Ακιντζί: Οι Ελληνοκύπριοι να εγκαταλείψουν τον μαξιμαλισμό

Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci makes a statement to the media after a meeting with United Nations envoy Espen Barth Eide at the UN-controlled abandoned Nicosia airport in the divided island of Cyprus, Wednesday, Nov. 25, 2015. Eide says intensified talks aimed at reunifying ethnically divided Cyprus have yielded further progress and that the islands rival leaders are confident remaining issues can be resolved soon. (AP Photo/Petros Karadjias)
Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci makes a statement to the media after a meeting with United Nations envoy Espen Barth Eide at the UN-controlled abandoned Nicosia airport in the divided island of Cyprus, Wednesday, Nov. 25, 2015. Eide says intensified talks aimed at reunifying ethnically divided Cyprus have yielded further progress and that the islands rival leaders are confident remaining issues can be resolved soon. (AP Photo/Petros Karadjias) AP

Ο πιο πρακτικός, σύντομος και φτηνός τρόπος μεταφοράς του φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ προς την Ευρώπη, είναι μέσω της Τουρκίας σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη

«Είναι πολύ σημαντικό να αλλάξει η νοοτροπία των Ελληνοκυπρίων και να εγκαταλείψουν τον μαξιμαλισμό», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Είπε ότι "πρέπει να φανεί ότι μπορεί να αλλάξει η προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς και να υπάρξει η ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να βγούμε από το αδιέξοδο που ζήσαμε στο Κραν Μοντανά".

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν έχει απορρίψει συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, αλλά «εάν δεν υπάρξει μια αλλαγή στην στάση των Ελληνοκυπρίων, δεν θέλουμε να βρεθούμε σε μια διαδικασία που θα τελειώσει πριν καν αρχίσει».

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο Ακιντζί, μετά την συνάντηση του με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, είπε ότι ο κ. Μίτσελ «τον άκουσε με προσοχή» και πρόσθεσε ότι το ενδιαφέρον των Αμερικανών θα συνεχιστεί και «φαίνεται ότι τις επόμενες ημέρες, αυτό το ενδιαφέρον θα αυξηθεί».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης μίλησε για μια κατάσταση σήμερα, που απειλεί την γαλήνη στη θάλασσα. Πρόσθεσε όμως ότι «είναι εφικτό να δημιουργηθούν γέφυρες συνεργασίας, τόσο μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, όσο και μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας στη ανατολική Μεσόγειο».

Υποστήριξε ότι ο πιο πρακτικός, σύντομος και φτηνός τρόπος μεταφοράς του φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ μαζί, προς την Ευρώπη, είναι μέσω της Τουρκίας και πως «ο αγωγός μέσω της νότιας Κύπρου στην Κρήτη, την Ελλάδα και την Ιταλία είναι πολύ πιο ακριβός, χρονοβόρος και περνά από βαθιά νερά». Επίσης, ανέφερε πως «ηλεκτρικό καλώδιο μπορεί να συνδέσει την Κύπρο με την Μέση Ανατολή και μέσω της Τουρκίας με την Ευρώπη».

(Πηγή: ΑΠΕ, φωτό: AP Photo/Petros Karadjias)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος, Κυπριακό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αύξηση του πληθυσμού στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου προτείνει ο Ερντογάν

Εν πλω προς Κύπρο το ερευνητικό σκάφος της ExxonMobil

Κύπρος: Διαψεύδει ο Ακιντζί ότι αρνήθηκε συνάντηση με τον Αναστασιάδη

SHARE:

24Media Network