Αφγανιστάν: Δύο Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί σε επίθεση στην επαρχία Νανγκαρχάρ

Αφγανιστάν: Δύο Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί σε επίθεση στην επαρχία Νανγκαρχάρ
AP

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα άτομο που φορούσε αφγανική στολή άνοιξε πυρ με πολυβόλο εναντίον της κοινής αμερικανικής και αφγανικής στρατιωτικής δύναμης στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Συνολικά δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν όταν ένα άτομο που φορούσε αφγανική στρατιωτική στολή άνοιξε πυρ εναντίον τους στο ανατολικό Αφγανιστάν χθες, Σάββατο, ανακοίνωσε σήμερα ο αμερικανικός στρατός.

Σύμφωνα με το Γαλλικο Πρακτορείο, η επίθεση έγινε από Αφγανό στρατιώτη. “Οι τρέχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα άτομο που φορούσε αφγανική στολή άνοιξε πυρ με πολυβόλο εναντίον της κοινής αμερικανικής και αφγανικής στρατιωτικής δύναμης”, δήλωσε σήμερα σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, συνταγματάρχης Σόνι Λέγκετ. Νωρίτερα, είχε επιβεβαιώσει ότι οι στρατιώτες αυτοί είχαν δεχτεί “άμεσα πυρά” στην επαρχία Νανγκαρχάρ.

Το περιστατικό σημειώθηκε αφότου η κοινή αμερικανική και αφγανική δύναμη επέστρεφε από μια “σημαντική δέσμευση”, διευκρίνισε ο συνταγματάρχης Λέγκετ. “Συλλέγουμε ακόμα πληροφορίες, η αιτία ή το κίνητρο πίσω από την επίθεση είναι μέχρι στιγμής άγνωστα, πρόσθεσε.

Νωρίτερα υπήρχαν αντικρουόμενες πληροφορίες για το πού σημειώθηκε η επίθεση με μερικές αναφορές να λένε ότι έγινε μέσα σε στρατιωτική βάση. Μια πηγή των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ένας Αφγανός στρατιώτης άνοιξε πυρ εναντίον των Αμερικών και ότι “τα πυρά και η μάχη συνεχίστηκαν για μεγάλο διάστημα”. Πολλές άλλες αφγανικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι υπήρξε σύγκρουση μεταξύ Αμερικών και Αφγανών.

Ένας αξιωματούχος της αφγανικής κυβέρνησης είπε ότι “πολλά ελικόπτερα προσγειώθηκαν και απογειώθηκαν από το γενικό επιτελείο, μεταφέροντας θύματα”. Δεν έχει ανακοινωθεί προς το παρόν κανένας επίσημος απολογισμός. “Δεν γνωρίζουμε αν επρόκειτο για σύγκρουση ή μια μια εκ των έσω επίθεση”, είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

Το συμβάν αυτό σημειώνεται σε μια περίοδο που οι Ταλιμπάν διαπραγματεύονται, εδώ και πάνω από έναν χρόνο, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια και περιορισμό των βίαιων ενεργειών. Τον Ιανουάριο οι ισλαμιστές αντάρτες έκαναν μια πρόταση εκεχειρίας, στην οποία η Ουάσινγκτον δεν έχει απαντήσει επισήμως.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα