παραχωρήσεις της εξουσίας έγινε δεκτή με επιφυλακτικότητα στο Κίεβο, ενώ χαρακτηρίζεται "πολύ εύθραυστη" από την Ουάσινγκτον.

Η συμφωνία υπογράφηκε αργά το βράδυ της Παρασκευης στο προεδρικό μέγαρο παρουσία των ευρωπαίων μεσολαβητών, ενώ 40.000 διαδηλωτές ήταν συγκεντρωμένοι στην εμβληματική πλατεία Μαϊντάν, στην καρδιά της ουκρανικής πρωτεύουσας.

"Εκλογές τον Δεκέμβριο, αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να φύγει από την εξουσία", δήλωσε ο Ολεγκ Μπουκογιένκο, αναφερόμενος στον πρόεδρο Γιανουκόβιτς.

Άφαντος ο Γιανούκοβιτς μετά τη συμφωνία

Η συμφωνία που προβλέπει τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών το αργότερο τον Δεκέμβριο, τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού σε δέκα ημέρες και την επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004, ψηφίστηκε χθες από το ουκρανικό κοινοβούλιο.

Η Ράντα (ουκρανικό κοινοβούλιο) ψήφισε προς γενική έκπληξη ένα νόμο που ανοίγει θεωρητικά το δρόμο για την απελευθέρωση της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμόσενκο. Η Τιμόσενκο που πρωτοστάτησε στη φιλοδυτική πορτοκαλί επανάσταση το 2004 είχε καταδικαστεί το 2011 σε επτά χρόνια φυλάκιση για κατάχρηση εξουσίας. Ο νόμος μένει να εγκριθεί από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς.

Οι δύο αυτές ψηφοφορίες διεξήχθησαν χθες βράδυ στο κοινοβούλιο, σε μια συνοικία όπου δεν υπήρχε καμιά αστυνομική παρουσία και την ασφάλεια της οποίας εγγυάται στο εξής η υπηρεσία της τάξης που έχουν συγκροτήσει διαδηλωτές.

Άφαντος ο Γιανούκοβιτς μετά τη συμφωνία

Η συμφωνία επετεύχθη ύστερα από αιματηρές συγκρούσεις με σχεδόν 80 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες από την Τρίτη στο Κίεβο, ένα πρωτοφανές κύμα βίας για τη νέα αυτή χώρα, πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάκα και ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν ζητούν η συμφωνία για τον τερματισμό της κρίσης στην Ουκρανία να εφαρμοστεί "γρήγορα", δήλωσε χθες ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος προειδοποιώντας ωστόσο για μια "πολύ εύθραυστη λύση".

Ο Λευκός Οίκος χαιρετίζει την υπογραφή της συμφωνίας και ζητεί την άμεση εφαρμογή της.

Στο μεταξύ ο ουκρανός πρόεδρος μετέβη στην ανατολική πόλη Χαρκίφ για να μετάσχει σε πολιτικό συνέδριο, δήλωσε ανώτερος αμερικανός διπλωμάτης, υπενθυμίζοντας ότι αυτή η περιφέρεια της χώρας ήταν το πολιτικό προπύργιο του αρχηγού του κράτους.

Άφαντος ο Γιανούκοβιτς μετά τη συμφωνία

Η κρίση, που άρχισε πριν από τρεις μήνες, μέρα με τη μέρα μεταμόρφωσε το κέντρο της πόλης σε εμπόλεμη ζώνη, γεμάτη από οδοφράγματα και σκηνές των διαδηλωτών.

Στην πλατεία Μαϊντάν, οι αντιδράσεις ήταν συγκρατημένες δίνοντας την εντύπωση ότι οι παραχωρήσεις που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς θεωρούνται ταυτόχρονα καθυστερημένες, ανεπαρκείς, αβέβαιες.  

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παρέμειναν τη νύχτα στην εμβληματική πλατεία Ανεξαρτησίας, όπου το κλίμα ήταν σαφώς λιγότερο τεταμένο σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, ορισμένοι διαδηλωτές δεν άφηναν τις φωτογραφικές μηχανές από τα χέρια ή άναβαν πυροτεχνήματα.

Άδεια και αφύλακτη η κατοικία του προέδρου Γιανουκόβιτς        

Η κατοικία του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς που απέχει περί τα 15 χλμ. από το Κίεβο είναι άδεια και αφύλακτη σήμερα και δημοσιογράφοι εισχώρησαν ελεύθερα σε αυτήν, μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης.

Ο Γιανουκόβιτς επρόκειτο να επισκεφθεί τη βορειοανατολική πόλη Χαρκίφ, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη χθες με τη μεσολάβηση της ΕΕ για την έξοδο από την κρίση.          

Κλίτσκο: Το κοινοβούλιο πρέπει να αναγκάσει τον Γιανουκόβιτς να παραιτηθεί        

Η ουκρανική αντιπολίτευση θα ζητήσει σήμερα τη στήριξη του κοινοβουλίου για μια απόφαση η οποία ζητεί την παραίτηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δήλωσε εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης.

"Θα καταθέσουμε το κείμενο της απόφασης με αίτημα την παραίτηση του Γιανουκόβιτς" δήλωσε η Οκσάνα Ζινοβίγεβα, εκπρόσωπος του κόμματος Ουκρανική Δημοκρατική Συμμαχία για τις Μεταρρυθμίσεις (UDAR) του Βιτάλι Κλίτσκο. "Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στο κοινοβούλιο να ορίσει ημερομηνία για τις πρόωρες εκλογές".

Άφαντος ο Γιανούκοβιτς μετά τη συμφωνία

Ο Κλίτσο μιλώντας στους διαδηλωτές που παραμένουν στην πλατεία Ανεξαρτησίας δήλωσε ότι θα ζητήσει τη στήριξη των βουλευτών "για να απαλλαγούμε" από τον Γιανουκόβιτς. "Το κοινοβούλιο πρέπει να αναγκάσει τον Γιανουκόβιτς να παραιτηθεί", τόνισε.             

Ο εχθρός είναι ακόμη ζωντανός

"Βεβαίως και ο κόσμος παραμένει εκεί", δήλωσε ο Μιχαήλ Ντουντάρ, ένας νεαρός καθολικός ιερέας, βηματίζοντας έξω από μια σκηνή. "Ο εχθρός είναι ακόμη ζωντανός".

"Δεν ξέρω αν προδοθήκαμε ή όχι", δήλωσε από την πλευρά του ο Πέτρο Ναζάπο, ένας 50χρονος από τη δυτική πόλη Λβιφ. Ακονίζοντας ένα μαχαίρι στο πόδι ενός τραπεζιού δήλωσε ότι "ετοιμάζεται για νέα επίθεση" και πρόσθεσε "θα φύγουμε μόνο όταν θα έχουμε κερδίσει".

Άφαντος ο Γιανούκοβιτς μετά τη συμφωνία

Η ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση "Δεξιός Τομέας", με μεγάλη δράση των ομάδων εφόδου του στο Κίεβο τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε από την πλευρά της ότι "η εθνική επανάσταση συνεχίζεται και δεν τελειώσει μόνο με την πλήρη αποχώρηση του καθεστώτος".

Από τα λόγια στις πράξεις

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό κάθε βίας και σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ήταν βασικοί συντελεστές ενός συμβιβασμού που επετεύχθη ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις μιας ημέρας και μιας ολόκληρης νύχτας στο Κίεβο με τους ουκρανούς αξιωματούχους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Πάβελ Λεμπέντεφ δήλωσε χθες στον αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ όταν δεν θα υπάρξει επέμβαση του στρατού εναντίον των διαδηλωτών, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Άφαντος ο Γιανούκοβιτς μετά τη συμφωνία

Σε βίντεο που γυρίστηκε εν αγνοία του και αναρτήθηκε στο Ιντερνετ, διακρίνεται ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι να απευθύνεται στους ηγέτες της αντιπολίτευσης: "Αν δεν συμφωνήσετε, θα έχετε να αντιμετωπίσετε το στρατιωτικό νόμο, τον στρατό, όλοι θα είστε νεκροί!".

Σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, η συμφωνία είναι "το καλύτερο που μπορούσαμε να ελπίζουμε".

"Ας είμαστε επιφυλακτικοί, καθώς η οικονομική κατάσταση παραμένει τραγική και μετά θα πρέπει να παρακολουθούμε την εφαρμογή της συμφωνίας. Υπήρξαν εγκλήματα. Πρέπει όλα αυτά να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας και να εξεταστούν οι συνέπειες", τόνισε ο Φαμπιούς.

Για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, "στο εξής η ευθύνη ανήκει σε όλες τις πλευρές να επιδείξουν θάρρος και να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις". 

Άφαντος ο Γιανούκοβιτς μετά τη συμφωνία

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν τηλεφώνησε στον πρόεδρο Γιανουκόβιτς για να του ζητήσει η συμφωνία "να εφαρμοστεί πλήρως και το συντομότερο δυνατό".

Η Ουκρανία βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της πτώχευσης και η Ρωσία έχει υποσχεθεί τη χορήγηση δανείου 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων όπως και μεγάλη μείωση στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Η αντιπολίτευση που εκπροσωπείται από το "Συμβούλιο της Μαϊντάν" είχε δώσει το πράσινο φως για τη συμφωνία αυτή με την προϋπόθεση ο νυν υπουργός Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο να μην συμπεριληφθεί στη νέα κυβέρνηση. Η παύση από τα καθήκοντά του ψηφίστηκε χθες από το κοινοβούλιο.

Άφαντος ο Γιανούκοβιτς μετά τη συμφωνία

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί είχαν εντείνει τις πιέσεις επί του προέδρου Γιανουκόβιτς στη διάρκεια της εβδομάδας και αποφάσισαν να μην προχωρούν σε θεωρήσεις διαβατηρίων ουκρανών αξιωματούχων και να παγώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία απειλώντας και με την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network