Αμέλια Έρχαρτ: 80 χρόνια μετά βρέθηκαν τα οστά της θρυλικής πιλότου

Amelia Earhart poses in this undated photo. (AP Photo)
Amelia Earhart poses in this undated photo. (AP Photo) AP

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτή τη φορά μάλλον κατάφεραν να λύσουν οριστικά το μυστήριο με την εξαφάνιση της θρυλικής πιλότου

Η Αμέλια Έρχαρτ πέρασε στην ιστορία ως μία πρωτοπόρος της αεροπορίας και της γυναικείας χειραφέτησης. Είναι η πρώτη γυναίκα που διέσχισε πετώντας τον Ατλαντικό Ωκεανό, ενώ επιχείρησε να επαναλάβει το θρίαμβό της κάνοντας το γύρο του κόσμου με αεροπλάνο. Οπότε και εξαφανίστηκε πάνω από τον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό. Ερευνητές υποστηρίζουν ύστερα από 80 χρόνια ότι επιτέλους βρέθηκαν τα οστά της.

Το ημερολόγιο έγραφε 2 Ιουλίου 1937 όταν η Έρχαρντ εξαφανίστηκε κοντά στη νήσο Χάουλαντ, αφήνοντας με κομμένη την ανάσα εκατομμύρια ανθρώπους που παρακολουθούσαν την υλοποίηση ενός ακόμη άθλου από την πρωτοπόρο πιλότο. Ο θάνατός της δηλώθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1939, ωστόσο στα χρόνια που μεσολάβησαν η σορός της δεν βρέθηκε ποτέ, ούτε δόθηκαν απαντήσεις για το τραγικό τέλος της.

Η ιστορία της Έρχαρντ έκτοτε γοητεύει το συλλογικό υποσυνείδητο και η εξαφάνισή της συνοδεύεται από δεκάδες θεωρίες, με την επικρατέστερη να υποστηρίζει ότι την κρατούσαν όμηρο στην Ιαπωνία.

Amelia Earhart is shown climbing out of the cockpit after piloting her plane from Los Angeles to Oakland, Ca., on March 10, 1937.  Earhart and her crew will begin their around-the-world journey from Oakland to Howland Island on March 18.  (AP Photo)
Amelia Earhart is shown climbing out of the cockpit after piloting her plane from Los Angeles to Oakland, Ca., on March 10, 1937. Earhart and her crew will begin their around-the-world journey from Oakland to Howland Island on March 18. (AP Photo) AP

Η σύγχρονη τεχνολογία φαίνεται ωστόσο να δίνει απάντηση και σε αυτό το αναπάντητο "μυστήριο" της ιστορίας.

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη,  οστά που είχαν ανακαλυφθεί το 1940 στη νήσο Νικουμαρόρο,  γνωστή και ως νήσο Γκάρντνερ,  1.200 μίλια από τις νήσους Μάρσαλ, ανήκουν στην ατρόμητη πιλότο και όχι σε άνδρα όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση του 1941, που πραγματοποίησε ο δρ Ντέιβιντ Χούντλες από τα νησιά Φίτζι, οι αναλογίες των οστών οδηγούσαν με βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για άνδρα.

Η ανατροπή ήρθε εν έτει 2018 ωστόσο, με τον επίτιμο καθηγητή Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμο του Τενεσί,  Ρίτσαρντ Γιαντς, να υποστηρίζει ότι με τα σημερινά τεχνολογικά μέσα τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά.

Σε μελέτη του που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Forensic Anthropology, υποστηρίζει ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν το 1941 για τον προσδιορισμό του φύλου ήταν ανεπαρκείς.

Αν και τα 13 οστά που βρέθηκαν τότε έχουν χαθεί εδώ και χρόνια, ο δρ Γιαντς μελέτησε φωτογραφίες της πιλότου, εξέτασε τις διαστάσεις των ρούχων της και συνέκρινε τις μετρήσεις του Χούντλες με δεδομένα από άλλους 2.276 ανθρώπους για να καταλήξει στο συμπέρασμά του. "Η Έρχαρτ μοιάζει περισσότερο στα οστά του Νικουμαρόρο από το 99% των άλλων ατόμων σε ένα μεγάλο δείγμα αναφοράς. Αυτό υποστηρίζει βάσιμα το συμπέρασμα ότι τα οστά του Νικουμαρόρο ανήκαν στην Αμέλια Έρχαρτ».

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο: Στην πρώτη μελέτη αναφερόταν ότι τα οστά που βρέθηκαν ανήκαν σε ενήλικα άνδρα ύψους 1,69 μ. Ωστόσ, ο συγκυβερνήτης της Έρχαρτ, Φρεντ Νούναν, είχε ύψος 1,90 μ. Αντίθετα, η ίδια είχε ύψος 1,70, σύμφωνα με την άδεια οδηγήσεώς της.

American aviatrix Amelia Earhart poses with flowers as she arrives in Southampton, England, after her transatlantic flight on the
American aviatrix Amelia Earhart poses with flowers as she arrives in Southampton, England, after her transatlantic flight on the "Friendship" from Burry Point, Wales, on June 26, 1928. The tri-motor "Friendship" was piloted by two men as Earhart served as the commander, making her the first woman passenger to fly across the Atlantic. (AP Photo) AP

Η Αμερικανίδα πιλότος θεωρείται πλέον μια από τις σημαντικότερες γυναίκες του 20 αιώνα. Είναι η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με παράσημο επειδή διέσχισε τον Ατλαντικό, έσπασε κάθε πιθανό ρεκόρ ως πιλότος, έγραψε βιβλία που γνώρισαν τεράστια επιτυχία και ίδρυσε μία οργάνωση που βοήθησε άλλες γυναίκες πιλότους να κυνηγήσουν το όνειρό τους.

Η ιστορία της δεν σταμάτησε ποτέ να προκαλεί θαυμασμό και να εξάπτει τη φαντασία. Το 2009, έγινε ταινία με πρωταγωνιστές τη Χίλαρι Σουάνκ και τον Ρίτσαρντ Γκιρ.

SHARE:

24Media Network