Άλλαξαν ομάδα οι Πεντάστεροι του Γκρίλο

Άλλαξαν ομάδα οι Πεντάστεροι του Γκρίλο

Επικυρώθηκε από τα μέλη του Κινήματος με ηλεκτρονική ψηφοφορία η προσχώρηση των ευρωβουλευτών στην ομάδα της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών

Με πρόταση του ιδρυτή του, Μπέπε Γκρίλο, το Κίνημα Πέντε Αστέρων εγκατέλειψε την ευρωομάδα του ευρωφοβικού Νάιτζελ Φάραντζ  για χάρη αυτής των Φιλελευθέρων - Δημοκρατών.

Στην ηλεκτρονική ψηφοφορία συμμετείχαν 40. 654 άτομα και το 78,5% ενέκρινε την πρόταση του Γκρίλο.

Ο Γκρίλο είχε εξηγήσει από χθες ότι η επιλογή αυτή οφείλεται στο ότι οι ευρωβουλευτές του Φάρατζ, μετά τη νίκη του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα, έχουν πλέον πετύχει τον πολιτικό τους στόχο και στη νέα νομοθετική περίοδο πιθανότατα δεν θα βρίσκονται πλέον στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Ιταλός πολιτικός και ηθοποιός εξήγησε παράλληλα ότι προσπάθησε να αναπτύξει διάλογο και με την Ευρωομάδα των Πράσινων, αλλά διαπίστωσε ότι τα μέλη της δεν ήθελαν να συνεργασθούν με τους «Πεντάστερους», για να μην αλλάξουν, με σημαντικό τρόπο, οι εσωτερικές, ισορροπίες δυνάμεων της ομάδας.

Μέρος των ευρωβουλευτών και βουλευτών του Γκρίλο εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με την νέα επιλογή, αλλά ο αντιπρόεδρος της ιταλικής Βουλής και στέλεχος των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι «η πολιτική γραμμή του κινήματος σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά θέματα δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε στο ελάχιστο».

 Υπενθυμίζεται ότι ένα άλλο προβεβλημένο στέλεχος των Πέντε Αστέρων, o Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, αναφέρθηκε και πρόσφατα στη δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για να αποφασίσουν οι Ιταλοί, αν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ.

Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, ο Μπέπε Γκρίλο με την κίνησή του αυτή θέλει και να προσπαθήσει να επηρεάσει την εκλογή του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δημιουργώντας νέες ισορροπίες και πολιτικά δεδομένα. Ο ιδρυτής του ιταλικού αυτού πολιτικού κινήματος πρόκειται να συναντηθεί, σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, με τους 17 ευρωβουλευτές του, για να τους αναλύσει το σκεπτικό της επιλογής του.

Πηγή: ΑΠΕ

SHARE:

24Media Network