Ακιντζί: Η εκ περιτροπής προεδρία είναι από τα βασικά στοιχεία της πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων

Ακιντζί: Η εκ περιτροπής προεδρία είναι από τα βασικά στοιχεία της πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων

"Είναι η τελευταία προσπάθεια για λύση. Αν δεν γίνει τώρα, μπορεί να υπάρχουν εξελίξεις που δεν θα αρέσουν στους Ελληνοκυπρίους" προειδοποίησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης

Απαντώντας στον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος δήλωσε για το Κυπριακό ότι δεν θα αποδεχθεί την εκ περιτροπής προεδρία, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης , Μουσταφά Ακιντζί , τόνισε ότι «η εκ περιτροπής προεδρία είναι από τα δύο βασικά στοιχεία της πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων».

Σε διακαναλική συνέντευξη τύπου , η οποία ολοκληρώθηκε αργά την Παρασκευή σε τουρκοκυπριακούς τηλεοπτικούς σταθμούς , μετά την συνέντευξη Αναστασιάδη, ο Ακιντζί είπε πως «Η γερουσία της Ομοσπονδιακής πολιτείας θα είναι 20 με 20, η συμμετοχή θα είναι βάση ισότητας. Στη δημόσια διοίκηση είμαστε ένα προς τρία».

Επίσης, δήλωσε ότι «όλοι οι πολίτες του τουρκοκυπριακού κράτους θα είναι μέλη της ομοσπονδιακής Κύπρου και κατ' επέκταση της ΕΕ». Μιλώντας για το περιουσιακό είπε Θα λυθεί με αποζημίωση . «Θα υπάρχει και ανταλλαγή και επιστροφή ,τότε δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτό».

Για την οικονομία ο Ακιντζί είπε πως «απευθείας φόροι θα πάνε στο Ομοσπονδιακό κράτος, έμμεσοι φόροι στα συνιστώντα κρατίδια, μέχρι οι δυο οικονομίες να φτάσουν το ίδιο επίπεδο. Θα υπάρξει τότε προϋπολογισμός για ανάπτυξη. ΤΟ 6% του Ομοσπονδιακού προϋπολογισμού θα πάει στην τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία».

Κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να αντιληφθεί ότι πρέπει να υπάρξει λύση μέχρι τον Δεκέμβριο και τα δημοψηφίσματα να γίνουν στα μέσα του 2017 και η ε/κ πρέπει να αντιληφθεί πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση αυτή. Είμαστε πολιτικοί της ίδιας γενιάς. «Είναι η τελευταία προσπάθεια της γενιάς μας για λύση. Αν δεν το λύσουμε εμείς μπορεί να υπάρχουν εξελίξεις που δεν θα αρέσουν στους Ελληνοκυπρίους, όχι γιατί το θέλω», προειδοποίησε.

Σε άλλη ερώτηση ο Ακιντζί απάντησε : «Αν ξεκινάμε με ¨μηδέν¨ εγγυήσεις και στρατό δεν πάμε πουθενά έτσι. Αν μια κοινότητα έχει την ασφάλεια, αυτό δεν πρέπει να είναι απειλή για την άλλη κοινότητα» .

Ο ¨τουρκοκυπριακός λαός¨ στενοχωρείται πολύ, είπε ο Ακιντζί, όταν η Τουρκία πλήττεται σε επίπεδο δημοκρατίας. «Θέλουμε Τουρκία δυνατή και δημοκρατική, πλουραλιστική, που θα προσεγγίσει την ΕΕ, αυτό για εμάς τους Τουρκοκύπριους έχει σημασία».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης παραδέχτηκε ότι τον τελευταίο καιρό «η Τουρκία έχει απώλεια εικόνας και , δυστυχώς, μπαίνει σε δύσκολες φάσεις». Ο Ακιντζί εξέφρασε την ελπίδα να ξεπεραστούν αυτά και τα τραύματα του πραξικοπήματος και η Τουρκία να μείνει εντός της δημοκρατίας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυπριακό, Κύπρος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Διαβεβαιώσεις Αναστασιάδη: Η λύση του Κυπριακού δεν θα είναι Συνομοσπονδία

SHARE: