Αγιά Σοφιά: Τζαμί μετά από 86 χρόνια – Έγκλημα κατά της ιστορίας από τον Ερντογάν

Αγιά Σοφιά: Τζαμί μετά από 86 χρόνια – Έγκλημα κατά της ιστορίας από τον Ερντογάν
Ο Ερντογάν ψέλνει στην πρώτη προσευχή της Αγίας Σοφιάς YT PrintScreen

Η Αγιά Σοφιά μετατράπηκε επισήμως σε τζαμί καθώς είναι σε εξέλιξη η πρώτη προσευχή παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μουσουλμάνοι συρρέουν στο σημείο. Σφοδρές αντιδράσεις παγκοσμίως.

H Αγία Σοφία άνοιξε και επίσημα τις πύλες της στους Μουσουλμάνους πιστούς ως τζαμί μετά τη μετατροπή της σε χώρο θρησκευτικής λατρείας, απόφαση που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις ανά τον κόσμο και φυσικά στην Ελλάδα.

Δείτε LIVE εικόνα

Από τις 10 το πρωί της Παρασκευής, το μνημείο υποδέχεται τους πρώτους πιστούς και ήδη στην Κωνσταντινούπολη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Τούρκους, κυρίως, Μουσουλμάνους που επιθυμούν να προσευχηθούν σ’ αυτόν τον πολύ ιστορικό χώρο ο οποίος πλέον παύει να είναι, τουλάχιστον ως προς την επίσημη χρήση του, μουσείο.

Λίγο μετά τις 12:00 έφτασε στην Αγιά Σοφιά και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν και οι πλέον υψηλόβαθμοι υπουργοί του, φορώντας λευκές μάσκες για την προστασία τους από την COVID-19, γονάτισαν πάνω σε γαλάζια χαλιά κατά την έναρξη μιας τελετής που σημαδεύει την επιστροφή της μουσουλμανικής λατρείας στο μνημείο. Οι κάμερες κατέγραψαν πολλές φορές τον Τούρκο πρόεδρο να ψέλνει, σε μια πολύ καλά σκηνοθετημένη παράσταση. Οι εικόνες της Παναγίας στην Αγιά Σοφιά, έχουν καλυφθεί με λευκές κουρτίνες.

Λόγω κορονοϊού, οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι το πολύ χίλιοι πιστοί θα μπορούσαν να προσευχηθούν στο εσωτερικό του ναού. Ομως, πολύ περισσότεροι θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν στους εξωτερικούς χώρους.

Νωρίτερα ουρές σχηματίστηκαν σε σημεία ελέγχου γύρω από το ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπου ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας επέβλεπαν την τήρηση των κανόνων.

Μόλις περνούσαν τα σημεία ελέγχου, οι πιστοί κάθονταν πάνω σε χαλάκια προσευχής σε ασφαλισμένες περιοχές έξω από το κτίριο στην πλατεία Σουλτανχαμέτ.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί Twitter @viyeroy

Πλήθος κόσμου για την πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφιά YT printScreen

 
Εκατοντάδες πιστοί έξω από την Αγία Σοφιά την Παρασκευή 24/7 AP

Εκατοντάδες πιστοί έξω από την Αγία Σοφιά την Παρασκευή 24/7 AP

 
Ένας άντρας λιποθύμησε, λόγω της ζέστης έξω από την Αγία Σοφιά AP

Ένας άντρας που βρέθηκε έξω από την Αγία Σοφιά για την πρώτη προσευχή λιποθύμησε, λόγω της ζέστης, και μεταφέρθηκε από τους νοσηλευτές σε ασθενοφόρο για να του δοθούν οι πρώτες βοήθειες.

Λίγο πριν την πρώτη προσευχή δημιουργήθηκε συμπλοκή μεταξύ Τούρκων αστυνομικών και μιας μικρής ομάδας πιστών που προσπάθησαν να εισέλθουν στην πολυσύχναστη πλατεία της συνοικίας Σουλταναχμέτ.

Συμπλοκή μεταξύ Τούρκων αστυνομικών και μιας μικρής ομάδας πιστών έξω από την Αγία Σοφιά AP

 

Επικοινωνιακό σόου

Ο Ερντογάν και το επικοινωνιακό του επιτελείο επιθυμούν να εκμεταλλευτούν αυτό το γεγονός στο έπακρο (κυρίως την εικόνα του) σε μία στιγμή που η δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου δεν βρίσκεται στα πιο υψηλά της σημεία. Φυσικά έχουν προσκληθεί όλα τα πολιτικά κόμματα, εκτός του φιλοκουρδικού HDP το οποίο ο Ερντογάν και το AKP το θεωρούν παρακλάδι του PKK που στην Τουρκία λογίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση.

O πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν AP

Το παρών έδωσε ο κυβερνητικός σύμμαχος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί αλλά όχι και η επικεφαλής του IP Μεράλ Ακσενέρ που παραμένει σε καραντίνα λόγω φόβου ότι έχει προσβληθεί από κορονοϊό.

Το ηχηρό όχι ήρθε από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τον πρόεδρο του CHP (του Κεμαλικού Κόμματος) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο οποίος προτίμησε να αρνηθεί, γεγονός που έχει σηκώσει πολύ μεγάλες συζητήσεις στην Τουρκία.

Πιστοί κρατούν αφίσα του Ερντογάν έξω από την Κωνσταντινούπολη AP

Ηδη από το AKP, ο Κιλιτσντάρογλου αντιμετωπίζεται περίπου ως μειοδότης: “Συνειδητοποιούμε ότι αυτοί που αρνούνται την πρόσκληση δεν δείχνουν να έχουν κανέναν ενθουσιασμό για το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας” τόνισε χαρακτηριστικά το κυβερνών κόμμα σε ανακοίνωσή του.

H Aγία Σοφία με μουσουλμάνους πιστούς στον εξωτερικό χώρο AP

Ο διεθνής παράγοντας

Σε μία προσπάθεια να δείξει ότι σ’ αυτό της το εγχείρημα η Τουρκία στηρίζεται και από άλλες χώρες, στην τελετή αναμένεται να βρεθούν εκπρόσωποι του Κατάρ (στενός συνεργάτης της Τουρκίας και στήριγμά της στις επιχειρήσεις στη Λιβύη) αλλά και του Αζερμπαϊτζάν, χώρα που στηρίζεται ανοιχτά από την Τουρκία στην ένοπλη διαμάχη που έχει με την Αρμενία.

Είναι όμως γεγονός ότι αυτή η αναιμική παρουσία δεν μπορεί να “κρύψει” την απομόνωση της Τουρκίας σ’ αυτό το ζήτημα. Από τις ΗΠΑ μέχρι τη Ρωσία και από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι την Αίγυπτο υπήρξαν ουκ ολίγες καταδικαστικές δηλώσεις που καλούσαν τη γείτονα, έστω και την ύστατη ώρα, να μην προχωρήσει στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η UNESCO έδρασε επίσης.

Η Ρωσία, ωστόσο, η οποία συνεργάζεται με την Τουρκία σε πολλά επίπεδα πλέον (κυρίως στους αγωγούς φυσικού αερίου) τόνισε ότι πρόκειται για “εσωτερική απόφαση της Τουρκίας”. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν μάλιστα έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί δημόσια ότι “από εδώ και πέρα το κόστος επίσκεψης στην Αγία Σοφία για τους τουρίστες περιορίζεται πολύ”.

Η ρωσική εκκλησία πάντως, όπως φυσικά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το σύνολο της Ορθοδοξίας σ’ όλον τον κόσμο, έχει αντιδράσει πολύ δυναμικά.

Ολα αυτά γίνονται ενώ οι τόνοι στο Αιγαίου είναι ακόμη οξυμένοι αφού βρίσκεται εν ισχύ η τουρκική NAVTEX που δεσμεύει θαλάσσιο χώρο ο οποίος ανήκει στην ελληνική ΑΟΖ (κάτι που η Τουρκία απορρίπτει). Το σεισμογραφικό Oruc Reis βρίσκεται πάντα στο λιμάνι της Αττάλειας, έτοιμο να αναχωρήσει για το σημείο της NAVTEX για να διεξάγει έρευνες. Η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό.

Επίσης, η ημερομηνία της 24η Ιουλίου είναι μία ιδιαίτερη ημερομηνία καθώς πριν ακριβώς 97 χρόνια (στις 24 Ιουλίου του 1923) υπογράφηκε η Συνθήκη της Λωζάνης που καθόρισε τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία όπως τα ξέρουμε σήμερα.

Τη συνθήκη της Λωζάνης έχει αμφισβητήσει κατά καιρούς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρώντας ότι η Τουρκία δικαιούται περισσότερα εδάφη από αυτά που της δόθηκαν, κυρίως στο Αιγαίο. Η Ελλάδα, απολύτως λογικά, θεωρεί τη συνθήκη της Λωζάνης αδιαπραγμάτευτη.

Ακόμα και την Πέμπτη ο Ερντογάν θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα. Επιθεώρησε ο ίδιος την πρόοδο των εργασιών στην Αγία Σοφία και μάλιστα φέρεται να εξέφρασε άποψη ακόμα και για την ακουστική. Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκόλλησε επίσης και το χαρτί στην είσοδο του μνημείου το οποίο “αποκάλυψε” το νέο όνομα στα Αγγλικά: Αγία Σοφία, το μεγάλο τζαμί. Και αυτό ήταν μόνο ένα πρελούδιο των όσων ακολουθήσουν…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα