Αϊτή: Ο πόλεμος των συμμοριών φέρνει την κατάρρευση του συστήματος υγείας

Διαβάζεται σε 3'
Προ των πυλών ανθρωπιστική κρίση στην Αϊτή
Προ των πυλών ανθρωπιστική κρίση στην Αϊτή AP Photo Odelyn Joseph

Παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αϊτή, καθώς ο άγριος πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ των συμμοριών, έχει προκαλέσει οριακή κατάρρευση του συστήματος υγείας.

Αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις παραμένουν οι κάτοικοι στην Αϊτή, με τις εξεγέρσεις μεταξύ των συμμοριών της χώρας να κλιμακώνονται συνεχώς.

Αν και η παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας προμήνυε μια βελτίωση της κατάστασης, κάτι τέτοιο φαίνεται να διαψεύδεται καθημερινά, αφού το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Αϊτής έχει σχεδόν καταρρεύσει. Αποτέλεσμα τούτου είναι τα θύματα της βίας να χάνουν κάνουν ελπίδα για ιατρική περίθαλψη.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες νοσοκομεία έχουν πυρποληθεί, γιατροί έχουν δολοφονηθεί και οι πιο βασικές ιατρικές προμήθειες έχουν πλέον στερέψει. Μόνο ένα μόνο δημόσιο νοσοκομείο στην πρωτεύουσα της Αϊτής παραμένει πλέον λειτουργικό – και αυτό επίσης αναμένεται να κλείσει τις πόρτες του σύντομα.

“Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στο Πορτ-ο-Πρενς είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο”, δήλωσε ο Mackynzie Archer, σύμβουλος που συμβουλεύει κορυφαίες ιατρικές ΜΚΟ στην Αϊτή. “Τα πράγματα επιδεινώνονται γρήγορα”.

Οι μάχες μεταξύ των βαριά οπλισμένων συμμοριών και των δυνάμεων ασφαλείας έχουν παραλύσει την πρωτεύουσα της Αϊτής, στο χειρότερο επεισόδιο βίας που έχει δει η χώρα εδώ και δεκαετίες.

 

Αλλά καθώς οι πολιτικές παρατάξεις διεκδικούν τη θέση τους, η βία συνεχίζεται. Περίπου ο μισός πληθυσμός της Αϊτής πεινάει, το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι σε έλλειψη και οι πολίτες πλήττονται καθημερινά από αδέσποτες σφαίρες.

Τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο τελευταίο κύμα ανταλλαγής πυροβολισμών, εκτιμά ο ΟΗΕ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων σε περισσότερους από 360.000.

“Οι κάτοικοι του Πορτ-ο-Πρενς έχουν μετατραπεί σε αναγκαστικούς νομάδες, μετακινούμενοι διαρκώς μεταξύ των γειτονιών, αναζητώντας καταφύγιο σε συγγενείς ή αγνώστους, ή διαμένοντας σε προσωρινά καταλύματα”, δήλωσε ο Laurent Uwumuremyi, διευθυντής για την Αϊτή στην αμερικανική φιλανθρωπική οργάνωση Mercy Corps. “Ο φόβος διαπερνά κάθε γωνιά”.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι εχθροπραξίες στους δρόμους της Αϊτής έχουν προκαλέσει έξαρση των εισαγωγών ασθενών για επείγοντα τραύματα, την ώρα που τα περισσότερα νοσοκομεία -που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το προσωπικό, το ρεύμα ή τις βασικές ιατρικές προμήθειες που χρειάζονται- κλείνουν τις πόρτες τους.

Προ των πυλών ανθρωπιστική κρίση στην Αϊτή
Προ των πυλών ανθρωπιστική κρίση στην Αϊτή AP Photo Odelyn Joseph

Αρκετές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων το St Francis de Sales -ένα από τα τελευταία εναπομείναντα κέντρα περίθαλψης τραυματιών της πρωτεύουσας- και το νοσοκομείο Jude-Anne, το οποίο αντιμετωπίζει επείγοντες ασθενείς, έχουν πυρποληθεί και λεηλατηθεί.

“Πήραν τα πάντα – τις χειρουργικές αίθουσες, τις ακτινογραφίες, τα πάντα από τα εργαστήρια και τα φαρμακεία”, δήλωσε στους New York Times ο δρ Ronald V LaRoche. “Φανταστείτε! Παίρνουν τα παράθυρα από τα νοσοκομεία! Πόρτες!”

Ακόμη και πριν από τις τελευταίες ταραχές, ένοπλοι ήλεγχαν τους κεντρικούς δρόμους και την πρόσβαση στο λιμάνι της πόλης, πνίγοντας τις προμήθειες αναισθητικού, αίματος και οξυγόνου.

“Δεν ήταν ασυνήθιστο για τους ασθενείς να περιμένουν σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου για χειρουργικές επεμβάσεις ρουτίνας για ένα μήνα, καθώς δεν υπάρχουν ιατρικές προμήθειες για να τους χειρουργήσουν”, δήλωσε ο Archer.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα