Αιφνιδιαστική παραίτηση του πρωθυπουργού του Λιβάνου

Outgoing Lebanese Prime Minister Saad Hariri, right, and Lebanese Prime Minister Najib Mikati attend the funeral of Saudi Crown Prince Sultan bin Abdul-Aziz Al Saud at the Imam Turki bin Abdullah mosque in Riyadh, Saudi Arabia, Tuesday, Oct. 25, 2011. Prince Sultan died abroad Saturday undergoing treatment for illness in New York. The death of the prince, who was in his 80s, opens questions about the succession in the critical, oil-rich U.S. ally. (AP Photo/Hassan Ammar)
Outgoing Lebanese Prime Minister Saad Hariri, right, and Lebanese Prime Minister Najib Mikati attend the funeral of Saudi Crown Prince Sultan bin Abdul-Aziz Al Saud at the Imam Turki bin Abdullah mosque in Riyadh, Saudi Arabia, Tuesday, Oct. 25, 2011. Prince Sultan died abroad Saturday undergoing treatment for illness in New York. The death of the prince, who was in his 80s, opens questions about the succession in the critical, oil-rich U.S. ally. (AP Photo/Hassan Ammar) ASSOCIATED PRESS

Για σχέδιο δολοφονίας του έκανε λόγο ο Σαάντ Αλ Χαρίρι, ανακοινώνοντας μέσω τηλεόρασης την παραίτησή του

O πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ αλ-Χαρίρι παραιτήθηκε το Σάββατο αιφνιδιαστικά ανακοινώνοντας από τηλεοράσεως την αίσθησή του ότι υπάρχει σχέδιο δολοφονίας του και ασκώντας κριτική εις βάρος του Ιράν και του συμμάχου του στον Λίβανο, της Χεζμπολάχ.

"Ζούμε σε ένα κλίμα παρεμφερές με την ατμόσφαιρα που επικρατούσε πριν από την δολοφονία του μάρτυρα Ραφίκ αλ-Χαρίρι", είπε αναφερόμενος στον πατέρα του. "Εχω αντιληφθεί το κρυφό σχέδιο κατά της ζωής μου", πρόσθεσε.

Στην ανακοίνωση της παραίτησής του ο Χαρίρι είπε ότι το Ιράν "χάνει από την ανάμειξή του στις υποθέσεις του αραβικού κόσμου" και τόνισε ότι ο Λίβανος θα "υψώσει το ανάστημά του, όπως έκανε και στο παρελθόν" και θα "κόψει τα χέρια που δόλια απλώνονται πάνω του".

Ο Χαρίρι έγινε πρωθυπουργός του Λιβάνου στα τέλη του περασμένου χρόνου μετά την πολιτική συμφωνία με βάση την οποία την προεδρία της χώρας ανέλαβε ο Μισέλ Αούν, ο οποίος είναι σύμμαχος της Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της χώρας αλλά οι δεσμοί της με το Ιράν και η υποστήριξή της προς τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ έχουν προκαλέσει την οργή πολλών Λιβανέζων.

Ο Χαρίρι επισκέφθηκε την Σαουδική Αραβία, έναν πολιτικό εχθρό του Ιράν και της Χεζμπολάχ δύο φορές την περασμένη εβδομάδα, όπου είχε συνάντηση με τον πρίγκιπα-διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους

Το τηλεοπτικό δίκτυο al-Jadeed, που εδρεύει στη Βηρυτό, μετέδωσε ότι η ανακοίνωση της παραίτησής του βιντεοσκοπήθηκε και μεταδόθηκε από την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ.

(Φωτό: AP Photo/Hassan Ammar)

SHARE:

24Media Network