Αφγανιστάν: Στάση αναμονής από ΗΠΑ και Τουρκία στο σχηματισμό κυβέρνησης από τους Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Στάση αναμονής από ΗΠΑ και Τουρκία στο σχηματισμό κυβέρνησης από τους Ταλιμπάν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν AP Photo/Evan Vucci

Η ανακοίνωση προσωρινής κυβέρνησης από τους Ταλιμπάν αντιμετωπίστηκε με... ψυχραιμία από τις ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, είπε στους δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Νέα Υόρκη, ότι δεν αναμένεται να αναγνωρίσει «σύντομα» η Ουάσινγκτον την κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι Ταλιμπάν έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να καθησυχάσουν τους Αφγανούς και τις άλλες χώρες ότι δεν θα επιστρέψουν στις βάναυσες πρακτικές που ακολουθούσαν πριν από 20 χρόνια, όταν απαγόρευσαν στις γυναίκες και τα κορίτσια και εργάζονται και να σπουδάζουν.

Ο Αχούντ, ο νέος προσωρινός πρωθυπουργός, είναι στενός συνεργάτης του Αχουντζάντα εδώ και μια εικοσαετία. Τα τελευταία χρόνια ήταν επικεφαλής του πανίσχυρου Ρεχμπάρι Σούρα, του «ηγετικού συμβουλίου» που λάμβανε όλες τις αποφάσεις. Το διάστημα 1996-2001, όταν οι Ταλιμπάν ήταν για τελευταία φορά στην εξουσία, είχε αναλάβει υπουργός Εξωτερικών και στη συνέχεια αντιπρόεδρος της κυβέρνησής τους.

Ο Μουτζαχίντ είπε ότι σχηματίστηκε αυτή η προσωρινή κυβέρνηση για να ασχοληθεί με τις βασικές ανάγκες του αφγανικού λαού. Πρόσθεσε ότι για ορισμένα υπουργεία αναζητούνται ακόμη οι κατάλληλοι υποψήφιοι.

Νωρίτερα, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι οι βασικές υπηρεσίες στο Αφγανιστάν είναι τα πρόθυρα της κατάρρευσης, ότι τα τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης εξαντλούνται. Οι εσωτερικά εκτοπισμένοι Αφγανοί υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ είπε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι μόνο μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων και χωρίς αποκλεισμούς «θα φέρει βιώσιμη ειρήνη στο Αφγανιστάν».

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τήρησε επιφυλακτική στάση απέναντι στην ανακοίνωση των Ταλιμπάν για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Ο Ερντογάν τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η τρέχουσα σύνθεση της κυβέρνησης, που παρουσιάστηκε.

«Όπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να την χαρακτηρίσουμε μόνιμη, αλλά έχει ανακοινωθεί μια προσωρινή κυβέρνηση», δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό Φελίξ Τσισεκέντι, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

«Δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει αυτή η προσωρινή κυβέρνηση. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε προσεκτικά αυτήν τη διαδικασία».

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου φάνηκε επίσης επιφυλακτικός για τη μελλοντική σχέση της χώρας του με τους Ταλιμπάν, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει βιασύνη» για την αναγνώριση του νέου καθεστώτος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα