Αφγανιστάν: Κατολίσθηση καταπλάκωσε 300 σπίτια - Τουλάχιστον δέκα νεκροί

Φονική κατολίσθηση στο Αφγνανιστάν
Φονική κατολίσθηση στο Αφγνανιστάν AP

Το Υπουργείο Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών εξετάζει την παροχή βοήθειας στους πληγέντες. Βασική προτεραιότητα των αρχών είναι να διασωθούν όσοι έχουν εγκλωβιστεί στη λάσπη και τα ερείπια.

Κατολίσθηση που προκλήθηκε από την υπερχείλιση μιας λίμνης έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων στο βόρειο Αφγανιστάν, ενώ έχει παρασύρει σχεδόν 300 σπίτια, με τους κατοίκους να αναζητούν επιζώντες με φτυάρια, ανακοίνωσαν Αφγανοί αξιωματούχοι.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τον θάνατο δέκα ανθρώπων και την καταστροφή εκατοντάδων σπιτιών, άνθρωποι αγνοούνται», δήλωσε ο Όμαρ Μοχαμάντι εκπρόσωπος του υπουργείου Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι διεξάγεται έκτακτη συνάντηση στο υπουργείο προκειμένου να συζητηθεί η παροχή βοήθειας στους πληγέντες. Βασική προτεραιότητα, σύμφωνα με τον Μοχαμάντι, είναι να διασωθούν όσοι έχουν εγκλωβιστεί στη λάσπη και τα ερείπια.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η καταστροφή σημειώθηκε χθες Τετάρτη το βράδυ στην κορυφή του χωριού Πεσγκόρ στην περιοχή Κενζ της επαρχίας Πανσίρ. Καθώς έλιωσαν οι πάγοι στα βουνά πάνω από το χωριό ανέβηκε απότομα το επίπεδο της λίμνης με αποτέλεσμα να υπερχειλίσει.

«Το νερό ξεχείλισε και προκάλεσε κατολίσθηση με τη λάσπη να καταπλακώνει το χωριό».

Δύο ελικόπτερα έχουν σταλεί στο σημείο για να εκτιμήσουν την έκταση των ζημιών, συνέχισε ο Μοχαμάντι.

«Έχουμε αναπτύξει όλα τα διαθέσιμα μέσα, όμως όπως πάντα οι πρώτες βοήθειες προήλθαν από τον τοπικό πληθυσμό και τα γειτονικά χωριά που έτρεξαν με φτυάρια για να βοηθήσουν τους επιζώντες», τόνισε.

Ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι, που παρίσταται στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, έστειλε μήνυμα για να εκφράσει «τη βαθιά του θλίψη μετά το δυστύχημα στο Πεσγκόρ στο οποίο τόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους».

Στην απομακρυσμένη και ορεινή περιοχή Κενζ, διάσημη για τα σμαράγδια της, υπάρχουν περίπου 150 χωριά διασκορπισμένα στην κοιλάδα του ποταμού Πανσίρ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μέση Ανατολή
SHARE:

24Media Network