Αγία Σοφία: Η Τουρκία δεν μπορεί να παρακάμψει την UNESCO – Οι προφάσεις της

Αγία Σοφία: Η Τουρκία δεν μπορεί να παρακάμψει την UNESCO – Οι προφάσεις της
Αγία Σοφία Shutterstock

Η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις της UNESCO κάτι που αναγνώρισε, εμμέσως πλην σαφώς, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της γείτονος.

Μετά την επίθεση ήρθε η ώρα της άμυνας για την Τουρκία και σε ό,τι αφορά την απόφασή της να μετατρέψει σε τζαμί (και μάλιστα σχεδόν καθημερινής χρήσης) την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

Οι αντιρρήσεις της UNESCO είναι γνωστές και διατυπώθηκαν εγκαίρως, από την Παρασκευή, αφού η Αγία Σοφία είναι επισήμως μνημείο πολιτιστικής κληρονομίας και υπάγεται σε ειδικό νομικό καθεστώς για το οποίο η Τουρκία δεν μπορεί να αδιαφορήσει.

Κάπως έκει προέκυψαν και οι δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στην Daily Sabah. “Eχουμε αναγνωρίσει ως χώρα τη σπουδαία αξία που έχει το μνημείο και τις υποχρεώσεις απέναντι στην διεθνή κοινότητα” τόνισε ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν.

“Η Αγία Σοφία έχει εγγραφεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από το 1985. Η Τουρκία συμμετέχει στη σύμβαση για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από το 1983. Αρα γνωρίζουμε πλήρως τις ευθύνες μας” έσπευσε να συμπληρώσει.

Ο Κιράν επίσης είπε: “Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για την αλλαγή της λειτουργίας ενός μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και το δικαίωμα της κυριαρχίας δεν παραβιάζεται”.

H UNESCO έχει από την πλευρά της προειδοποιήσει την Τουρκία ότι “όπως και τα άλλα κράτη έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει ότι τυχόν τροποποιήσεις δεν επηρεάζουν την αξία των μνημείων” και έχει διατυπώσει ενστάσεις σχετικές με την πρόσβαση στο χώρο, την ιδιοκτησία και τη διαχείριση.

Προφανώς και η Τουρκία πρέπει να λάβει όλους τους παραπάνω παράγοντες υπόψιν της σ’ αυτό που σχεδιάζει για την Αγία Σοφία μετά την απόφαση του τουρκικού συμβουλίου της επικρατείας την προηγούμενη Παρασκευή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα