Αφγανιστάν: Πυροβόλησαν γνωστή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα γυναικών

Αφγανιστάν: Πυροβόλησαν γνωστή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα γυναικών
Η Φαουζία Κούφι AP Photo/Musadeq Sadeq

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον της Φαουζία Κούφι. Νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση. Είναι από τις πιο γνωστές ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η Φαουζία Κούφι, μια από τις γνωστότερες ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας που πρόκειται να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, τραυματίστηκε από σφαίρα κοντά στην Καμπούλ.

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον της Κούφι και της αδελφής της την Παρασκευή, στην επαρχία Παρουάν, που συνορεύει με την πρωτεύουσα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Τάρικ Αριάν. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η επίθεση σημειώθηκε τη στιγμή που οι δύο γυναίκες έβγαιναν από το αυτοκίνητό τους για να ψωνίσουν, αφού προηγουμένως είχαν επισκεφθεί μια οικογένεια που πενθούσε για να της εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους.

Ένα αυτοκίνητο τις έκλεισε. Οι ένοπλοι, άγνωστης ταυτότητας, άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Η κυρία Κούφι τραυματίστηκε στο δεξί χέρι. Είναι σε σταθερή κατάσταση”, είπε ο Αριάν.

Η Φαουζία Κούφι, που είναι και βουλευτής και ασκεί δριμύτατη κριτική στους Ταλιμπάν, επιβεβαίωσε ότι δέχτηκε επίθεση μέσα από τη σελίδα της στο Facebook. “Ευτυχώς, αυτό το τραύμα δεν είναι θανάσιμο”, πρόσθεσε.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση. Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασράφ Γάνι καταδίκασε τη “θρασύδειλη” όπως τη χαρακτήρισε επίθεση εναντίον των δύο γυναικών

Είναι η δεύτερη φορά που η Φαουζία Κούφι δέχεται επίθεση από αγνώστους. Το 2010, ένοπλοι την πυροβόλησαν ενώ επέστρεφε στην Καμπούλ μετά από μια τελετή με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας. Παλαιότερα είχε εκλεγεί αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου και σήμερα είναι μία από τις τέσσερις γυναίκες που μετέχουν στη διαπραγματευτική ομάδα η οποία αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για να τερματιστεί η σύρραξη που σπαράσσει το Αφγανιστάν εδώ και 19 χρόνια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα