Ζάμπια: Ο πρόεδρος της χώρας “έδωσε χάρη” σε δύο άνδρες που είχαν σχέση

Ζάμπια: Ο πρόεδρος της χώρας “έδωσε χάρη” σε δύο άνδρες που είχαν σχέση
Φυλακές (ΦΩΤΟ Αρχείου) Unsplash

Οι δύο άνδρες περιλαμβάνονται στα ονόματα σχεδόν 3.000 κρατουμένων που κατηγορούνται επειδή έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άτομα του ίδιου φύλου στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής.

Ο Πρόεδρος της Ζάμπια, Έντγκαρ Λάνγκου, “συγχώρεσε” δύο άνδρες που φυλακίστηκαν πέρυσι επειδή είχαν σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ τους.

Η δεκαπενταετής ποινή τους πυροδότησε διπλωματική διαμάχη, η οποία κατέληξε στην ανάκληση του πρέσβη των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC.

Οι δύο άνδρες, o Japhet Chataba και ο Steven Samba, περιλαμβάνονται στα ονόματα σχεδόν 3.000 κρατουμένων που θα συγχωρηθούν για την εορτή της Ημέρας Ελευθερίας της Αφρικής, η οποία έπεσε τη Δευτέρα.

Η Ζάμπια είναι μια βαθιά συντηρητική κοινωνία όπου οι ομοφυλοφιλικές πράξεις είναι παράνομες. Πρόκειται για μία νομοθεσία που κληρονομήθηκε από τη βρετανική αποικιακή εποχή.

Τον περασμένο Νοέμβριο, το Ανώτατο Δικαστήριο στην πρωτεύουσα  καταδίκασε τους δύο άντρες επειδή διατηρούσαν σεξουαλικές σχέσεις, με την κατηγορία ότι δρουν “ενάντια στη φύση τους”.

Σημειώνεται ότι οι δύο άνδρες είχαν νοικιάσει δωμάτιο και ένας εργάτης που περνούσε απ’ έξω, κοίταξε από το παράθυρο και τους είδε μαζί. Στη συνέχεια τους κατήγγειλε.

Εκείνη την εποχή, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Ντάνιελ Φοότε ανέφερε ότι ήταν “τρομοκρατημένος” από την καταδίκη, ενώ προκάλεσε την κυβέρνηση της Ζάμπια να επανεξετάσει την υπόθεση και τους νόμους περί ομοφυλοφιλίας, ένα αίτημα που συνάντησε πολλές αντιδράσεις.

Σε απάντηση στα σχόλια του διπλωμάτη, ο Πρόεδρος της Ζάμπια, Έντγκαρ Λούγκου δήλωσε τότε ότι δεν ήθελε τέτοια άτομα στη μέση. “Θέλουμε να φύγει”.

Ο κ. Φοότε ανακλήθηκε στην Ουάσιγκτον τον Δεκέμβριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα