Αλβανία: Κατακραυγή για τον Έντι Ράμα – Έσπρωξε γυναίκα δημοσιογράφο on camera

Διαβάζεται σε 4'
Ο Έντι Ράμα
Ο Έντι Ράμα Associated Press

Βίντεο καταγράφει τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, να αποφεύγει δημοσιογράφο, σπρώχνοντάς την στο πρόσωπο. Σφοδρές αντιδράσεις από οργανώσεις. Η απάντησή του.

Σε μια απαράδεκτη κίνηση προχώρησε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Συγκεκριμένα, μη θέλοντας να απαντήσει στην ερώτηση μιας δημοσιογράφου και για να την αποφύγει, ο Αλβανός πρωθυπουργός την έσπρωξε με το χέρι του στο πρόσωπο και αποχώρησε από το σημείο.

Η χειρονομία του καταγράφηκε στην κάμερα, ενώ αποδέκτης της ενέργειάς του ήταν η δημοσιογράφος Αμπρόζια Μέτα, που εργάζεται στο αλβανικό τηλεοπτικό κανάλι Syri TV. Η δημοσιογράφος τον είχε ρωτήσει για ένα επενδυτικό σχέδιο στο νησί Σαζάν, μια περιβαλλοντικά προστατευμένη περιοχή.

Κατακραυγή για την χειρονομία του Ράμα

Η χειρονομία του Έντι Ράμα καταδικάστηκε από πολλές οργανώσεις για τα δικαιώματα των δημοσιογράφων, με αρκετές εξ αυτών να κάνουν λόγο για “εκφοβιστική” κίνηση και για παραβίαση της σωματικής ακεραιότητας.

Η οργάνωση Women In Journalism, ανήρτησε το βίντεο από το περιστατικό στο Twitter και κατήγγειλε την χειρονομία Ράμα, γράφοντας:

“Καταγγέλλουμε την επιθετικότητα του πρωθυπουργού Έντι Ράμα προς την Αμπρόζια Μέτα. Είναι απαράδεκτο να σπρώχνεις έναν δημοσιογράφο. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιδεικνύει περιφρόνηση προς τον κριτικό Τύπο. Στεκόμαστε στο πλευρό της Μέτα και απαιτούμε από τον Ράμα να ζητήσει συγγνώμη και να αντιμετωπίσει τους δημοσιογράφους με σεβασμό”.

“[Είμαστε] αλληλέγγυοι στη δημοσιογράφο Αμπρότζια Μέτα που αντιμετώπισε εκφοβισμό από τον Πρωθυπουργό, αναζητώντας απλώς διαφάνεια και λογοδοσία. Προτρέπουμε τον Έντι Ράμα να αντιμετωπίζει με σεβασμό με τον Τύπο”, ανέφερε σε δήλωση το Safe Journalists Network.

Η Ένωση Αλβανών Δημοσιογράφων είπε ότι η Μέτα είχε το δικαίωμα να κάνει ερωτήσεις στον Ράμα στη συνέντευξη Τύπου, ενώ έγραψε σε ανακοίνωσή της: “Η άρνηση και η αποφυγή του πρωθυπουργού για μια συγκεκριμένη απάντηση συνοδεύτηκε από εκφοβιστική γλώσσα και παραβίαση της δεοντολογίας, μέχρι και παραβίαση της σωματικής ακεραιότητας του δημοσιογράφου”.

Τι δήλωσε η δημοσιογράφος Μέτα

Σε δηλώσεις της στο BalkanInsight.com, η Αμπρόζια Μέτα περιέγραψε το περιστατικό, αναφέροντας:

“Ρωτούσα τον Ράμα για την επένδυση στο Σαζάν και αν είναι ένα επενδυτικό σχήμα όπως αυτό στο λιμάνι του Δυρραχίου. Και όταν του είπα στο τέλος ότι δεν υπάρχει επένδυση στο λιμάνι του Δυρραχίου, αλλά τα διαμερίσματα [στην ανακατασκευή του λιμανιού υψηλών προδιαγραφών] πωλούνται [πριν να κατασκευαστούν πλήρως τα κτίρια], είπε: “Πηγαίνετε να το δείτε [το έργο του Δυρραχίου]” και με άγγιξε στο μάγουλο με το χέρι του. Του είπα: “Μην με αγγίζετε”, και αυτό ήταν”.

Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός Ράμα επιδεικνύει τώρα τη συνήθη αλαζονεία του απέναντι στους δημοσιογράφους με σωματική επαφή. Λυπάμαι που ο επικεφαλής της κυβέρνησης δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του όταν ερωτάται για θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος” πρόσθεσε η Μέτα.

“Καμία συγγνώμη” – Η απάντηση του Ράμα

Ο Ράμα απέρριψε τα αιτήματα για δημόσια συγγνώμη, γράφοντας στο Twitter/X ότι δεν υπήρξε “τίποτα επιθετικό” και ότι “όλες οι ερωτήσεις απαντήθηκαν υπομονετικά”.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την όλη υπόθεση ένα “απεχθές ψέμα” και σημείωσε: “Όχι μόνο δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη, αλλά απορρίπτω όλο τον χαρακτηρισμό του “ηγέτη που έδειξε περιφρόνηση προς τον κριτικό Τύπο”, που απλά δεν είναι αλήθεια”.

“Αντιθέτως, δείχνω στους πολλούς ηθικούς καθώς και στους ορισμένους ανήθικους δημοσιογράφους την πλήρη διαθεσιμότητά μου να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις” συμπλήρωσε.

Λυπάμαι που μια τέτοια “καταγγελία” δεν τιμά τις αξίες της ελευθερίας και ούτε την αλήθεια, αλλά περισσότερο που η καταγγελία μιας φανταστικής επίθεσης δεν σέβεται τα αληθινά θύματα των επιθέσεων εξουσίας προς τις γυναίκες δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο”, έγραψε, επίσης, στην ανάρτησή του ο Έντι Ράμα.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα