Alvin Bragg: Ποιος είναι ο εισαγγελέας που θα κρίνει τη “μοίρα” του Ντόναλντ Τραμπ

Alvin Bragg: Ποιος είναι ο εισαγγελέας που θα κρίνει τη “μοίρα” του Ντόναλντ Τραμπ
Alvin Bragg AP Photo/Seth Wenig, File

Το ενδεχόμενο σύλληψης του Ντόναλντ Τραμπ πλέον είναι πιο υπαρκτό από ποτέ. Ποιος είναι ο Alvin Bragg, ο άνθρωπος που θα κρίνει αν θα συλληφθεί ή όχι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Alvin Bragg είναι ο άνθρωπος που του ανατέθηκε να ερευνήσει την υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ, για το ποσό που φέρεται να είχε καταβληθεί στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς για να εξασφαλιστεί η σιωπή της.

Με αφορμή την εν λόγω υπόθεση, η προσοχή εστιάστηκε εκ νέου στον εισαγγελέα του Μαχνάταν, καθώς είναι εκείνος που θα αποφανθεί για τη μοίρα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και την ενδεχόμενη ποινική δίωξη εναντίον του.

Το προφίλ του Alvin Bragg και οι αρμοδιότητές του

Ο Alvin Bragg μεγάλωσε στο Χάρλεμ, αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ. Έγινε ο πρώτος μαύρος εισαγγελέας του Μανχάταν το 2022, μετά την εκλογή του τον Νοέμβριο του 2021.

Το γραφείο που στελεχώνεται από περίπου 500 δικηγόρους, διώκει σχεδόν όλες τις ποινικές υποθέσεις στο Μανχάταν. Ο εισαγγελέας της περιφέρειας είναι επίσης μια βασική πολιτική προσωπικότητα, που επιβλέπει υποθέσεις που συχνά αφορούν κατηγορούμενους με τεράστια περιουσία, φήμη και επιρροή.

Το γραφείο έχει προϋπολογισμό περίπου 150 εκατ. δολαρίων και έχει χρησιμοποιήσει ένα ξεχωριστό ταμείο κατάσχεσης 800 εκατ. δολαρίων που χρηματοδοτείται από τους διακανονισμούς της Wall Street για επιχορηγήσεις σε ποινικές και κοινοτικές οργανώσεις και μεγάλες πρωτοβουλίες, όπως η δοκιμή ανεκμετάλλευτων κιτ βιασμού.

Εκλέγονται οι Εισαγγελείς;

Ο Bragg είναι ένας από τους πέντε εκλεγμένους εισαγγελείς της Νέας Υόρκης – ένας για κάθε έναν από τους πέντε δήμους της πόλης. Ο Bragg κέρδισε ένα σκληρό προκριματικό αγώνα των Δημοκρατικών και στη συνέχεια τις γενικές εκλογές για να γίνει εισαγγελέας του Μανχάταν.

Ο Bragg είναι μόλις ο τέταρτος εκλεγμένος εισαγγελέας στο Μανχάταν τα τελευταία ογδόντα χρόνια. Ο Φρανκ Χόγκαν υπηρέτησε για 31 χρόνια. Ο Ρόμπερτ Μοργκεντάου ήταν στην εξουσία για 34 χρόνια, μέχρι τα 90. Ο Βανς αποσύρθηκε στα τέλη του 2021 μετά από 12 χρόνια υπηρεσίας.

Το νομικό υπόβαθρο του Bragg

Ο Bragg είχε διατελέσει ομοσπονδιακός εισαγγελέας, βοηθός γενικού εισαγγελέα για την πολιτεία της Νέας Υόρκης και εισαγγελέας πολιτικών δικαιωμάτων.

Η εκστρατεία του περιελάμβανε υποσχέσεις για αλλαγή της κουλτούρας του γραφείου και τον συνέδεσε με άλλους προοδευτικούς εισαγγελείς, με στόχο την εξάλειψη της χρηματικής εγγύησης. Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, κυκλοφόρησε ένα δημόσιο υπόμνημα, υποσχόμενος ότι ο εισαγγελέας της περιφέρειας δεν θα διώκει πλέον κάποια κακουργήματα χαμηλού επιπέδου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα