Αισιοδοξία Σόιμπλε για συμφωνία στις 24 Μαΐου

default image

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ανέφερε ότι θα υπάρξει συμφωνία στις 24 Μαΐου, ενώ θεωρεί δεδομένη και την συμμετοχή του ΔΝΤ

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξακολουθεί να μην βλέπει, όπως είπε, λόγο για ένα «πραγματικό κούρεμα» του ελληνικού χρέους, εκφράζει ωστόσο την αισιοδοξία του για συμφωνία με το Eurogroup σε δύο εβδομάδες.

«Τώρα δεν υφίσταται καμία ανάγκη» για ένα «πραγματικό κούρεμα» του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας σε δείπνο που διοργάνωσε απόψε προς τιμήν του η εφημερίδα “Handelsblatt” και εξήγησε ότι η Ελλάδα είναι ήδη για δέκα χρόνια απαλλαγμένη από το βάρος του χρέους, ενώ, εάν η βιωσιμότητα του δεν έχει επιτευχθεί μεσοπρόθεσμα, θα δούμε τότε το θέμα εκ νέου.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πάντως αισιόδοξος ότι σε δύο εβδομάδες θα υπάρξει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση και τόνισε: «Δεν θα υπάρξει κούρεμα χρέους τότε», διευκρινίζοντας ότι ο μέσος όρος των ωριμάνσεων των δανείων από το ταμείο διάσωσης του ευρώ είναι στα 31 έτη. Κατά μέσο όρο, δήλωσε, δεν χρειάζεται να αποπληρωθούν τα δάνεια για δέκα χρόνια και η καταβολή των τόκων έχει αναβληθεί. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή πρέπει να πληρώσει μηδέν ευρώ, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και σημείωσε ότι «υπάρχουν όμως και καλές ειδήσεις από την Ελλάδα», αναφέροντας ότι οι αριθμοί στην αγορά εργασίας είναι καλύτεροι, η οικονομία αναπτύσσεται, το έλλειμμα είναι χαμηλότερο».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέφερε ακόμη μια παλιά του δήλωση για την Ελλάδα, λέγοντας ότι δεν πρέπει να ρίχνουμε περισσότερο κρασί σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο και προέβλεψε ακόμη ότι ο δρόμος της μακροχρόνιας προσαρμογής θα είναι δύσκολος και πολιτικά για τον κ. Τσίπρα. Παραδέχθηκε δε ότι στην αρχή της κρίσης είναι γνωστό ότι διαφωνούσε με την καγκελάριο Μέρκελ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Επαίνεσε ωστόσο επανειλημμένα την καγκελάριο και δήλωσε ότι αισθάνεται «πολύ ευχάριστα μαζί της».

Αναφερόμενος στην συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για την προσφυγική κρίση και στην στάση του Τούρκου Προέδρου, ο κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι και στον ίδιο δεν αρέσουν πολλά στον Ταγίπ Ερντογάν, «αλλά πρέπει να συνεργαστούμε».

Μοσκοβισι: Μένουν οι λεπτομέρειες

Εν τω μεταξύ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί σε δηλώσεις του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημείωσε πως “απομένουν μερικές λεπτομέρειες” για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, ενώ σχετικά με το Eurogroup της Δευτέρας υπογράμμισε ότι αποτελεί ορόσημο. «Πετύχαμε να γίνει αποδεκτό από όλους μας ένα εν εξελίξει σθεναρό πρόγραμμα – βάση για την ανάκαμψη της Ελλάδας» σημείωσε ενώ για τον κόφτη είπε ότι αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις της συμφωνίας. Δεν πιστεύει πάντως ότι θα χρειαστεί να μπει σε εφαρμογή. “Τα μέτρα είναι επαρκή” επεσήμανε. 

Κομισιόν: Σημαντική πρόοδος

Για σημαντική πρόοδο στο Eurogroup, μίλησε από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Αννίκα Μπράιτχαρντ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου, στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι μετά τη νομοθέτηση των «σημαντικών» μεταρρυθμίσεων το περασμένο Σαββατοκύριακο και την ολοκλήρωση της νομοθέτησης των προαπαιτούμενων μέσα στις επόμενες μέρες, οι θεσμοί και ελληνικές Αρχές αναμένεται να ολοκληρώσουν τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Αμέσως μετά είπε το Eurogroup θα είναι έτοιμο να υποστηρίξει την επόμενη εκταμίευση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα